Όταν οι σχολιαστές κάνουν επικά λάθη στις αθλητικές μεταδόσεις

FILE PHOTO: Ο αστέρας των Los Angeles Lakers Λεμπρόν Τζέιμς. EPA, ETIENNE LAURENT




Στον κόσμο του αθλητισμού, οι σχολιαστές παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της εμπειρίας του θεατή, παρέχοντας πληροφορίες και μερικές φορές, κάνουν και το χιούμορ τους.

Ωστόσο, υπάρχουν φορές που οι σχολιαστές κάνουν επικά λάθη, οδηγώντας σε γκάφες που κάνουν το κοινό να γελάσει ή και να κολλήσει με το σφάλμα. Από μπέρδεμα ονομάτων των παικτών μέχρι το να κάνουν τολμηρές προβλέψεις που γυρίζουν αμέσως μπούμερανγκ, αυτές οι τρομερές γκάφες των σχολιαστών έχουν γίνει μέρος πια της αθλητικής κουλτούρας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο αξέχαστες στιγμές που οι σχολιαστές έκαναν κάποιο major λάθος.

1. Το παιχνίδι των ονομάτων: Δικό σας

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους γκάφας σχολιασμού περιλαμβάνει το να μπερδέψεις ή να συνδυάσεις τα ονομάτων των παικτών, που συχνά οδηγεί σε χιουμοριστικές ή εντελώς οτινάναι στιγμές. Ένα κλασικό παράδειγμα συνέβη κατά τη διάρκεια ενός αγώνα του ΝΒΑ, ένας σχολιαστής αναφέρθηκε λανθασμένα στον Λεμπρόν Τζέιμς ως «LeJohn Brames», ένα μπέρδεμα που έγινε γρήγορα viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους φαν να βάζουν στοιχημα αν θα διαπράξει το ίδιο σφάλμα κάποιος άλλος σχολιαστής. Η γκάφα είχε πλάκα, αλλά υπογράμμισε πώς ακόμη και οι πιο έμπειροι σχολιαστές μπορούν να μπερδευτούν με τα ονόματα, ειδικά όταν κάνουν μετάδοση live.

2. Πρόωροι πανηγυρισμοί: Μιλώντας πολύ νωρίς

Οι σχολιαστές είναι γνωστοί για τον ενθουσιασμό που επιδεικνύουν κατά τη διάρκεια κρίσιμων στιγμών ενός παιχνιδιού, αλλά μερικές φορές αυτός ο ενθουσιασμός οδηγεί σε πρόωρους πανηγυρισμούς ή δηλώσεις που δεν πάνε και πολύ καλά. Ένα από τα πιο διάσημα παραδείγματα αυτής της φάσης συνέβη κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2014. Καθώς η ομάδα της Βραζιλίας φαινόταν έτοιμη να πάρει τη νίκη απέναντι στη Γερμανία, ένας σχολιαστής προέβλεψε πολύ άνετος τη νίκη της Βραζιλίας, για να υποστεί η ομάδα μια ταπεινωτική ήττα με 7-1. Ο πρόωρος πανηγυρισμός του σχολιαστή ήταν μια υπενθύμιση του πόσο απρόβλεπτος μπορεί να είναι ο αθλητισμός και έδωσε νόημα στη φράση «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις».

Ομοίως, στον κόσμο του γκολφ, υπήρξε μια στιγμή κατά τη διάρκεια του The Masters όταν ένας σχολιαστής δήλωσε: «Είναι στην τρύπα!» πριν καν προσγειωθεί η μπάλα. Προς έκπληξη (και διασκέδαση) όλων, η μπάλα δεν μπήκε εντελώς στην τρύπα, αφήνοντας τον σχολιαστή με κόκκινο πρόσωπο και τους θεατές να γελούν με την γκάφα.

3. Όλο λάθος

Από τους σχολιαστές περιμένεις να παρέχουν μια ενδελεχή ανάλυση του αγώνα και κάποιες περαιτέρω πληροφορίες, αλλά υπάρχουν φορές που παρερμηνεύουν εντελώς την κατάσταση με αποτέλεσμα να υποπέσουν σε επικές γκάφες. Μια από τις πιο αξιομνημόνευτες περιπτώσεις αυτού του γεγονότος συνέβη κατά τη διάρκεια ενός αγώνα κρίκετ, όταν ένας σχολιαστής δήλωσε με αυτοπεποίθηση ότι ο παίκτης δεν θα σκόραρε ποτέ. Λίγα λεπτά αργότερα, ο παίκτης όχι μόνο σκόραρε, αλλά συνέχισε να σκοράρει κάνοντας μάλιστα ρεκόρ εκείνη τη μέρα, αφήνοντας εκτεθειμένο το σχολιαστή με τη δήλωσή του.

Σε μια άλλη περίπτωση, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα τένις, ένας σχολιαστής δήλωσε ότι ο αγώνας είχε ουσιαστικά τελειώσει αφού ένας παίκτης εξασφάλισε ένα φαινομενικά ανυπέρβλητο προβάδισμα. Ωστόσο, ο αντίπαλος παίκτης έκανε μια εκπληκτική επιστροφή, κερδίζοντας τον αγώνα και αποδεικνύοντας ότι ο σχολιαστής έκανε λάθος big time. Το περιστατικό αυτό υπογράμμισε για μια ακόμη φορά το απρόβλεπτο του αθλητισμού και τους κινδύνους του να κάνεις τολμηρές προβλέψεις πολύ νωρίς.

4. Πολιτιστικά και ιστορικά ολισθήματα

Μερικές φορές, οι γκάφες των σχολιαστών οφείλονται σε έλλειψη γνώσης ή σε παρανόηση πολιτιστικών ή ιστορικών αναφορών. Ένα διάσημο παράδειγμα αυτού συνέβη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν ένας σχολιαστής αναφέρθηκε στους Έλληνες αθλητές ως «προερχόμενους από μια μικρή χώρα με μικρή ιστορικό και πολιτιστικό μέγεθος». Η γκάφα αυτή, με τον σχολιαστή να έχει παντελώς μαύρα μεσάνυχτα σχετικά με τη βαθιά επίδραση της Ελλάδας στην παγκόσμια ιστορία, ιδίως στον τομέα του αθλητισμού, οδήγησε σε τεράστια κριτική και έγινε παράδειγμα του πόσο σημαντικό είναι οι σχολιαστές να διαβάζουν τα μαθήματά τους στο σπίτι.

Μια άλλη περίεργη στιγμή συνέβη κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, όταν ένας σχολιαστής αναφέρθηκε λανθασμένα στον Νέλσον Μαντέλα ως πρώην ποδοσφαιριστή της Νότιας Αφρικής. Αυτό το κραυγαλέο λάθος όχι μόνο έδειξε έλλειψη ιστορικών γνώσεων, αλλά έγινε και viral για όλους τους λάθος λόγους.

Συμπέρασμα

Οι γκάφες των σχολιαστών αποτελούν αναπόφευκτο μέρος των ζωντανών αθλητικών μεταδόσεων, και ενώ μερικές φορές μπορεί να φέρνουν τους σχολιαστές σε δύσκολη θέση, συχνά προσφέρουν στους θεατές στιγμές απροσδόκητου γέλιου. Είτε πρόκειται για μπέρδεμα ονομάτων, είτε για πανηγυρισμούς πολύ νωρίς, είτε για λάθος ανάγνωση της φάσης, είτε για ιστορικές γκάφες, αυτά τα λάθη μας υπενθυμίζουν ότι ακόμη και οι ειδικοί μπορούν να κάνουν ξεκαρδιστικά λάθη. Στο τέλος, αυτές οι γκάφες γίνονται μέρος του πλούσιου μωσαϊκού της αθλητικής ιστορίας, προσθέτοντας ένα ακόμη επίπεδο ψυχαγωγίας για το οποίο οι οπαδοί θα μιλούν για χρόνια μετά.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: