Ένας κώδικας που δεν κατάφερε να «σπάσει» κανείς: Πέθανε στα 107 του ένας από τους τελευταίους Ινδιάνους Ναβάχο* Ο καταλυτικός του ρόλος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο [video]

Ο Κίνσελ ήταν ένα από τα περίπου 400 μέλη των Ιθαγενών Ναβάχο που χρησιμοποίησαν τη μητρική τους γλώσσα για να βοηθήσουν στη δημιουργία του κώδικα / Φωτογραφία: Screenshot via YouTube




Eνας από τους τελευταίους εναπομείναντες κωδικοποιητές Ινδιάνους Ναβάχο, που βοήθησαν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να κερδίσουν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πέθανε το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται πηγές αξιωματούχων.

Ο θάνατος του John Kinsel Sr, 107 ετών, το Σάββατο, άφησε μόνο δύο εν ζωή ομιλητές κώδικα των Ναβάχο: τους συμπολεμιστές του Αμερικανούς πεζοναύτες Thomas Begay και Peter MacDonald, οι οποίοι είναι περίπου 90 χρονών.

Για πολλές δεκαετίες κάτοικος του Λουκατσουκάι της Αριζόνα, κοντά στα σύνορα της πολιτείας του Νέου Μεξικού, ο Κίνσελ ήταν ένα από τα περίπου 400 μέλη των Ιθαγενών Ναβάχο που χρησιμοποίησαν τη μητρική τους γλώσσα Dine για να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός κώδικα που επέτρεψε στον αμερικανικό στρατό να επικοινωνεί με ασφάλεια κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εχθροί των ΗΠΑ δεν έσπασαν ποτέ τον κώδικα πριν από την ήττα τους.

Ο Κίνσελ κατατάχθηκε στους πεζοναύτες των ΗΠΑ το 1942, υπηρετώντας στο ένατο σύνταγμα και την τρίτη μεραρχία τους κατά τη διάρκεια της μάχης της Ίβο Τζίμα εναντίον της Ιαπωνίας.

Ο κώδικας, στην ανάπτυξη του οποίου συνέβαλε ο Κίνσελ, διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας των επιχειρήσεων που διεξήγαγε ο αμερικανικός στρατός κατά τη διάρκεια των εκστρατειών στην Ίβο Τζίμα, το Γκουανταλκανάλ και την Οκινάουα, αναφέρεται σε δελτίο τύπου του έθνους Νάβαχο που ανακοίνωσε τον θάνατό του.

Το 2015 δήλωσε στον Guardian ότι επί δεκαετίες κανείς δεν γνώριζε ποια ήταν η αποστολή του κατά τη διάρκεια της θητείας του στους πεζοναύτες. «Ούτε καν το έθνος των Νάβαχο δεν γνώριζε» είχε πει τότε.

Σε μία προφορική ιστορία που αρχειοθετήθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, ο Κίνσελ περιέγραψε ότι γιόρτασε την επιστροφή του από το θέατρο του πολέμου στον Ειρηνικό μοιράζοντας ένα τσιγάρο με τον παππού του. «Έκλαιγε, το ξέρεις;» Ο Κίνσελ είπε για τη χειρονομία αυτή.

Ο αμερικανικός στρατός αποχαρακτήρισε στη συνέχεια το 1968 το έργο των κωδικοποιητών Ναβάχο, επιτρέποντας στον Κίνσελ και τους συναδέλφους του να τιμηθούν δημόσια για τη συμβολή τους στη νίκη κατά της Ιαπωνίας και των άλλων δυνάμεων του Άξονα.

Με πληροφορίες από Guardian

«Ο Πικάσο με τις πάνες»: Τρίχρονος Βαυαρός έγινε σταρ στον κόσμο της τέχνης * Ένα ακόμη “παιδί θαύμα” βλέπει τους πίνακές του να γίνονται ανάρπαστοι έναντι € 7.500! [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: