Πρώην υπουργός των Εργατικών καλεί τον Στάρμερ, με άρθρο του στους Times, να επιστρέψει εδώ και τώρα τα Μάρμαρα στην Ελλάδα: Στην αρχή θα είναι εύκολο του είχε πει ο Όσμπορν

FILE PHOTO: A handful of people view the Parthenon Marbles, in an unusually empty British Museum in London, Britain. EPA, NEIL HALL




Ο Denis MacShane (Β/Υπουργός για την Ευρώπη από το 2002 έως 2005) γράφει στους Times ότι, αμέσως μετά τη μεγάλη νίκη των Εργατικών τον Μάιο του 1997, είχε ρωτήσει τον τότε νέο Υπουργό Πολιτισμού, Chris Smith και νυν Λόρδο Smith και επικεφαλής ενός κολεγίου του Κέιμπριτζ αν θα εξέταζε το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Αυτός, όπως και η πλειονότητα της intelligentsia του βόρειου Λονδίνου, αποδοκίμαζε τον βανδαλισμό του λόρδου Έλγιν, ο οποίος χρησιμοποίησε την προστασία του Βασιλικού Ναυτικού και την κατοχή της Ελλάδας από τους Οθωμανούς Τούρκους για να ξεφύγει με το να κόψει τις ζωφόρους που αποτελούσαν την απαρχή της δυτικής γλυπτικής. [..] Ήταν αυτονόητο για τη δική μου γενιά του 1968, ερωτευμένη με την Ελλάδα του Λόρδου Βύρωνα και του Paddy Leigh Fermor και τρομοκρατημένη με την κατάληψη της πόλης από τον στρατό το 1967, ότι το έγκλημα του Έλγιν δεν μπορούσε να σταθεί και ότι τα Mάρμαρα έπρεπε να πάνε στην πατρίδα τους.

Αλλά καθώς ρώτησα τον Smith για τα κλεμμένα γλυπτά, πάγωσε από φόβο. «Σε παρακαλώ, Denis, μην το αναφέρεις αυτό στο κοινοβούλιο». Συνειδητοποίησα αμέσως ότι ο Tony Blair, όποιες κι αν ήταν οι δικές του απόψεις, δεν ήθελε να συγκρουστεί με το πανίσχυρο ελληνιστικό κατεστημένο και την εμβέλειά του μέσω των δημόσιων σχολείων και της κλασικής εκπαίδευσης του Oxbridge σε κάθε γωνιά του Whitehall.

Σήμερα, καθώς σχεδόν όλα τα μουσεία στην Ευρώπη, ακόμη και το Βατικανό, έχουν συμφωνήσει στην επιστροφή των κλεμμένων έργων τέχνης, το Βρετανικό Μουσείο επιμένει μόνο του ότι τα λεηλατημένα γλυπτά πρέπει να παραμείνουν στο Λονδίνο.

  • Ο πρόεδρος του μουσείου, ο George Osborne, μου είπε πριν από δύο χρόνια ότι τα Μάρμαρα θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μόνο αν αυτό συμφωνηθεί γρήγορα κατά τις πρώτες εβδομάδες μιας νέας κυβέρνησης, όταν όλα είναι σε εξέλιξη και το κατεστημένο μπορεί να παραγκωνιστεί.

Η Βρετανία χρειάζεται φίλους στην Ευρώπη μετά την καταστροφική διπλωματία του Brexit των Johnson-Truss-Sunak. Η Ελλάδα έχει μια σθεναρή κεντροδεξιά κυβέρνηση, της οποίας ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, έχει αρνηθεί συμμαχίες με σκληρά δεξιά κόμματα όπως το National Rally της Γαλλίας και μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο σύμμαχο.

Το Μουσείο της Ακρόπολης, το πρόσφατα χτισμένο αρχιτεκτονικό αριστούργημα της Ευρώπης, διαθέτει μια πανέμορφη αίθουσα με άπλετο φως για τα Μάρμαρα. Οι Έλληνες φιλάνθρωποι και ο Μητσοτάκης προσφέρθηκαν να στείλουν ανεκτίμητους θησαυρούς από την πρώιμη Ελλάδα στο Λονδίνο σε αντάλλαγμα για τα Μάρμαρα, ώστε οι Βρετανοί ελληνιστές να έχουν νέα γλυπτά από 2.500 χρόνια πριν για να μελετήσουν.

Η Lisa Nandy, η νέα Υπουργός Πολιτισμού, έχει τη φήμη ότι λέει την αλήθεια στους ισχυρούς των Εργατικών. Μπορεί να πείσει τον Sir Keir Starmer να κάνει το σωστό και να επιστρέψει τα Μάρμαρα, δείχνοντας έτσι ότι η Βρετανία είναι ένα έθνος με σιγουριά και υπερηφάνεια για τις ευρύτερες ευρωπαϊκές ρίζες και την ιστορία της.

Επισημαίνεται ότι στο άρθρο υπάρχει δημοσκόπηση με το ερώτημα «Πρέπει τα Ελγίνεια Μάρμαρα να επιστρέψουν στην Ελλάδα» και επιλογή απάντησης «Ναι» ή «Όχι».

Times It would be smart politics to return Elgin Marbles now

Η στιγμή της αποθέωσης για τον Κιρ Στάρμερ: Ορκίστηκε η νέα Βουλή στη Μεγάλη Βρετανία – Η Μαύρη Ράβδος και η απολογία Σούνακ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: