Τελικά, αυτό το μετάλλιο ποιος θα το πάρει; Νέα έφεση από τις ΗΠΑ για το χάλκινο στη γυμναστική που «επεστράφη» στη Ρουμάνα* Το μήνυμα της Μπαρμπόσου [video]

FILE PHOTO Silver medalist Simone Biles of USA (L) and bronze medalist Jordan Chiles of USA (R) pose for a photo after the victory ceremony for the Women Floor Exercise final of the Artistic Gymnastics competitions in the Paris 2024 Olympic Games, at the Bercy Arena in Paris, France, 05 August 2024. EPA/MIGUEL GUTIERREZ




Ίσως είναι το μετάλλιο που έχει αλλάξει χέρια πιο πολλές φορές σε όλη την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ασκούν έφεση στην απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής να επιστρέψει το χάλκινο μετάλλιο στη Ρουμάνα γυμνάστρια Άνα Μπαρμπόσου, από την οποία αρχικά το είχε αφαιρέσει μετά την επαναβαθμολόγηση του προγράμματος της Αμερικανίδα Τζόρνταν Τσάιλς.

Στην ανακοίνωσή τους, μάλιστα, την Κυριακή η USA Gymnastics πρόσθεσε ότι έχει υποβάλει πρόσθετα στοιχεία στο CAS στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποκατασταθεί το μετάλλιο της γυμνάστριας Τσάιλς.

Ο οργανισμός δήλωσε ότι διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία βίντεο που «αποδεικνύουν περίτρανα ότι το αίτημα της επικεφαλής προπονήτριας Cecile Landi για την υποβολή έρευνας υποβλήθηκε 47 δευτερόλεπτα μετά τη δημοσίευση του σκορ, εντός της προθεσμίας του 1 λεπτού που απαιτείται από τον κανόνα της FIG».

«Το βίντεο που υποβλήθηκε δεν ήταν διαθέσιμο στην USA Gymnastics πριν από την απόφαση του δικαστηρίου και συνεπώς η USAG δεν είχε την ευκαιρία να το υποβάλει προηγουμένως».

Το χρονικό της ολυμπιακής «κόντρας»

Η 18χρονη Άνα Μπαρμπόσου, ανακοινώθηκε αρχικά ως η χάλκινη Ολυμπιονίκης, κυματίζοντας ακόμη και τη ρουμανική σημαία στη Bercy Arena, πριν υποβιβαστεί στην τέταρτη θέση μετά από αναπροσαρμογή της βαθμολογίας από τους κριτές της βαθμολογίας της Τσάιλς.

Η απόφαση αυτή μάλιστα είχε προκαλέσει την οργή του πρωθυπουργού της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιολάκου ο οποίος είχε ανακοινώσει πως θα μποϊκοτάρει την τελετή λήξης των Αγώνων, διαμαρτυρόμενος για την «αδικία» σε βάρος αθλήτριας της χώρας του, η οποία την ώρα που ήδη πανηγύριζε την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου, ενημερώθηκε ότι το χάνει.

Ana Barbosu of Romania competes in the Women Floor Exercise final of the Artistic Gymnastics competitions in the Paris 2024 Olympic Games, at the Bercy Arena in Paris, France, 05 August 2024. EPA/CAROLINE BREHMAN
  • Η Τσάιλς είχε αρχικά βαθμολογηθεί με 13.666, ενώ ο Μπαρμπόσου με 13.700.

«Η έρευνα που υποβλήθηκε για λογαριασμό της κας Τζόρνταν Τσάιλς στον τελικό γυναικών στις ασκήσεις εδάφους τέθηκε μετά τη λήξη της προθεσμίας του ενός λεπτού», ανέφερε η CAS.

«Η αρχική βαθμολογία 13.666 που δόθηκε στην κα Τζόρνταν Τσάιλς στον τελικό της άσκησης πάτωμα γυναικών θα αποκατασταθεί.»

«Ελπίζω να μοιραστούμε το ίδιο βάθρο»

Η Ρουμάνα πρωτοεμφανιζόμενη Ολυμπιονίκης, μετά την επιστροφή του μεταλλίου στο στέρνο της στις 11 Αυγούστου και πριν την έφεση των ΗΠΑ, μοιράστηκε ένα μήνυμα συμπάθειας προς την Αμερικανίδα γυμνάστρια καθώς και προς τη συναθλήτριά της Sabrina Maneca-Voinea.

«Σαμπρίνα, Τζόρνταν, οι σκέψεις μου είναι μαζί σας», έγραψε η 18χρονη Μπαρμπόσου στα αγγλικά στα Instagram Stories της. «Ξέρω τι αισθάνεστε, γιατί έχω περάσει τα ίδια. Αλλά ξέρω ότι θα επιστρέψεις πιο δυνατή. Ελπίζω από τα βάθη [της] καρδιάς μου ότι στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, και οι τρεις μας θα μοιραστούμε [το] ίδιο βάθρο. Αυτό είναι το αληθινό μου όνειρο!»

Με πληροφορίες από CNN, Eonline

Το μετάλλιο της οργής: Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας δεν θα παραστεί στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών διαμαρτυρόμενος για «αδικία» στη γυμναστική υπέρ των ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: