Σημείο αναφοράς το περίπτερο της Παπαστράτος στην 88η ΔΕΘ: Συζητήσεις, δράσεις και παρουσιάσεις για την οικονομία, την κοινωνία και το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιώργος Μαργώνης (αριστερά) και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιος Αγγελούδης (κέντρο) κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην 88η ΔΕΘ Πηγή Παπαστράτος




Το περίπτερο της Παπαστράτος στην 88η TIF Helexpo αποτέλεσε σημείο αναφοράς κατά τη φετινή έκθεση, φιλοξενώντας μια σειρά από συζητήσεις, δράσεις και παρουσιάσεις που αντικατοπτρίζουν τη διαρκή δέσμευση της εταιρείας να στέκεται έμπρακτα δίπλα στην ελληνική κοινωνία.

Για 7η συνεχή χρονιά, η Παπαστράτος ήταν ο Επίσημος Υποστηρικτής της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η συνεχής της παρουσία δηλώνει τη βαθιά της δέσμευση στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής δραστηριότητας στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Και φέτος, η Παπαστράτος βρέθηκε στη ΔΕΘ με διπλή παρουσία. Αφ’ ενός, το εμπορικό της περίπτερο παρουσίασε τις πιο πρόσφατες καινοτομίες στον χώρο των εναλλακτικών προϊόντων νικοτίνης, που προορίζονται μόνο για ενήλικους καπνιστές που δεν διακόπτουν το κάπνισμα.  Αφετέρου, στο εταιρικό της περίπτερο πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις αφιερωμένες στις μεγάλες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας.

Η Παπαστράτος εστίασε σε τέσσερις κρίσιμους θεματικούς άξονες: την οικονομία, την απασχόληση, την κοινωνία και τη βιωσιμότητα. Αυτοί οι άξονες δεν είναι απλώς σημεία συζήτησης, αλλά κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζουν τη στρατηγική της και τις επιχειρηματικές της αποφάσεις.

  • Εκπρόσωποι της Παπαστράτος, πολιτικοί παράγοντες και ειδικοί αντάλλαξαν προβληματισμούς, τεχνογνωσία και αισιοδοξία σχετικά με την ελληνική οικονομία, το μέλλον της εργασίας, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα του σήμερα.

Μας έδειξαν ότι, ενώνοντας τις δυνάμεις μας και μέσα από αυτόν τον γόνιμο διάλογο, μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, μαζί, προς ένα καλύτερο μέλλον.

Έγιναν συζητήσεις για το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, για την εργασία στην ψηφιακή εποχή, για την γυναικεία ενδυνάμωση και προστασία. Και για την προστασία των ελληνικών δασών. Παρουσιάστηκε ο απολογισμός του πιλοτικού προγράμματος αναγεννητικής γεωργίας «Από τον καπνό στη στέβια» που στήριξε η Παπαστράτος.

Ακόμη, τα αποτελέσματα της έκθεσης της KPMG για τη διακίνηση παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ, ενώ ανακοινώθηκε, παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας η δωρεά της εταιρείας στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου.

Τέλος, σε κοινή εκδήλωση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε η στήριξη της Παπαστράτος στα Κ.Η.Φ.Η του Δήμου Θεσσαλονίκης, ως έμπρακτη στήριξη των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Εργασία στην Ψηφιακή Εποχή: Τάσεις, Προκλήσεις και Ευκαιρίες

Η τεχνολογία επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που εργαζόμαστε και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί. Αυτό τονίστηκε σε ένα ενδιαφέρον fireside chat στο περίπτερο της Παπαστράτος στην καρδιά της 88ης ΔΕΘ με τίτλο «Τεχνολογία & Ταλέντο: Ο Επαναπροσδιορισμός της Εργασίας σε ένα Ψηφιακό Μέλλον».

Η Αθηνά Βακάλη, Καθηγήτρια Πληροφορικής στο ΑΠΘ, συνομίλησε με τη Μαριάννα Σκυλακάκη, Οικονομολόγο και CEO της αθηΝΕΑς.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι αναδυόμενες τάσεις της αγοράς, ενώ δόθηκε έμφαση στη σημασία των δεξιοτήτων πληροφορικής και προγραμματισμού που παραμένουν περιζήτητες. Παράλληλα, τέθηκαν στο τραπέζι οι προκλήσεις που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο της εργασίας.

Κατά τη συζήτηση υπογραμμίστηκε η αυξανόμενη σημασία των ήπιων δεξιοτήτων, όπως η ευελιξία, η κριτική σκέψη και η καινοτομία, οι οποίες καθίστανται κρίσιμες σε ένα περιβάλλον συνεχούς τεχνολογικής εξέλιξης. Παράλληλα, αναλύθηκαν οι προκλήσεις που φέρνει το υβριδικό μοντέλο εργασίας, καθώς και ο ρόλος της τεχνολογίας στην προσέλκυση και διατήρηση ταλέντου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους κινδύνους του algorithmic bias, με τις ομιλήτριες να τονίζουν την ανάγκη για οργανωτική προνοητικότητα μέσω foresight ομάδων και να αναδεικνύουν τη σημασία της αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών γενεών στον εργασιακό χώρο.

Ένα από τα κεντρικά ζητήματα της συζήτησης ήταν το Generative AI και πώς αυτό επηρεάζει τον κλάδο της πληροφορικής. Σύμφωνα με την κ. Βακάλη, οι φοιτητές εκπαιδεύονται ήδη σε εργαλεία όπως το ChatGPT, ώστε να μάθουν πώς να αυτοματοποιούν διαδικασίες και να αξιοποιούν αυτές τις τεχνολογίες για να προσθέτουν αξία στη δουλειά τους. Παρόλο που η εισαγωγή των αυτοματοποιημένων εργαλείων γεννά ανησυχίες για την αντικατάσταση προγραμματιστών, η ίδια πιστεύει πως ο ρόλος τους δεν πρόκειται να εξαλειφθεί. Αντιθέτως, θα προσαρμοστεί, απαιτώντας μια πιο ολιστική κατανόηση των θεματικών πεδίων με τα οποία συνεργάζονται.

Στο πλαίσιο της διεπιστημονικής προσέγγισης, η συζήτηση επεκτάθηκε στη σύνδεση της πληροφορικής με τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Η κ. Βακάλη υποστήριξε πως είναι κρίσιμο να ενσωματωθούν οι αρχές της Τεχνητής Νοημοσύνης στα προγράμματα σπουδών των ανθρωπιστικών επιστημών. Η κριτική σκέψη και η ηθική πρέπει να αποτελούν κεντρικά σημεία μελέτης, διότι η τεχνολογία προχωρά ραγδαία, ενώ οι κοινωνικές και νομικές ρυθμίσεις συχνά καθυστερούν να την ακολουθήσουν.

Κλείνοντας, η κ. Βακάλη τόνισε ότι το μέλλον της τεχνολογίας θα περιλαμβάνει νέες μορφές ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στις ανθρώπινες δραστηριότητες, με την τεχνητή νοημοσύνη να συνεχίζει να δημιουργεί νέες ευκαιρίες εργασίας. Η ηθική και οι κανονιστικές ρυθμίσεις θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην κατεύθυνση αυτών των εξελίξεων, κάνοντας τις εξειδικευμένες γνώσεις ακόμα πιο αναγκαίες.

Προκλήσεις και Προοπτικές στο Σύγχρονο Εργασιακό Περιβάλλον

Παράλληλα, η 88η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης υπήρξε το σκηνικό μιας εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων για τις προκλήσεις και τις προοπτικές του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο των Papastratos Talks που πραγματοποιήθηκαν στο περίπτερο της εταιρείας κατά τη διάρκεια της φετινής έκθεσης, η Μαριάννα Σκυλακάκη, Οικονομολόγος & CEO της αθηΝΕΑς, συντόνισε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με διακεκριμένους ομιλητές / ανθρώπους της αγοράς, που ανέδειξε τις σημαντικότερες πτυχές της εργασιακής πραγματικότητας στη σύγχρονη εποχή.

Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Συνιδρυτής της Beetroot, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προκύπτουν από την απομακρυσμένη εργασία.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπόπουλο, οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι νέες μορφές εργασίας, όπως η απομακρυσμένη ή η υβριδική εργασία, προκάλεσαν καθυστερήσεις και ψυχολογικές δυσκολίες στους εργαζομένους στον τομέα τους. «Πρώτα εξασφαλίζεις ένα ποιοτικό εργασιακό περιβάλλον και παρέχεις τα απαραίτητα οφέλη στους εργαζομένους, και μόνο τότε μπορείς να περιμένεις από αυτούς να αποδώσουν στο μέγιστο», τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά της, η Μαντώ Πατσαούρα, CEO του Kariera Group, εξέφρασε την άποψη ότι οι αλλαγές, όπως η υβριδική εργασία, είναι πλέον μέρος της νέας κανονικότητας. Υπογράμμισε την πρόκληση της συνύπαρξης τεσσάρων διαφορετικών γενεών στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον, σημειώνοντας ότι η πολυμορφία ενισχύει την καινοτομία και την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων.

Ο Θέμης Χασιώτης, Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της Παπαστράτος, εστίασε την προσοχή του στις προκλήσεις που προκαλούν οι γρήγορες και μεγάλες αλλαγές, όπως οι υγειονομικές και κοινωνικές κρίσεις. Σημείωσε ότι η ψυχική υγεία είναι κρίσιμη για την προσαρμογή στις αλλαγές και εξέφρασε τη δέσμευση της Παπαστράτος για τη στήριξη των εργαζομένων σε κρίσιμες φάσεις της ζωής τους. Ο κ. Χασιώτης ανέφερε επίσης ότι το 40% των ανώτερων θέσεων στην εταιρεία καλύπτεται από γυναίκες, γεγονός που ενισχύει την ποικιλομορφία και την ισότητα στο εργασιακό περιβάλλον.

Συζητώντας για την εργασιακή κουλτούρα, ο κ. Χασιώτης επεσήμανε ότι η κουλτούρα της εταιρείας δεν πρέπει να θεωρείται απλώς μία «τάση», αλλά να πρεσβεύει τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της. Τόνισε, ακόμα, την ανάγκη για πραγματική σύνδεση και φροντίδα για τους εργαζομένους, ανεξαρτήτως της φυσικής απόστασης.

Η συζήτηση, στο πλαίσιο των Papastratos Talks προσέφερε μια πολύτιμη ανασκόπηση των προκλήσεων και των προοπτικών του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος, εστιάζοντας στη σημασία της ευελιξίας, της ψυχικής υγείας, της ποικιλομορφίας και της αυθεντικής ηγεσίας.

Γυναικεία Ενδυνάμωση και Προστασία

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Papastratos Talks στην 88η @TIF Helexpo βρέθηκε η γυναικεία ενδυνάμωση και προστασία. Υπό τον συντονισμό της Μαριάννας Σκυλακάκη, η συζήτηση ανέδειξε τη σημασία της συνδυασμένης προσέγγισης για τη δημιουργία ενός δίκαιου και ασφαλούς περιβάλλοντος για τις γυναίκες.

Το πάνελ κάλυψε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από την προστασία των γυναικών έως την ανάγκη εκπαίδευσης για θέματα ενδοοικογενειακής βίας και τις δομές υποστήριξης των επιζωσών.

Στο ερώτημα αν «Είναι η γυναικεία ενδυνάμωση και η προστασία δύο όψεις του ίδιου νομίσματος;», η Στέλλα Κάσδαγλη, συνιδρύτρια του Women on Top και συγγραφέας, απάντησε ότι η ενδυνάμωση των γυναικών δεν μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη για προστασία. Ανέφερε ως παράδειγμα τη σεξουαλική παρενόχληση, σημειώνοντας ότι όσο ενδυναμωμένες και να είναι οι γυναίκες μέσω συμβουλευτικών δραστηριοτήτων, η προστασία μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο από την πολιτεία. Μέσω της συνεργασίας με την Παπαστράτος, θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε περισσότερες από 200 γυναίκες για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. «Για να υπάρχει ένα δίκαιο περιβάλλον, πρέπει να συνυπάρχουν και τα δύο: προστασία και ενδυνάμωση», υπογράμμισε.

Η Καλλιόπη Γκούρμη, Αστυνόμος Β’ και υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο, με τη συντριπτική πλειοψηφία των δραστών να είναι άνδρες και των θυμάτων γυναίκες. Αναφέρθηκε στην αύξηση των καταγεγραμμένων περιστατικών βίας από το 2020 έως το 2023, σημειώνοντας ότι δεν είναι σαφές αν η αύξηση οφείλεται στην ευαισθητοποίηση και την πιο συχνή καταγγελία. «Πλέον, έχουμε ένα επιτελικό γραφείο σε κάθε νομό της Ελλάδας, και οι αστυνομικοί είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι και εκπαιδευμένοι», τόνισε.

Μαριάννα Σκυλακάκη: «Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και ποια τα επόμενα βήματα;»

Η κ. Γκούρμη επισήμανε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα είναι ο δισταγμός των θυμάτων να καταγγείλουν την ενδοοικογενειακή βία. «Ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους», είπε, προσθέτοντας ότι συχνά τα θύματα επιτρέπουν στους δράστες να επιστρέψουν στη ζωή τους. Η αστυνομία καλείται να διαχειριστεί αυτές τις καταστάσεις και να αποτρέψει την επανάληψη των περιστατικών βίας.

Στο ερώτημα «Ποια είναι τα βήματα πρόληψης για να γίνουν οι γυναίκες λιγότερο ευάλωτες;» η κ. Κάσδαγλη τόνισε ότι η Women on Top εργάζεται για την ίδρυση του πρώτου hub ενδυνάμωσης γυναικών, το οποίο θα προσφέρει έναν φυσικό χώρο συνάντησης και θα συμβάλλει στη μείωση της απομόνωσης που συχνά αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μετά από καταγγελίες βίας. «Όταν μια γυναίκα καταγγέλλει βία, βιώνει έντονη απομόνωση, και αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με τη δημιουργία του hub», ανέφερε.

Συνολικά, η Παπαστράτος, μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, αναδεικνύει τη δέσμευσή της να υποστηρίξει και να προωθήσει τη στήριξη και προστασία των γυναικών.

Πιλοτικό πρόγραμμα αναγεννητικής γεωργίας: «Νέα Γη: Από τον καπνό στη στέβια»

Μεταξύ των δράσεων που διοργανώθηκαν στο εταιρικό περίπτερο της Παπαστράτος ήταν και η απολογιστική συνέντευξη τύπου για την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος «Νέα Γη: Από τον καπνό στη στέβια».

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, ο Χρήστος Σταμάτης, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas, καθώς και ο Ηλίας Κάλφας,Project Leader του Innovation & Impact Hub της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Το πιλοτικό πρόγραμμα «Νέα Γη» ξεκίνησε το 2021 και ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στη ΔΕΘ της ίδιας χρονιάς, με πρωτοβουλία της Παπαστράτος, σε συνεργασία με τη Stevia Hellas, έχοντας ως στόχο να μελετηθεί κατά πόσο η καλλιέργεια στέβιας μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τους καπνοκαλλιεργητές που θα επιθυμούσαν να την επιλέξουν στο μέλλον.

Στο πρόγραμμα αυτό, συμμετείχαν 70 παραγωγοί καλλιεργώντας 200 στρέμματα, με την Παπαστράτος να έχει χρηματοδοτήσει πλήρως το πρόγραμμα καλύπτοντας τις ανάγκες σε σπόρους, συστήματα άρδευσης και τεχνική υποστήριξη και τη Stevia Hellas να έχει απορροφήσει το σύνολο της παραγωγής.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, δήλωσε: «Η Παπαστράτος, με την υλοποίηση του προγράμματος «Νέα Γη», απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι είμαστε εδώ, στη πράξη. Συνεπής στη δέσμευσή της στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Θέλοντας να στηρίξουμε και να τιμήσουμε τους καπνοκαλλιεργητές που μας στήριξαν για περισσότερα από 90 χρόνια με τη δουλειά τους προσπαθήσαμε να βρούμε μία βιώσιμη εναλλακτική καλλιέργεια για όσους θελήσουν, άμεσα ή στο μέλλον, να αλλάξουν καλλιέργεια. Τα αποτελέσματα του προγράμματος αφήνουν μια ισχυρή παρακαταθήκη για το μέλλον της αναγεννητικής γεωργίας στην Ελλάδα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είχαμε δύο εξαιρετικούς συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια, τη Stevia Hellas και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή».

Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Σταμάτης, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas, υπογράμμισε ότι: «Η συνεργασία αυτή ανέδειξε μια νέα προοπτική για το μέλλον της καλλιέργειας στέβιας στην Ελλάδα, στοχεύοντας στην αειφορία, δοκιμάζοντας και φέρνοντας εις πέρας ένα απαιτητικό πρόγραμμα που οργάνωσε και ενίσχυσε τους παραγωγούς της Θράκης, να περάσουν με ένα βιώσιμο τρόπο από την παραγωγή καπνού, στη στέβια».

Παράλληλα, ο κ. Ηλίας Κάλφας, Project Leader του Innovation & Impact Hub της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής σημείωσε: «Η μετάβαση από τον καπνό στη στέβια σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την τοπική γεωργία, με σεβασμό στο περιβάλλον και έντονη χρήση της υψηλής τεχνολογίας στην γεωργική παραγωγή.»

Έκθεση KPMG για τα ποσοστά κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα της ετήσιας ανεξάρτητης Έκθεσης της KPMG, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International.

Σύμφωνα με αυτά, ο όγκος των παράνομων τσιγάρων που καταναλώθηκε, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, αυξήθηκε περαιτέρω το 2023.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της Έκθεσης, στην Ελλάδα το 2023:

  • Το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων εκτιμάται στο 23,7% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων, αυξημένο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2022.
  • Συνολικά, καταναλώθηκαν 3,5 δισεκατ. παράνομα τσιγάρα.
  • Τα χαμένα έσοδα για τα δημόσια ταμεία υπολογίζονται σε 624 εκατ. ευρώ μόνο για το 2023.

Σε επίπεδο Ευρώπης καταναλώθηκαν 52,2 δισεκατ. παράνομα τσιγάρα, εκ των οποίων τα 35,2 δισεκ. καταναλώθηκαν στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Έκθεση της KPMG:

  • • Οι απώλειες των εσόδων για τα δημόσια ταμεία των χωρών της Ε.Ε. το 2023 υπολογίζονται σε 11,6 δισεκατ. ευρώ.
  • • Η Γαλλία διατηρεί την πρώτη θέση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. για ακόμα μία χρονιά, αντιπροσωπεύοντας το 47,7% της συνολικής κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε..

Ο Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης της KPMG, σημείωσε: «Τα στοιχεία από την Έκθεση της KPMG επιβεβαιώνουν για μία ακόμη χρονιά ότι οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να κινηθούν ταχύτερα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για την πάταξη του παράνομου εμπορίου. Οφείλουμε όλοι μαζί, Πολιτεία, κοινωνία, επιχειρήσεις να ενώσουμε δυνάμεις απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, που πλήττει την οικονομία, τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών στη χώρα μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Παπαστράτος για περισσότερα από 10 χρόνια, πρωτοστατεί στον αγώνα κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων με δράσεις στήριξης των διωκτικών Αρχών και ενημέρωσης του κοινού, που ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ.».

Ο Χρήστος Χαρπαντίδης, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της Philip Morris International, σχολιάζοντας τα ευρήματα της Έκθεσης, τόνισε: «Οι διωκτικές Αρχές σε όλη την Ευρώπη έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξάρθρωση εγκληματικών κυκλωμάτων που ασχολούνται με την παραγωγή και διακίνηση τσιγάρων. Ωστόσο, για τον περιορισμό του παράνομου εμπορίου, χρειαζόμαστε μια ολιστική προσέγγιση που να συμπληρώνει τις αυστηρές ποινές με ισχυρή επιβολή του νόμου, εκστρατείες ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης σχετικά με τις πραγματικές επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου, ένα φορολογικό και ρυθμιστικό περιβάλλον που δεν θα οδηγεί τους ενήλικους καπνιστές στη μαύρη αγορά, καθώς και περαιτέρω συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Δωρεά στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου

Σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα της έρευνας η Παπαστράτος, σε κοινή εκδήλωση με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στην 88η ΔΕΘ, παρουσία του Υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας κ. Γιώργου Μαργώνη, ανακοίνωσε ακόμη μια δράση για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, σε συνέχεια της διαχρονικής στήριξης που παρέχει στους αρμόδιους φορείς.

Η Παπαστράτος προχώρησε στη δωρεά καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας, αξίας € 155.000,00 στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου, η οποία θα διευκολύνει τη διασύνδεση και τον συντονισμό των δράσεων των διωκτικών Αρχών, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητά τους, στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών, ενεργειακών και αλκοολούχων προϊόντων.

Μέσω της συγκεκριμένης ψηφιακής πλατφόρμας θα είναι εφικτή η συλλογή και η απεικόνιση των δεδομένων των κατασχέσεων σε έναν ενιαίο χάρτη, διευκολύνοντας την άμεση ανάλυση και επομένως την ορθή κατανομή των πόρων από τις διωκτικές Αρχές.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Γιώργος Μαργώνης, δήλωσε: «Από το 2012, έχουμε συνάψει σειρά Συμφωνιών Συνεργασίας με τις διωκτικές Αρχές και έχουμε υποστηρίξει έμπρακτα τις προσπάθειές τους προσφέροντας 7 εκατ. ευρώ για αγορά εξοπλισμού, κάλυψη λειτουργικών αναγκών και υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Σήμερα, με τη νέα μας δωρεά για τη δημιουργία μιας καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας για τη διασύνδεση των διωκτικών Αρχών, ενισχύουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων καταπολέμησης του λαθρεμπορίου. Για κάθε μας βήμα προς τα μπροστά, κάνουμε και ένα βήμα μαζί με την κοινωνία».

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε τα εξής: «Το λαθρεμπόριο τσιγάρων και γενικότερα καπνικών προϊόντων στερεί κάθε χρόνο από το Δημόσιο έσοδα, ύψους μισού δισ. ευρώ. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αντιμετωπιστεί ακόμα πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα. Η Πολιτεία κάνει πολλές προσπάθειες μόνη της, αλλά και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, προς αυτή την κατεύθυνση. Η συνεργασία με την Παπαστράτος είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει σειρά κινήσεων από κοινού. Τώρα, με τη χρηματοδότηση της Παπαστράτος, προχωρούμε σε αυτήν την ψηφιακή πλατφόρμα, που θα συντελέσει πολύ στον συντονισμό των διαφόρων διωκτικών αρχών, ώστε να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα και ταχύτερα. Και γι’ αυτό το λόγο ευχαριστούμε την Παπαστράτος για τη συνεισφορά της.»

Τα Ελληνικά Δάση και οι Προκλήσεις για την Προστασία τους

Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο περίπτερο της Παπαστράτος, στο πλαίσιο της 88ης TIF HELEXPO, ο Ευάγγελος Γκουντούφας, Γενικός Διευθυντής Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και ο Θάνος Μπελαλίδης, Επικοινωνιολόγος και Ειδικός Βιωσιμότητας της Sympraxis, ανέλυσαν τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά δάση στην εποχή της κλιματικής κρίσης, καθώς και τις λύσεις που απαιτούνται για την προστασία και την αποκατάστασή τους.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αυξανόμενη συχνότητα και ένταση των πυρκαγιών, την ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα πρόληψης μέσω νέων τεχνολογιών, και την αειφόρο διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων.

Ο κ. Μπελαλίδης έθεσε το κρίσιμο ερώτημα: αυξάνονται ή μειώνονται τελικά οι δασικές εκτάσεις στην Ελλάδα; Τόνισε ότι, καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται, η αειφόρος διαχείριση των δασών πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα, προειδοποιώντας ότι «χωρίς συντονισμένη δράση, οι καταστροφές θα γίνουν πιο συχνές και πιο έντονες».

Ο κ. Γκουντούφας ανέδειξε τον άνθρωπο ως την κύρια απειλή για τα δάση, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται συνεχής επένδυση στην πρόληψη των πυρκαγιών και την αναδάσωση.

Η προστασία των δασών μας είναι κρίσιμη για το μέλλον μας και η συνεργασία μεταξύ κράτους, πολιτών και τεχνολογίας αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία.

Πάντως, στο ερώτημα αν τελικά, οι δασικές εκτάσεις στην Ελλάδα αυξάνονται ή μειώνονται ο κ. Γκουντούφας απάντησε ότι το ισοζύγιο των εκτάσεων δασικού χαρακτήρα είναι θετικό, με αύξηση των δασικών εκτάσεων. Εξήγησε ότι, σε αντίθεση με τις βόρειες χώρες της Ευρώπης, όπου υπάρχουν δασικές φυτείες για την παραγωγή ξύλου, στην Ελλάδα εφαρμόζονται επιλεκτικές υλοτομίες, με στόχο την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης.

Στήριξη στα Κ.Η.Φ.Η του Δήμου Θεσσαλονίκης

Παράλληλα, με τα προηγούμενα, η Παπαστράτος, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε τη νέα της δράση, η οποία αφορά τη στήριξη των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο εταιρικό περίπτερο της Παπαστράτος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιώργος Μαργώνης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιος Αγγελούδης ανακοίνωσαν τη δωρεά της Παπαστράτος για τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) και την αναβάθμιση του, ήδη, υπάρχοντος.

Η Παπαστράτος ανέλαβε να χρηματοδοτήσει τη διαμόρφωση του χώρου και τον εξοπλισμό του νέου Κ.Η.Φ.Η. που θα λειτουργήσει στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, καθώς και την αναβάθμιση του εξοπλισμού του, ήδη, υπάρχοντος Κ.Η.Φ.Η. στη δυτική πλευρά. Παράλληλα, μέσω της δωρεάς θα καλυφθούν και οι ανάγκες σε αναλώσιμα υλικά και για τις δύο δομές για έναν χρόνο.

Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η) εξυπηρετούν τις ανάγκες των ηλικιωμένων πολιτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αυτοεξυπηρέτησης, καθώς και των οικογενειών τους. Παρέχουν υπηρεσίες, όπως νοσηλευτική φροντίδα, σίτιση, θεραπευτικές παρεμβάσεις και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ενισχύοντας τη σωματική και ψυχική υγεία των ηλικιωμένων, ενώ, παράλληλα, υποστηρίζουν τις οικογένειές τους σε περιόδους αδυναμίας.

Ο κ. Γιώργος Μαργώνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, δήλωσε σχετικά: «Η Παπαστράτος βρίσκεται σταθερά στο πλευρό όλων των κοινωνικών ομάδων, επιβεβαιώνοντας πως είναι ΕΔΩ στην Πράξη. Μέσω της συνεργασίας μας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στηρίζουμε έμπρακτα τη δημιουργία δομών που ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή και ενισχύουν την ποιότητα ζωής, τόσο των ηλικιωμένων ανθρώπων που το έχουν ανάγκη, όσο και των οικογενειών τους. Στην Παπαστράτος, κάθε μας πρωτοβουλία στοχεύει στην ουσιαστική πρόοδο των τοπικών κοινωνιών και των κοινωνικών ομάδων, που τις απαρτίζουν.»

Από την πλευρά του, ο κ. Στέλιος Αγγελούδης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Παπαστράτος για την άμεση ανταπόκρισή της στο κάλεσμα που απευθύναμε για την προαγωγή της ευημερίας στην τρίτη ηλικία. Η Παπαστράτος παραδίδει μέσα από το πολύπλευρο έργο της μαθήματα κοινωνικής υπευθυνότητας, αναδεικνύοντας την κορυφαία σημασία της ενεργοποίησης του ιδιωτικού τομέα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Για το Δήμο Θεσσαλονίκης η τρίτη ηλικία είναι πρώτη προτεραιότητα. Και είμαστε ευγνώμονες, γιατί δεν είμαστε μόνοι μας στην προσπάθεια να εξασφαλίσουμε για τους συμπολίτες μια καλύτερη ποιότητα ζωής.»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: