Τουρκική Αεροπορια yok από την νατοϊκή άσκηση Ramstain Flag 24 στην Ανδραβίδα: Οι λόγοι που η Άγκυρα γύρισε την πλάτη στο ΝΑΤΟ και σε 12 συμμαχικές Αεροπορίες

FILE PHOTO: Αεροσκάφη F-35. Πηγή εικόνας: Lockheed Martin




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL

Όλες οι πληροφορίες που έφταναν στην ιστοσελίδα μας ανέφεραν ότι σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο οι Τούρκοι δηλώνουν ότι θέλουν να λάβουν μέρος στην μεγάλη συμμαχική άσκηση η οποία γίνεται στην Ανδραβίδα.

Στην πραγματικότητα όμως τα «αγκάθια» που θέλουν να βλέπουν οι γείτονές μας, δηλαδή η κατάθεση σχεδίου πτήσης για τα F-16, καθώς και η αναγνώριση της αρμοδιότητας της Αθήνας για την έρευνα και διάσωση, τους ωθούν να μην αγγίζουν την συμμετοχή τους στην άσκηση Ramstain flag.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες η Άγκυρα ενημέρωσε με επίσημο τρόπο ότι τα τέσσερα τουρκικά F-16, το ιπτάμενο τανκερ KC-135 R, το μεταφορικό αεροσκάφος, δεν θα εισέλθουν ποτέ στο FIR Αθηνών και δεν φτάσουν ποτέ σε ελληνικό έδαφος ώστε να λάβουν μέρος στην Συμμαχική άσκηση που γίνεται για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Μάλιστα για το Αεροπορικό Συμμαχικό στρατηγείο η συμμετοχή όλων των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ ήταν ένα στοίχημα καθώς θα αποστέλλονταν ένα σαφές μήνυμα επιχειρησιακής ετοιμότητας προς πάσα κατεύθυνση.

Μετά την απόφαση της Άγκυρας να μην λάβει μέρος στην άσκηση οι μετέχουσες χώρες είναι 12 και ήδη έχουν ξεκινήσει οι λεγόμενες «οικογενειακές» πτήσης εξοικείωσης με τον εναέριο χώρο και το ανάγλυφο της Δυτικης Ελλάδας, καθώς το θέατρο επιχειρήσεων του Αιγαίου δεν συμπεριλαμβάνεται στην Ramnsrain Flag

  • Για την Αθήνα το θέμα κατάθεσης σχεδίου πτήσης καθώς επίσης η έρευνα και διάσωση μπορεί να καταδεικνύουν την αρμοδιότητα της χώρας μας, αλλά αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, λόγω των τουρκικών αιτιάσεων, με την Κυριαρχία και τα Κυριαρχικά Δικαιώματα.

Για την Αθήνα εξαίρεση δεν γίνεται για κανέναν από την στιγμή που οι μετέχουσες αεροπορίες έχουν συμπορευτεί σε απόλυτο βαθμό με τους κανονισμούς που έχει θέσει εξ αρχής η φιλοξενούσα χώρα, δηλαδή η Ελλάδα.

Στρατιωτικές πηγές εξηγούσαν ότι η πολεμική αεροπορία δεν μπορεί να κάνει πίσω στην κατάθεση του σχεδίου πτήσης ή να δεχτεί την τουρκική «ντρίμπλα» του ανοιχτού συστήματος αναγνώρισης φίλιων αεροσκαφών, κάτι δηλαδή για το οποίο η Άγκυρα πιέζει την Αθήνα σχεδόν 30 χρόνια.

Ακόμη και το διαπραγματευτικό χαρτί ώστε το σχέδιο πτήσης της Τουρκίας, να κατατεθεί μέσω της Συμμαχίας προς την Αθήνα και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, δεν έπιασε τόπο.

Το δεύτερο «αγκάθι»  με την έρευνα και διάσωση, είναι μια διαχρονική αμφισβήτηση της Τουρκίας στην αρμοδιότητα της Ελλάδας. Και αυτή η αρμοδιότητα είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, γεγονός που ενοχλεί σφόδρα της Τουρκία.

Και από την στιγμή που όλες οι χώρες υπέγραψαν το Χplan, δεχόμενες τους όρους που είχε θέσει η Ελλάδα ως φιλοξενούσα χώρα, στο τέλος φάνηκε ποιος «σύμμαχος» γύρισε την πλάτη προς το Στρατηγείο και 12 διαφορετικές αεροπορίες.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

«Ελιγμός εδάφους» ή γενικευμένος πόλεμος; Το Ισραήλ ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στον Λίβανο * «Θα δει η Χεζμπολάχ τί είναι οι επαγγελματίες» λέει ο αρχηγός των IDF

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: