Ο Ερντογάν και ο αλά καρτ σεβασμός του διεθνούς δικαίου: Κάλεσε την Ρωσία να επιστρέψει στην Ουκρανία την κατεχόμενη Κριμαία [video]

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Photo: Τουρκική Προεδρία/




Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε σήμερα να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ζητώντας την επιστροφή της κατεχόμενης από το 2014 Κριμαίας «βάσει των επιταγών του διεθνούς δικαίου».

O Tούρκος πρόεδρος δεν έκανε καμιά αναφορά στα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία μετά την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022.

“Η υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας είναι ακλόνητη. Η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία είναι απαίτηση του διεθνούς δικαίου”, δήλωσε ο Ερντογάν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην 4η Σύνοδο Ηγετών της Κριμαϊκής Πλατφόρμας.

  • Βεβαίως, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου από τον Ερντογάν είναι εξαιρετικά επιλεκτικός και δεν περιλαμβάνει τα κυπριακά κατεχόμενα εδάφη από τις τουρκικές δυνάμεις εδώ και 50 χρόνια.

Ο Ερντογάν τόνισε τη στάση της Τουρκίας για την Κριμαία, διαμηνύοντας ότι η επιστροφή της στην Ουκρανία ευθυγραμμίζεται με τα διεθνή νομικά πρότυπα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα προβλήματα των Τούρκων Τατάρων της Κριμαίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι η Τουρκία δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας, η οποία «έχει επιδεινώσει τα δεινά των κατοίκων της περιοχής».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Ερντογάν μετέφερε τις ευρύτερες φιλοδοξίες της Άγκυρας για επίλυση της σύγκρουσης, σημειώνοντας:

«Η ειλικρινής επιθυμία μας είναι να τελειώσει ο πόλεμος με μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη βασισμένη στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στη χερσόνησο της Κριμαίας τον Φεβρουάριο του 2014.

Ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης εμπιστοσύνη για περαιτέρω ενέργειες για την υποστήριξη των Τούρκων Τατάρων της Κριμαίας, λέγοντας:

«Πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να γίνονται πρόσθετα βήματα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των Τούρκων Τατάρων της Κριμαίας την επόμενη περίοδο».

 

Με πληροφορίες από TRT

Νέες κυρώσεις με στόχο τον ρωσικό «στόλο φάντασμα» από το Λονδίνο: Μόνον 3 από τα πλοία έχουνε μεταφέρει πετρέλαιο αξίας 5 δισεκατομμυρίων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: