Προσπαθώντας να ανακτήσουν τους πολύτιμους λίθους του Βρετανικού Μουσείου και τη φήμη του: Η δράση μίας ομάδας οκτώ ατόμων που εδρεύει στο ελληνικό και ρωμαϊκό τμήμα

The British Museum in London, Britain. EPA, NEIL HALL




Πέρασε ένας χρόνος από τότε που το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι απέλυσε έναν επιμελητή, επειδή έκλεψε από τις φερόμενες κλειστές αποθήκες του και πούλησε τα αντικείμενα στο Διαδίκτυο. Έκτοτε, το μουσείο αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σκανδάλου, το οποίο έπληξε τη φήμη του ως προστάτη των παγκόσμιων θησαυρών.

Έτσι ξεκινά η ανταπόκριση της εφημερίδας News York Times (κείμενο Alex Marshall), η οποία αναφέρει τα εξής:

Ο Hartwig Fischer, διευθυντής του μουσείου, παραιτήθηκε. Οι ξένες κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν τον σάλο για να ανανεώσουν τις αξιώσεις για την επιστροφή αντικειμένων από τη συλλογή και το μουσείο άσκησε μήνυση εναντίον ενός πρώην επιμελητή για να προσπαθήσει να βοηθήσει να πάρει πίσω τα αντικείμενα.

Κανείς δεν έχει κατηγορηθεί ποινικά, αλλά ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται, το μουσείο ζήτησε από μια ομάδα οκτώ ατόμων που εδρεύει στο ελληνικό και ρωμαϊκό τμήμα του να εξασφαλίσει την επιστροφή περίπου 1.500 αγνοουμένων αντικειμένων.

Η ομάδα αναζητά τα αντικείμενα στο Διαδίκτυο, σε δημόσιες δημοπρασίες και σε άλλες συλλογές μουσείων, και επικοινωνεί με αντιπροσώπους αρχαιοτήτων που μπορεί να έχουν αγοράσει τα αντικείμενα και στη συνέχεια να τα πούλησαν σε συλλέκτες. Σε πρόσφατες συνεντεύξεις, τα μέλη της ομάδας είπαν ότι σημειώνουν πρόοδο, αλλά μπορεί να μην ανακτήσουν ποτέ κάθε χαμένο αντικείμενο.

«Δεν νομίζω ότι έχουμε πει ποτέ ότι δεν θα πάρουμε τα πάντα πίσω, αλλά υποπτεύομαι ότι δεν θα το κάνουμε», είπε ο Thomas Harrison, ο οποίος ηγείται του ελληνικού και ρωμαϊκού τμήματος.

Είπε ότι μέχρι στιγμής, η ομάδα του είχε εξασφαλίσει την επιστροφή 634 αντικειμένων, αλλά υπάρχουν περισσότερα από 850 αγνοούμενα. Ο Harrison είπε ότι ήταν «αρκετά σίγουρος» ότι άλλοι 100 πολύτιμοι λίθοι θα επανέλθουν στο μουσείο «τον επόμενο χρόνο περίπου».

Η κακή ποιότητα των αρχείων του μουσείου ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο για την ομάδα του, είπε ο Harrison. Επειδή πολλά από τα αντικείμενα που έλειπαν δεν ήταν ιδιαίτερα πολύτιμα, οι αξιωματούχοι δεν τα είχαν καταγράψει ποτέ πλήρως. Ο Dick Ellis, πρώην επικεφαλής της ομάδας τέχνης και αρχαιοτήτων της Σκότλαντ Γιαρντ που δεν εμπλέκεται στην έρευνα, είπε ότι η έλλειψη φωτογραφιών και τα ημιτελή αρχεία θα επιβραδύνουν επίσης την αστυνομική έρευνα.

«Για να είμαι ειλικρινής, «η υπόθεση είναι λίγο εφιάλτης. Δεν εκπλήσσομαι που δεν κατηγορήθηκε κανείς» πρόσθεσε ο Ellis. Το Βρετανικό Μουσείο αναφέρει ότι ο επιμελητής στο επίκεντρο του περιστατικού είναι ο Peter Higgs, ο οποίος διηύθυνε για λίγο το ελληνικό και ρωμαϊκό τμήμα.

Τον Μάρτιο, το μουσείο κέρδισε μια πολιτική υπόθεση εναντίον του, αναγκάζοντάς τον να επιστρέψει τυχόν κλεμμένα αντικείμενα και να εξηγήσει πού βρίσκονται άλλα αντικείμενα που το μουσείο λέει ότι πούλησε στο Διαδίκτυο.

Ο Peter Higgs δεν παρέστη στην ακρόαση στο Λονδίνο και δεν έχει μιλήσει ποτέ δημόσια για τις κλοπές, αλλά δικαστικά έγγραφα λένε ότι αμφισβητεί τις κατηγορίες. Το Βρετανικό Μουσείο αρνήθηκε να σχολιάσει εάν ο Higgs συμμορφώθηκε με την εντολή του δικαστηρίου και ο Higgs δεν απάντησε στα αιτήματα για συνεντεύξεις.

Το μουσείο πληρώνει στους συλλέκτες το ίδιο ποσό που ξόδεψαν για τα αντικείμενα που λείπουν, είπε ο Harrison. Όλοι όσοι έχουν προσεγγίσει το μουσείο μέχρι στιγμής αποδέχτηκαν αυτήν την προσφορά.

ΠΗΓΗ: New York Times, Alex Marshall – Trying to Recover the British Museum’s Gems, and Its Reputation

Τα αρχαιολογικά ευρήματα στη Μακούντα δίνουν νέες πληροφορίες για τη Χαλκολιθική περίοδο-Εποχή Χαλκού στην Κύπρο: Με χρηματοδότηση από το National Science Foundation των ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: