Ο Λευκός Οίκος εκπόνησε σχέδια για “κάθε πιθανότητα και ενδεχόμενο”: Οι ΗΠΑ απέστειλαν αεροπλανοφόρο, αντιτορπιλικά και μονάδες βαλλιστικής άμυνας, ασπίδα στο Ισραήλ

epa11516656 US President Joe Biden (C) speaks on a prisoner swap with Russia, beside family members of freed prisoners, in the State Dining Room of the White House in Washington, DC, USA, 01 August 2024. Russian American journalist Alsu Kurmasheva, the Wall Street Journal reporter Evan Gershkovich, former US Marine Paul Whelan and political dissident Vladimir Kara-Murza are being released as part of a deal with Russia in exchange for a Russian assassin convicted of murder in Germany and others imprisoned in the US and other countries. TEPA, MICHAEL REYNOLDS




Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για «κάθε πιθανότητα» καθώς προσπαθούν να αντιδράσουν σε πιθανές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και να αποφύγουν έναν περιφερειακό πόλεμο στην ταραχώδη Μέση Ανατολή.

«Ο γενικός στόχος είναι να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία στην περιοχή, να αποτρέψουμε και να αμυνθούμε από αυτές τις επιθέσεις και να αποφύγουμε τις περιφερειακές συγκρούσεις, κάτι που ήταν πραγματικά ο στόχος μας από τις 7 Οκτωβρίου», δήλωσε ο Τζόναθαν Φάινερ (Jon Finer) στο «Face the Nation» του δικτύου CBS News.

Είπε στον Ed O’Keefe του CBS: «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που φαίνεται να αποτελεί αυξημένη απειλή».

Όπως ισχύει από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και το Ισραήλ απάντησε εισβάλλοντας στη Γάζα, η Μέση Ανατολή παραμένει η πιο ασταθής περιοχή του κόσμου. Αυτός ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς συνεχίζεται, όπως και όλες οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας διαρκούς κατάπαυσης του πυρός από την κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν και άλλους να απομένουν.

Οι εντάσεις που αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα ήταν τα νέα πλήγματα κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς και η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh στο Ιράν, η οποία έχει αποδοθεί ευρέως στο Ισραήλ, και η δολοφονία του ανώτατου διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκούρ στον Λίβανο, που ανέλαβε την ευθύνη το Τελ Αβίβ.

Την Παρασκευή, το Πεντάγωνο αποκάλυψε ότι απεστειλε ένα αεροπλανοφόρο, το USS Abraham Lincoln, μαζί με συνοδεία αντιτορπιλικών, από τον Ειρηνικό στη Μέση Ανατολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν επίσης μονάδες βαλλιστικής αεράμυνας, παρόμοιες με τις κινήσεις τους τον Απρίλιο, όταν περίμεναν (σωστά) ότι το Ιράν θα εκτόξευε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ.

Μιλώντας την Κυριακή στην εκπομπή «This Week» του ABC, ο Φάινερ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν προς πολλαπλές κατευθύνσεις καθώς χαρτογραφούν τι μπορεί να κάνει το Ιράν ως απάντηση στην προκλητική δολοφονία της Χανίγια στην Τεχεράνη.

«Δεν θα εκθέσω τι περιμένω να κάνει το Ιράν γιατί δεν νομίζω ότι θέλουμε να δείξουμε το χέρι μας με αυτόν τον τρόπο. Αλλά θα σας πω, προετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανότητα», είπε ο Φάινερ στο «This Week».

Είπε επίσης στον οικοδεσπότη Τζόρτζ Στεφανόπουλο:

«Μέρος αυτού που κάνει τα μηνύματα και τις συνομιλίες στο πίσω κανάλι αποτελεσματικά είναι ότι πρέπει να παραμένουν ιδιωτικά. Και έτσι δεν θα μιλήσω για τις λεπτομέρειες της διπλωματικής δραστηριότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη, εκτός από το να πω, σε στενό συντονισμό και σε συνεργασία με τους Ισραηλινούς συμμάχους μας και άλλους εταίρους τώρα στην περιοχή, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι αυτό η κατάσταση δεν τελειώνει».

Ο Χανίγιε (Haniyeh) βρισκόταν στο Ιράν για την ορκωμοσία του Ιρανού προέδρου Masoud Pezeshkian όταν σκοτώθηκε την Τετάρτη σε έναν ξενώνα. Υπήρξαν ευρέως διαδεδομένες αναφορές ότι ο Haniyeh σκοτώθηκε από μια κρυφή βόμβα, αλλά το Ιράν είπε το Σάββατο ότι ήταν ένα «βλήμα μικρής εμβέλειας» που τον σκότωσε.

Ο Φάινερ εξέφρασε επίσης ανησυχίες για αυξημένες εντάσεις και αυξημένες μάχες μεταξύ του Ισραήλ και των δυνάμεων της Χεζμπολάχ που βρίσκονται στον Λίβανο τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου 12 παιδιών σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου από επίθεση με ρουκέτα της Χεζμπολάχ.

Τα πράγματα περιπλέκουν επειδή η Χεζμπολάχ είναι στενός σύμμαχος με το Ιράν.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο, κάθε πιθανότητα», είπε ο Φάινερ στο «Face the Nation». «Αυτό είναι υπεύθυνο μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Προφανώς, ήμασταν πολύ ξεκάθαροι ότι θα συνεργαστούμε με το σύμμαχό μας το Ισραήλ για να αμυνθεί απέναντι σε οποιεσδήποτε απειλές αντιμετωπίζει».

  • Το CDU ζητά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ

Την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ ενόψει του κινδύνου αντιποίνων από το Ιράν ζητά ο αρμόδιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ρόντεριχ Κιζεβέτερ. «Δεν τίθεται επί του παρόντος τέτοιο ζήτημα», απαντά η κυβέρνηση.

«Εν όψει της επικείμενης ιρανικής επίθεσης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ξυπνήσει και να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ ώστε να αμυνθεί», δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel ο κ. Κιζεβέτερ, ο οποίος είναι και πρώην αξιωματικός της Bundeswehr.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι θεμιτό να ανεφοδιάζονται μαχητικά αεροσκάφη από φιλικά κράτη, αλλά και να χρησιμοποιούνται τα Eurofighters της ίδιας της Bundeswehr, για παράδειγμα στην άμυνα έναντι των ιρανικών drones.

«Το θέμα είναι αποκλειστικά η προστασία του ισραηλινού πληθυσμού. Εάν η ασφάλεια του Ισραήλ είναι πραγματικά κρατική επιταγή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ειδικά η Καγκελαρία θα πρέπει επιτέλους να επιδιώξουν την ρεάλ πολιτίκ», τόνισε.

Ζήτησε η κυβέρνηση «να μην περιμένει μέχρι το Ισραήλ να της ζητήσει βοήθεια, αλλά να την προσφέρει με δική της πρωτοβουλία και να κάνει ήδη τώρα εκστρατεία για αυτήν στην Bundestag».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κυβερνητικός επίτροπος για τον αντισημιτισμό Φέλιξ Κλάιν θεωρεί δικαιολογημένη τη στήριξη της Γερμανίας στο Ισραήλ.

«Εάν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ και η ισραηλινή κυβέρνηση υποβάλει αίτημα στη Γερμανία για στρατιωτική υποστήριξη, δεν θα πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια», δήλωσε ο κ. Κλάιν στον όμιλο ΜΜΕ Funke και εξήγησε ότι «δεδομένου ότι σε αυτή την περίπτωση η επίθεση θα έχει προέλθει από κρατικό παράγοντα, η στρατιωτική επέμβαση της Bundeswehr θα ήταν ξεκάθαρα δικαιολογημένη βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ωστόσο δήλωσε για το ίδιο θέμα ότι «δεν τίθεται επί του παρόντος» ζήτημα γερμανικής συμμετοχής σε επιχείρηση για την προστασία του Ισραήλ.

  • Ο Σαφάντι στην Τεχεράνη για συνομιλίες με τον ομόλογό του και τον πρόεδρο του Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι συναντήθηκε σήμερα στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογό του και τον πρόεδρο της χώρας, με φόντο τις ανησυχίες για τη στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ με αφορμή τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Η Ιορδανία έχει υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ από το 1994 και θεωρείται σύμμαχος-κλειδί της Ουάσινγκτον στην περιοχή.

Ο Σαφάντι έφτασε το απόγευμα στην Τεχεράνη και συναντήθηκε με τον μεταβατικό υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαγερί, μετέδωσε το πρακτορείο Isna. Στη συνέχεια ο Σαφάντι είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο Irna.

Ο Ιρανός πρόεδρος χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» τη δολοφονία του Χανίγια λέγοντας ότι «αυτή η αναίσχυντη πράξη των σιωνιστών δεν θα μείνει αναπάντητη».

Σύμφωνα με το Αμάν, ο Σαφάντι σκοπεύει «να μεταφέρει ένα μήνυμα του βασιλιά Αμπντάλα Β΄ στον Ιρανό πρόεδρο» για «την κατάσταση στην περιοχή και τις διμερείς σχέσεις».

Νωρίτερα, ο Μπαγερί ανέφερε ότι το τελευταίο 48ωρο συζήτησε δύο φορές τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ιορδανίας. Χαρακτήρισε «ευαίσθητη» την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αλλά προειδοποίησε ότι «η αποφασιστικότητα του Ιράν να ζητήσει τον λογαριασμό» από το Ισραήλ, τον ορκισμένο εχθρό του, είναι «σοβαρή».

Πληροφορίες από την ιστοσελίδα Politico, ABC News, CBS News
ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριάς μας Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Germany
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Τεχεράνη, Iran

Πανικός στο αεροδρόμιο της Βηρυτού: Τεράστιες ουρές καθώς πολλοί προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα φοβούμενοι μια κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: