Η Τουρκία πουλάει πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ακόμη και πλοία σε Ινδονησία Μαλαισία: Η συνεργασία των ισλαμικών κρατών στο μικροσκόπιο του Forbes

FILE PHOTO Ένα από τα Bayraktar TB2. Φωτογραφία από την ιστοσελίδα της εταιρείας




Το Forbes σε άρθρο του Paul Iddon με τίτλο Indonesia And Malaysia Are Big Buyers Of Turkey’s Missiles And Drones επισημαίνει ότι σε διάστημα μόλις δύο ετών, η Ινδονησία και η Μαλαισία έχουν γίνει αξιοσημείωτοι εισαγωγείς των εγχώριων οπλικών συστημάτων της Τουρκίας, παραγγέλλοντας προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους κατά πλοίων, ακόμη και πολεμικά πλοία.

Με αφορμή την 79η Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ινδονησίας στις 17 Αυγούστου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Yaser Guler εξέφρασε την «ελπίδα της Άγκυρας να αυξηθεί ο αριθμός των κοινών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων που διεξάγονται από τις ένοπλες δυνάμεις τους». «Ο κύριος στόχος μας είναι να ανυψώσουμε τη φιλία και τη συνεργασία μας σε ένα πολύ ισχυρότερο επίπεδο σε κάθε τομέα», είπε.

Ο επιτελάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδονησίας συναντήθηκε με τον διοικητή της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Άγκυρα την 1η Ιουλίου για να συζητήσουν μεταξύ άλλων τη συνεργασία για την ενίσχυση της αεράμυνας. Τις προηγούμενες ημέρες, ο Ινδονήσιος αξιωματούχος επισκέφθηκε εγκαταστάσεις που ανήκουν στην Baykar Technology, κατασκευάστρια εταιρεία του ευρέως εξαγόμενου από την Τουρκία μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar TB2, και είδε επίδειξη πτήσης του προηγμένου μη επανδρωμένου αεροσκάφους μάχης Akinci της εταιρείας.

Οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ της Τουρκίας και της Ινδονησίας είναι αναμφίβολα αναπτυσσόμενοι, με αρκετές παραγγελίες μόνο τα τελευταία δύο χρόνια.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδονησίας ενδιαφέρεται να αποκτήσει τα UCAV Bayraktar Akinci και Anka, που κατασκευάζονται από την κρατική Turkish Aerospace Industries, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο. Η Baykar και η TAI είναι επίσης έτοιμες να συνεργαστούν με την αεροδιαστημική εταιρεία Dirgantara Indonesia της Ινδονησίας.

Η Τζακάρτα έχει ήδη παραγγείλει 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Anka για τον στρατό, την αεροπορία και το ναυτικό της, στο πλαίσιο συμφωνίας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων με την TAI το 2023, αναμένοντας την πλήρη παράδοση πριν από τον Νοέμβριο του 2025.

Η Ινδονησία θεωρεί τα τουρκικά συστήματα κατάλληλα για την επιτήρηση και την υπεράσπιση των εκτεταμένων θαλάσσιων συνόρων της. Για παράδειγμα, το υπουργείο Άμυνας της χώρας πρότεινε τον εξοπλισμό των επερχόμενων φρεγατών της Red White με τουρκικούς πυραύλους τον Ιούνιο, αναθεωρώντας ένα προηγούμενο σχέδιο εισαγωγής όπλων από διαφορετικούς προμηθευτές για τα πολεμικά αυτά πλοία.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την απόφαση της Ινδονησίας να αγοράσει 45 εγχώριας ανάπτυξης τουρκικούς αντιπλοϊκούς κατευθυνόμενους πυραύλους Atmaca, καθιστώντας την Τζακάρτα τον πρώτο εξαγωγικό πελάτη για τον εν λόγω τουρκικό πύραυλο επιφανείας-επιφανείας. Η Τουρκία κατασκευάζει τον Atmaca για να αντικαταστήσει τα αμερικανικής κατασκευής AGM-84 Harpoons.

Η χερσαία έκδοση του πυραύλου, Kara Atmaca, ολοκλήρωσε την Κυριακή τη μεγαλύτερη σε εμβέλεια πτητική δοκιμή, πλήττοντας έναν πλωτό στόχο με ακρίβεια. Αυτός ο πύραυλος έχει φερόμενο βεληνεκές 173 μίλια και ελαφρώς βαρύτερη κεφαλή από τη ναυτική έκδοση.

Ο Atmaca δεν είναι ο μόνος πύραυλος τουρκικής ανάπτυξης που η Ινδονησία έγινε η πρώτη χώρα που αγόρασε. Η τουρκική εταιρεία κατασκευής πυραύλων Roketsan υπέγραψε σύμβαση με την Ινδονησία τον Νοέμβριο του 2022 για την προμήθεια του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς Khan, της εξαγωγικής έκδοσης του τουρκικού SRBM Bora-1, γεγονός που θα καταστήσει την Τζακάρτα τον πρώτο ξένο χειριστή του τουρκικού SRBM.

Η Ινδονησία υπέγραψε αυτή τη σύμβαση παράλληλα με μια άλλη σύμβαση για την Τουρκία για την ανάπτυξη ενός πολυεπίπεδου συστήματος αεράμυνας. Υπάρχουν λιγότερες λεπτομέρειες διαθέσιμες στο κοινό σχετικά με την τελευταία αυτή σύμβαση. Η συνάντηση της 1ης Ιουλίου μεταξύ του αρχηγού του επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδονησίας και του διοικητή της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας για τη συνεργασία στον τομέα της αεράμυνας που αναφέρθηκε παραπάνω, πιθανότατα περιλάμβανε συζητήσεις σχετικά με την πρόοδο αυτής της σύμβασης. Παρεμπιπτόντως, η Τουρκία ανακοίνωσε το ολοκληρωμένο πολυεπίπεδο εθνικό σύστημα αεράμυνας Steel Dome στις αρχές Αυγούστου, το οποίο θα αποτελείται κυρίως, αν όχι εξ ολοκλήρου, από εγχώριους πυραύλους επιφανείας-αέρος.

Κατά την ίδια περίοδο, η Τουρκία έχει επίσης συνάψει ορισμένες αξιοσημείωτες αμυντικές συμβάσεις με τη δυτική γείτονα της Ινδονησίας, τη Μαλαισία. Ο υπουργός Άμυνας Guler επισκέφθηκε τη Δευτέρα τη Μαλαισία και συναντήθηκε με τον Μαλαισιανό ομόλογό του και τον πρωθυπουργό της χώρας. Όπως ήταν αναμενόμενο, συζήτησαν τη διμερή αμυντική συνεργασία.

Η Μαλαισία υπέγραψε τον Ιούνιο σύμβαση για την κατασκευή τριών πλοίων παράκτιας αποστολής για το Βασιλικό Ναυτικό της Μαλαισίας στην Τουρκία. Η σύμβαση «σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Μαλαισία υπογράφει μια κυβερνητική συμφωνία για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού», σύμφωνα με το Defense News.

Η Τουρκία αναμένει να ξεκινήσει την κατασκευή των πολεμικών πλοίων φέτος και να τα παραδώσει σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Τα πλοία θα είναι εξοπλισμένα με τουρκικούς αισθητήρες και πυραύλους Atmaca.

Η εταιρεία Dayatech Merin της Μαλαισίας πρότεινε επίσης την απόκτηση τουρκικών αντιπλοϊκών πυραύλων Kuzgun για κορβέτες και πυραυλακάτους του μαλαισιανού ναυτικού κατά τη διάρκεια της αμυντικής έκθεσης DSA 2024 στην Κουάλα Λουμπούρ τον Μάιο.

Η Μαλαισία ανακοίνωσε τον Μάιο του 2023 ότι υπέγραψε σύμβαση με την TAI για τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη Anka για την υποστήριξη επιχειρήσεων της πολεμικής αεροπορίας και της αστυνομίας στο πλαίσιο σύμβασης αξίας 91,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας της Μαλαισίας στην DSA 2024 δήλωσε στο Naval News ότι η παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και η εκπαίδευση του μαλαισιανού προσωπικού για τον χειρισμό τους εξακολουθούν να βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος ένα χρόνο αργότερα.

Με τόσα πολλά έργα σε εξέλιξη, είναι σαφές ότι μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδονησίας και της Μαλαισίας πιθανότατα θα έχουν αναπτύξει διάφορα συστήματα τουρκικής κατασκευής για την επιτήρηση και την υπεράσπιση των αντίστοιχων εναέριων χώρων και των χωρικών υδάτων τους.

Forbes [Indonesia And Malaysia Are Big Buyers Of Turkey’s Missiles And Drones]

Ιδού η Ρόδος, απαντά η Λευκωσία στον εκπρόσωπο του Χακάν Φιντάν: Τα ευρωτουρκικά διασυνδέονται σαφέστατα με την στάση της Τουρκίας στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: