Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας συνεχίζει να απειλεί την Κύπρο, αλλά και να ασχολείται με τον …Άδωνι: Είπαμε ότι τον περιμένουμε (ως πιλότο), ειρωνεύεται ο Γιασάρ Γκιουλέρ

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ (Α) επιθεωρεί στρατιωτικό απόσπασμα. Φωτογραφία από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, T.C. Millî Savunma Bakanlığı, Facebook




Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο τουρκικό πρόγραμμα προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.

Ο Τούρκος υπουργός επανήλθε σε προκλητικές δηλώσεις για την Κύπρο και ανέφερε ότι ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταβάλλει προσπάθειες για να δημιουργήσει ειρηνικό και θετικό περιβάλλον για την Ελλάδα.

«Λέμε ότι έχουμε φέρει ειρήνη και ηρεμία στη νότια Κύπρο -εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία- εδώ και 50 χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τώρα είναι το ίδιο στη Συρία, οι άνθρωποι ζουν μια πολύ πιο ειρηνική και ευημερούσα ζωή από ό,τι ζούσαν υπό την κυβέρνησή τους», ανέφερε ο Γκιουλέρ μιλώντας στο Haberturk, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ.

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ σημείωσε πως:

«Τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχουν κάνει μια πολύ καλή συμφωνία με μια πραγματικά θετική προσέγγιση, δηλαδή με στόχο να μπορέσουμε να ζήσουμε σε ένα πιο θετικό περιβάλλον αντί να αυξάνουμε την ένταση, να μπαίνουμε σε συγκρούσεις μεταξύ μας. Και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να τηρήσουμε αυστηρά τη συμφωνία».

Επισήμανε ότι «οι δραστηριότητες σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης συνεχίζονται με την Ελλάδα. Το υποστηρίζουμε αυτό, το υποστηρίζουμε πραγματικά» και υπενθύμισε ότι τον περασμένο μήνα, ο αρχηγός του Στόλου της Τουρκίας πραγματοποίησε ταξίδι στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του. «Ήταν πολύ θετικό» σχολίασε.

Αναφορικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς για την προμήθεια μαχητικών F16, ο Γιασάρ Γκιουλέρ είπε ότι αυτές εξελίσσονται θετικά, υπάρχει κατανόηση από την αμερικανική πλευρά, «αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τέλος». Όπως είπε, «υπάρχουν ορισμένα πυρομαχικά που θα συνοδεύουν τα αεροσκάφη και τα θέλουμε».

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στο αίτημα της χώρας του για αγορά ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighter.

«Νομίζω ότι πλησιάζουμε στο τέλος» είπε, υποστηρίζοντας πως οι τρεις εταίροι του Eurofighter -το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία- είναι εξίσου πρόθυμοι.

Για τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, επισήμανε:

«Τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχουν κάνει μια πολύ καλή συμφωνία με μια πραγματικά θετική προσέγγιση, δηλαδή με στόχο να μπορέσουμε να ζήσουμε σε ένα πιο θετικό περιβάλλον αντί να αυξάνουμε την ένταση, να μπαίνουμε σε συγκρούσεις μεταξύ μας. Και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να τηρήσουμε αυστηρά τη συμφωνία.

Πιστεύω ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός σκέφτεται όπως ο πρόεδρός μας, αλλά μερικές φορές μπορεί να βγαίνουν τέτοιες φλογερές σκέψεις. Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί ένας υπουργός Υγείας να κάνει μια τέτοια δήλωση.

Υποθέτω ότι έχει τελειώσει τη δουλειά του στα νοσοκομεία και τώρα θα γίνει πιλότος. Θεού θέλοντος. Είπαμε ότι τον περιμένουμε. Δεχόμαστε 60 εκατομμύρια ανθρώπους, τώρα θα είναι 60 εκατομμύρια και ένας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Γ. Μανδαλίδη
Κωνσταντινούπολη, Turkey

Αντί να “παγώσει” κάθε τουρκική συμμετοχή: Η Λευκωσία έδωσε «πράσινο φως» για τη συμμετοχή του Χακάν Φιντάν στην άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: