Drones «φονιάδες» στα χέρια των Ειδικών Επιχειρήσεων: Πώς σχεδιάζεται η χρήση τους και σε άλλες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, αντίστροφη μέτρηση για τους Spike NLOS

Ανάμεσα στον οπλισμό που επιδείχθηκε στον υφυπουργό Εθνικής άμυνας μετά το πέρας της άσκησης Ωρίων, ήταν και drone με το οποίο έγινε χρήση χειροβομβίδων. Πηγή: ΓΕΕΘΑ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Από την Βουλή το πρωί της Τρίτης πρόκειται να περάσει η προμήθεια των λεγόμενων «περιφερόμενων πυρομαχικών» (loitering-munitions), τα οποία σύμφωνα με Ανώτατες στρατιωτικές πηγές, δεν θα είναι μόνο υπόθεση που αφορά την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

Στόχος είναι να εξοπλιστούν με αυτά ακόμη και οχήματα Μ-1117 που πρόσφατα απέκτησε από τις ΗΠΑ ο Στρατός Ξηράς και χρησιμοποιεί τόσο στον Έβρο, όσο και στα νησιά του Αν. Αιγαίου.

Άλλωστε η τεχνογνωσία υπάρχει καθώς ο US ARMY έχει προσαρμόσει εκτοξευτές περιφερόμενων πυρομαχικών σε οχήματα HUMMER, ενώ στο εσωτερικό των θωρακισμένων έχει τοποθετηθεί η κονσόλα χειρισμού των loitering-munitions.

Όμως τα επιτελεία μέσω της συγκεκριμένης προμήθειας, σκοπεύουν να εξοπλίσουν κι άλλες μονάδες.

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, οι εκτοξευτές αυτοί θα μπορούν να τοποθετηθούν στα Mark V της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού ή ακόμη και στα παράκτια περιπολικά τύπου Island, όπου το πρώτο εξ αυτών ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες τις θαλάσσιες δοκιμές.

Και με αυτή την προσθήκη, πέραν των Spike, τα Mark V θα είναι ακόμη πιο ισχυρά έναντι απειλών, δημιουργώντας παράλληλα το πλέγμα που επιθυμεί το επιτελείο στο Αν. Αιγαίο.

«Υπάρχουν λύσεις που δεν θα μας τις δώσει κανείς αν μόνοι μας δεν κάνουμε αυτό που πρέπει. Γιατί αυτά τα πυρομαχικά να μην προσαρμοστούν ακόμη και στο UAV Heron, το οποίο από Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος επιτήρησης, να μπορεί να μετατραπεί με ευκολία σ’ ένα αποτρεπτικό όπλο.», εξηγούσε άλλη Ανώτατη πηγή που έχει την γνώση για τον τρόπο δράσης των συγκεκριμένων «έξυπνων όπλων».

Ο τύπος των περιφερόμενων πυρομαχικών που πρόκειται να προμηθευτεί από τις ΗΠΑ η Ελλάδα είναι τα μίνι-drones Switchblade 300 & 600 και μπορούν να μεταφερθούν ακόμη κι από πεζά τμήματα.

Το πρώτο είναι ένα περιφερόμενο πυρομαχικό με δραστικό βεληνεκές 10 χλμ, ενώ το δεύτερο που είναι πιο ισχυρό, βάλει ακόμη και κατά τεθωρακισμένων, έχοντας εμβέλεια περίπου 40 χλμ.

Το κόστος των Switchblade 300 & 600 προέρχεται από πόρους που είχαν δοθεί ως προκαταβολή από την Αθήνα για την προμήθεια των μεταχειρισμένων αμερικανικών αμφίβιων οχημάτων AVV-7, η οποία ύστερα από τη νέα προτεραιοποίηση που έγινε υπό τη νέα ηγεσία, ακυρώθηκε.

Και τα δυο αυτά όπλα ανέδειξαν την αξία τους στο Ουκρανικό μέτωπο ως ένα από τα πρώτα asset που παραχώρησε η Δύση και συγκεκριμένα οι Αμερικανοί, στο Κίεβο.

Αντίστροφη μέτρηση για τους Spike NLOS

Τα loitering-munitions είναι από εκείνα τα όπλα που συμπεριλαμβάνονται στις καινοτομίες που απαιτεί το σύγχρονο πεδίο μάχης που διαφέρει από το «παραδοσιακό». Η τεχνογνωσία πάνω σε αυτά είναι ικανή να φέρει την δική της εγχώρια επανάσταση στον αμυντικό βιομηχανικό τομέα, γεγονός που είναι ζητούμενο από την πλευρά των επιτελείων αλλά και του υπουργείου Εθνικής άμυνας.

Αυτό το κομμάτι στο παζλ της ενίσχυσης θεωρείται παρεμφερές με τους Ισραηλινούς Spike NLOS, όπου οι επιτελείς του Στρατού Ξηράς, αναμένουν οχήματα, συστήματα και πυραύλους τον Φεβρουάριο του 2025.

Μαζί με την προμήθεια αυτή συμπεριλαμβάνεται και εκείνη που αφορά το πολεμικό ναυτικό και είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό, πως τελικά θ’ αξιοποιηθούν τα θαλάσσια συστήματα εκτός των Mark V.

Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, αυτό δεν εμποδίζει τις εταιρείες αμυντικού υλικού να εξυπηρετούν τόσο τις ανάγκες των IDF, όσο και να τρέχουν τις διαδικασίες που σχετίζονται με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει έναντι άλλων χωρών, με τις οποίες υπάρχουν συμφωνίες, σημείωναν στρατιωτικές πηγές.

Για τον Στρατό Ξηράς τα δεδομένα θεωρούνται πολύ συγκεκριμένα και από τώρα οι μονάδες που θα έχουν τα SPIKE NLos γνωρίζουν τι είδους όπλο θα χειρίζονται τα στελέχη τους.

Σ’ ό,τι έχει να κάνει με την αεροπορία στρατού εκείνο που επιχειρείται είναι να επιτευχθεί η κίνηση διπλής ενέργειας. Συγκεκριμένα, η αναβάθμιση των Apache Alpha η οποία φέρεται να πλησιάζει και η ταυτόχρονη τοποθέτηση όλων εκείνων των συστημάτων που απαιτούν οι εναέριοι SPIKE.

 

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Διπλή υποβρύχια πρόκληση σε πλήρη εξέλιξη: Πώς το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να διατηρήσει το θετικό υποβρύχιο ισοζύγιο για την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: