Το “Πλαίσιο Γκουτέρες” είναι ασπίδα ή ταφόπλακα της Κυπριακής Δημοκρατίας; Μέσα από το ημιδιαφανές του πέπλο είναι μια επιδιαιτησία, χειρότερη από αυτήν του Ανάν!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ. Ο (τότε) Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συμμετέχει στη δεύτερη μέρα της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Crans Montana της Ελβετίας, Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017. Διακρίνονται επίσης ο τότε διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ – Λευκωσία 

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της πενταμερούς διάσκεψης στον Κράντ Μοντανά ήταν η ημιδιαφάνεια. Τις διαπραγματεύσεις και τις δραστηριότητες δεν κάλυψε ένα αδιαφανές πέπλο εμπιστευτικότητας.

Τις σκέπασε ένα ημιδιαφανές πέπλο, που άφησε να φανούν οι γενικές γραμμές της εικόνας. Μιας εικόνας που ο καθένας την βλέπει όπως θέλει και την συμπληρώνει με την φαντασία του, την επιθυμία του ή τις παραισθήσεις του.

Μέσα από το ημιδιαφανές πέπλο διαγράφονται οι εικόνες τριών αντικειμένων μέσα στο θολό πλαίσιο του τελικού δείπνου. Πρώτα είναι το Πλαίσιο Γκουτέρες. Δεν είναι γραπτό και επίσημο έγγραφο, είναι μόνο προφορικές κατευθυντήριες γραμμές. Ότι μορφή και να έχει η σαφής εικόνα του δεν βγήκε καθαρή προς τα έξω.

Μέσα από το ημιδιαφανές του πέπλο φαίνεται να είναι μια επιδιαιτησία, χειρότερη από την επιδιαιτησία Ανάν.

  • Το Πλαίσιο Γκουτέρες θα είναι ένα βασικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων μαζί με τις απαράδεκτες υποχωρήσεις Χριστόφια – Ταλάτ και Αναστασιάδη – ‘Ερογλου, που ονομάστηκαν συγκλίσεις.
  • Ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ θεωρούν το πλαίσιο και τις συγκλίσεις ως τις βάσεις της λύσης και ζητούν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΠτΔ) να αποδεχθεί το Πλαίσιο Γκουτέρες ως ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία.

Το άγνωστο σε μας «Πλαίσιο Γκουτέρες» φαίνεται ότι δίνει σαφείς οδηγίες στις πλευρές για να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις λύσης, σύμφωνες με τις προδιαγραφές του πλαισίου του. Φαίνεται ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες εισηγείται αντικατάσταση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας με μια νέα συμφωνία εγγυήσεων, ,που να περιλαμβάνει σχέδιο  αποχώρησης κατοχικών στρατευμάτων.

Όμως το πλαίσιο φαίνεται ότι περιλαμβάνει και σαφείς οδηγίες για υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς, ώστε να ικανοποιηθεί η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή της τουρκοκυπριακής κοινότητας και περιλαμβάνει και την εκ περιτροπής προεδρία.

Και ακόμα υποβάλλει υποχωρήσεις στο εδαφικό και το δικαίωμα ιδιοκτησίας που την παραχωρεί στους σφετεριστές, που τους ονομάζει χρήστες. Και ακόμα καθορίζει την αναγνώριση των δικαιωμάτων του ευρωπαίου πολίτη στους εποίκους και στους Τούρκους υπηκόους.

  • Ο τέως ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης με την επίμονη φαίνεται προτροπή του ΄Αντρου (Κυπριανού του ΑΚΕΛ) και του Αβέρωφ (Νεοφύτου του ΔΗΣΥ) έδωσε γραπτώς τις καταστροφικές υποχωρήσεις, για να πετύχει τερματισμό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε επιπόλαιος και ευκολόπιστος.

Ο Τσαβούσογλου μασούσε τα λόγια του για αρκετές ώρες και έδινε την εντύπωση, ότι αποδεχόταν τις προτροπές του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Αλλά όταν ο Αντόνιο Γκουτέρες θέλησε να γράψει σε χαρτί αυτά που αποδέχονται οι δυο πλευρές, ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε τον αδιάλλακτο Τούρκο διαπραγματευτή.

Δήλωσε ότι δεν είπε ότι αποδέχεται αυτά που έδειχνε ότι θα αποδεχθεί, μέχρι να ξεγελάσει τον ΠτΔ. ‘Ετσι το δείπνο έφτασε σε ναυάγιο και η διάσκεψη τερματίστηκε άδοξα.

Τώρα ο ΠτΔ λέει ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από κει που έμειναν. Ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ λένε να προχωρήσει με αποδοχή του Πλαισίου Γκουτέρες και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και να πείσει, ότι θέλει λύση.

Κάποιος θα πει ότι αυτά που λέω είναι υποθέσεις και εκφράζουν απορριπτική νοοτροπία. Τότε ας σηκώσουν το ημιδιαφανές πέπλο που καλύπτει τα γεγονότα και τα έγγραφα του Γκραν Μοντανά. Ας δώσουν στη δημοσιότητα τις γραπτές προτάσεις που υπόβαλε ο ΠτΔ., για να φανεί αν είναι καταστροφικές η εποικοδομητικές.

  • Ας δώσουν στη δημοσιότητα το Πλαίσιο Γκουτέρες, αν υπάρχει ως έγγραφο. ΄Ετσι θα μάθουμε και μεις την αλήθεια. Για να έχουμε ορθή άποψη. Για να δούμε αν το Πλαίσιο Γκουτέρες είναι ασπίδα μας, όπως πιστεύει το ΔΗΣΑΚΕΛ. Γιατί σε μας φαντάζει ως καταστροφική επιδιαιτησία, που έβαλε τον ΠτΔ να ανοίξει το τάφο της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.) και το πλαίσιο να γίνει η ταφόπλακα της. Ανέχεται ο ΠτΔ να γίνει νεκροθάφτης της Κ.Δ.;

Απαιτούμε διαφάνεια. Θέλουμε να ξέρουμε. Οι εξελίξεις δεν αφορούν μόνο τον ΠτΔ, τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Αφορούν όλους μας. Γιατί διακυβεύεται η επιβίωση μας, το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας και η επιβίωση του Ελληνισμού της Κύπρου.

Ας μην αφήσουν το δημοψήφισμα να είναι η τελευταία έπαλξη του αγώνα για σωτηρία της Κύπρου ή για καταστροφή της. Αλλά προπαντός ας μην διανοηθούν να το καταργήσουν και να υπογράψουν ενδιάμεση συμφωνία χωρίς επιστροφή. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να καταργήσει την Κ.Δ. Μόνο ο λαός με δημοψήφισμα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η τελευταία κόκκινη γραμμή αντίστασης των Ελλήνων της Κύπρου πρέπει να είναι το δημοψήφισμα: Η Η ύστατη άμυνα στο λαό και όχι απόφαση από τους βουλευτές μόνο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: