Το τέλος των βολικών εξηγήσεων για τον Ερντογάν: Η επιφυλακτικότητα της Αιγύπτου έναντι της Τουρκίας πρέπει να παραδειγματίσει την ίδια την Ε.Ε. όσο και την “τυφλή” Δύση

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan welcomed President Abdel Fattah el-Sisi of Egypt, who is paying an official visit to Türkiye, at Esenboğa Airport in Ankara. Photo via Turkish Presidency, Recep Tayyip Erdoğan, @RTErdogan




Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΑΒΒΙΔΟΥ*, Λευκωσία

Η Τουρκία ανήγγειλε επισήμως την πρόθεσή της να ενταχθεί στη συμμαχία των BRICs. Η νατοϊκή Τουρκία που διαπραγματεύεται από το 1987 την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μερικά 24ωρα πριν υποδεχθεί με σουλτανικές τιμές τον Αιγύπτιο πρόεδρο, ξεδιπλώνει την πολιτική των πολλαπλών στρατηγικών.

Όντως οι προθέσεις της Τουρκίας για ένα γεωπολιτικό παιχνίδι πολλών ταχυτήτων είναι ειλικρινείς.

Ο στόχος της Τουρκίας δια μέσου της δημόσιας επαναπροσέγγισης των BRICs επιδιώκει την άσκηση πιέσεων τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) όσο και στις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, από τους μεν χρειάζεται την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση της θεώρησης της βίζας και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και από τους δε την επανένταξη στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

  • Βέβαια, ενδεχομένως, να τεθεί υπό αμφισβήτηση ακόμα και η αναβάθμιση των F-16.

Στη Δύση και κυρίως στις ΗΠΑ υπήρξε έντονος σκεπτικισμός για τις τάσεις απομάκρυνσης της Τουρκίας ως προς τα συμφέροντα και το αξιακό σύστημα του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, σήμερα, η Τουρκία δεν αναπτύσσει απλώς αποστασιοποιητικές τάσεις, αλλά μια αντι-νατοϊκή συμπεριφορά, η οποία εύκολα αντανακλάται σε έναν σύντομο απολογισμό δια μέσου της αγοράς των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 ρωσικής κατασκευής, τη μη τήρηση των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, οι οποίες επιβλήθηκαν κατόπιν της εισβολής στην Ουκρανία, τις αποσταθεροποιητικές κινήσεις στη Συρία και την πλήρη υποστήριξη της Hamas αναπτύσσοντας παράλληλα μια επιφωνηματική, συγκρουσιακή ρητορική έναντι του Ισραήλ.

Εν ολίγοις, η πρόθεση της Τουρκίας για την επαναπροσέγγιση με τη συμμαχία των BRICs, μέλος της οποίας είναι και το Ιράν, σηματοδοτεί το τέλος των βολικών εξηγήσεων, των δικαιολογιών και των ελαφρυντικών έναντι των «προτερημάτων» της Τουρκίας ως προς τον όποιο στρατηγικό της ρόλο και εάν τελικά αποτελεί μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

Εδώ, σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2019, το Συμβούλιο της ΕΕ εξέδωσε δήλωση για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία αναγνωρίζοντάς την ως αποσταθεροποιητική ενέργεια, η οποία απειλεί τα επιτεύγματα έναντι του Ισλαμικού Κράτους.

Επιπρόσθετα και ως προς την ΕΕ και αφού ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσκλήθηκε στο Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ ως μια διορατική και στρατηγική κίνηση εκ μέρους της Ένωσης, λίγες ημέρες αργότερα η Τουρκία επαναπροσεγγίζει τη συμμαχία των BRICs, δείγμα του ερντογανικού μεγαλοϊδεατισμού.

Άλλωστε, οι ποικίλες όψεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής φάνηκαν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αιγύπτιου προέδρου στην Άγκυρα.

  • Ο άλλοτε «τύραννος» και «πραξικοπηματίας» el-Sisi, σήμερα γίνεται ο «αξιότιμος αδελφός». Ο el-Sisi ανήλθε στην εξουσία το 2013 ανατρέποντας με στρατιωτικό πραξικόπημα τον Mohamed Morsi, ο οποίος εξελέγη δυο χρόνια πριν, υποστηριζόμενος από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ωστόσο, σήμερα, η Τουρκία συζητά την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αίγυπτο και την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων των δυο κρατών στα πεδία του εμπορίου, της ενέργειας και των θαλάσσιων μεταφορών.

Σε κάθε περίπτωση, αν και η επιβλητική παρουσία του el-Sisi στην Άγκυρα, η οποία ανάγκασε τον πρόεδρο Erdogan να περιοριστεί στις γραπτές του δηλώσεις χωρίς επιπρόσθετες τοποθετήσεις, η Τουρκία παραμένει μια αναθεωρητική δύναμη με επεκτατικές βλέψεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Αφρική.

Εξού και η επιφυλακτικότητα της Αιγύπτου, καθότι δε φαίνεται να είναι διατεθειμένη να διαταράξει τις σχέσεις της με τους συμμάχους της στην Ανατολική Μεσόγειο ή να οπισθοχωρήσει από τα συμφέροντά της στην Αφρική.

Με άλλα λόγια, η επιφυλακτικότητα της Αιγύπτου έναντι της Τουρκίας πρέπει να παραδειγματίσει την ίδια την ΕΕ όσο και τη Δύση ευρύτερα.

* Ειρήνη Σαββίδου
Πολιτικός Επιστήμων

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Μπορεί το Κίεβο να καθορίσει την έκβαση του πολέμου; Επιδιώκει να πείσει τους συμμάχους του ότι με συνεχή επίθεση θα αναγκάσει τη Ρωσία σε συνθηκολόγηση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: