epa11584649 Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi (L) pose for media after a press conference in Ankara, Turkey, 04 September 2024. EPA, NECATI SAVAS
Η Αίγυπτος και η Τουρκία χρησιμοποιούν τη νεοαποκτηθείσα φιλία τους για να προσπαθήσουν να επιλύσουν τη διαμάχη για την εξουσία στη Λιβύη, η οποία απειλεί να εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο, ενώ έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα σε Σουδάν και Σομαλία.
Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο One-Time Foes Egypt and Turkey Race to Solve Libya’s New Crisis
Αφού πήραν αντίθετες πλευρές σε μια προηγούμενη σύγκρουση στη Λιβύη πριν από πέντε χρόνια, το Κάιρο και η Άγκυρα πιέζουν τώρα τις δύο ανταγωνιζόμενες κυβερνήσεις της Λιβύης να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα συμβάλει στον τερματισμό του πετρελαϊκού αποκλεισμού, σύμφωνα με αξιωματούχους και διπλωμάτες που παρακολουθούν το θέμα, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.
Η Τουρκία έχει επίσης πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον στρατιωτικό ηγέτη της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ – μακροχρόνιο σύμμαχο της Αιγύπτου και ορκισμένο εχθρό της Άγκυρας στον πόλεμο του 2019-2020. Το αποσχισθέν ανατολικό κοινοβούλιο που υποστηρίζει ο Χαφτάρ βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη διοίκηση της Τρίπολης που διοικείται από τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντιμπέιμπα, σε μια διαμάχη για το ποιος θα πρέπει να διοικεί την κεντρική τράπεζα, που ουσιαστικά ελέγχει τον τεράστιο πετρελαϊκό πλούτο της χώρας.
Ενώ δεν υπάρχει καμία αυταπάτη σχετικά με την κλίμακα της πρόκλησης – η Αίγυπτος και η Τουρκία είναι μόνο μερικές από τις ξένες δυνάμεις που ασκούν επιρροή στη Λιβύη – η κοινή τους επιρροή έχει μειώσει σημαντικά τους φόβους για έναν ολοκληρωμένο πόλεμο, σύμφωνα με διπλωμάτες. Τρεις Λίβυοι αξιωματούχοι με γνώση των πολιτικών αποφάσεων συμφώνησαν ότι η βελτιωμένη σχέση θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες μιας νέας σύγκρουσης βραχυπρόθεσμα.
Τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου για σχόλιο.
Η ώθηση για την αντιμετώπιση της διάσπασης της Λιβύης είναι ένας μόνο από τους πρόσφατους κοινούς στόχους για την Τουρκία και την Αίγυπτο, οι οποίες βρίσκονταν σε αντιπαράθεση για μεγάλο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας λόγω της τουρκικής υποστήριξης στο πολιτικό Ισλάμ. Τώρα έχουν υιοθετήσει κοινή στάση κατά της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα και διαπίστωσαν ότι τα συμφέροντά τους ευθυγραμμίζονται στον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν και σε μια όλο και πιο ασταθή σχέση μεταξύ της Σομαλίας και της γειτονικής της χώρας, Αιθιοπίας.
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή και ο κόσμος μας επιβεβαιώνουν αποδεδειγμένα την επιτακτική ανάγκη στενού συντονισμού και συνεργασίας», δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι νωρίτερα αυτόν τον μήνα κατά την πρώτη του επίσκεψη στον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν, αφότου ανέλαβε ηγέτης της Αιγύπτου το 2014.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν επιδεινωθεί μετά την εκδίωξη του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, από τον στρατό το 2013, μια κίνηση που ο Ερντογάν επέκρινε σκληρά για χρόνια. Η εξομάλυνση των σχέσεων άρχισε το 2021.
Σημειώνεται ότι τα σημάδια της προσέγγισης Αιγύπτου-Τουρκίας είναι εμφανή στην ίδια τη Λιβύη. Περισσότερες αιγυπτιακές εταιρείες και εργαζόμενοι επιστρέφουν στην Τρίπολη και σε άλλα μέρη στα δυτικά της χώρας, που συνήθως βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τοπικών συμμάχων της Τουρκίας. Εν τω μεταξύ, τουρκικές εταιρείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν σε έργα ανοικοδόμησης στην ανατολική πλευρά που έχει συμμαχήσει με την Αίγυπτο, μεταξύ άλλων γύρω από την πόλη Ντέρνα, όπου καταστροφικές πλημμύρες σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους πριν από ένα χρόνο.
Επίσης το Σουδάν – όπου μαίνεται εδώ και 17 μήνες ένας εμφύλιος πόλεμος – είναι μια άλλη περιοχή όπου τα συμφέροντα των δύο χωρών μπορεί να συγκλίνουν. Τόσο το Κάιρο όσο και η Άγκυρα έχουν φιλοξενήσει τον στρατιωτικό ηγέτη του Σουδάν Αλ Μπουρχάν, σε επίσημες επισκέψεις από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση. Αυτή η τιμή δεν έχει επεκταθεί στον αντίπαλο του, Χαμντάν Νταγκάλο, τον επικεφαλής της παραστρατιωτικής δύναμης που μάχεται για τον έλεγχο της τρίτης μεγαλύτερης χώρας της Αφρικής.
Στη Σομαλία, και οι δύο χώρες έχουν επεκτείνει τα στρατιωτικά τους αποτυπώματα. Η Τουρκία διαθέτει τη μεγαλύτερη υπερπόντια βάση της στη χώρα του Κέρατος της Αφρικής και έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες για τη δημιουργία ενός χώρου για δοκιμαστικές βολές πυραύλων και διαστημικών πυραύλων.
Η Αίγυπτος έχει αρχίσει να προμηθεύει όπλα στον στρατό της Σομαλίας και σχεδιάζει να εκπαιδεύσει στρατιώτες, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Σομαλίας, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη γειτονική Αιθιοπία για την αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλιλάνδης. Η Αίγυπτος έχει τη δική της μακροχρόνια διαμάχη με την Αντίς Αμπέμπα που σχετίζεται με την κατασκευή ενός γιγαντιαίου φράγματος του Νείλου, το οποίο το Κάιρο φοβάται ότι μπορεί να επηρεάσει τη ροή του νερού προς την Αίγυπτο.
Επισημαίνεται ότι για τον Ερντογάν, η βελτίωση των δεσμών με την Αίγυπτο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την αποκατάσταση των σχέσεων με τις αραβικές δυνάμεις και την ενίσχυση της τουρκικής οικονομίας μέσω περισσότερων επενδύσεων και εξαγωγών. Η Τουρκία έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία τα τελευταία δύο χρόνια.
Bloomberg [One-Time Foes Egypt and Turkey Race to Solve Libya’s New Crisis]
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE