Παρασκευή 5 Ιουλίου το πρωί η Γη έφτασε στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ηλιο, πάνω από 152 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά : Τι είναι το Αφήλιο, πώς καθορίζει τις εποχές; [videos]

FILE PHOTO epaselect epa08527773 The sun sets at Albufera, Valencia, eastern Spain, 04 July 2020, on a day in which the Earth will be on its farthest point of its orbit around the sun, a phenomenon also known as aphelion. EPA/KAI FOERSTERLING




H  Γη έφτασε στο πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς της από τον Ήλιο, το λεγόμενο Αφήλιο: Νωρίς το πρωί βρισκόταν πάνω από 152 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, έναντι κατά μέσο όρο περίπου απόστασης 150 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

«Το γεγονός ότι είναι καλοκαίρι ακριβώς όταν η Γη βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από το άστρο της αποδεικνύει δραματικά ότι οι εποχές δεν εξαρτώνται από αυτή την απόσταση, όπως απίστευτα πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν», υπογραμμίζει ο Gianluca Masi, αστροφυσικός και επιστημονικός διευθυντής του Virtual Telescope.

«Εξαρτάται, μάλλον, από το γεγονός ότι ο άξονας της Γης δεν είναι κάθετος στο επίπεδο που φιλοξενεί την τροχιά της. Η ιστορία επαναλαμβάνεται τον χειμώνα – λέει ο Masi– όταν στις αρχές Ιανουαρίου βρισκόμαστε στην ελάχιστη απόσταση».

Η ημερομηνία κατά την οποία ο πλανήτης μας βρίσκεται στο Αφέλιο είναι πολύ μεταβλητή: Πέρσι, για παράδειγμα, έπεσε στις 6 Ιουλίου, ενώ το 2022 έπεσε στις 4 Ιουλίου.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην παρουσία της Σελήνης. Στην πραγματικότητα, δεν είναι μόνο η Γη που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, αλλά το σύστημα Γης-Σελήνης, το οποίο έχει ένα κέντρο βάρους μετατοπισμένο από το κέντρο του πλανήτη.

Όταν η Σελήνη είναι γεμάτη, και επομένως στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον Ήλιο, ο πλανήτης μας πλησιάζει περίπου 4.700 χιλιόμετρα. Αντίθετα, όταν η Σελήνη βρίσκεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη (στη φάση της νέας Σελήνης), η τελευταία είναι λίγο πιο μακριά.

Επομένως, ο δορυφόρος μας, ανάλογα με τη θέση του, επηρεάζει την απόσταση μεταξύ του πλανήτη μας και του αστεριού μας κατά μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα, γεγονός που προκαλεί καθυστέρηση ή μεταφορά της Αφελίας και της Περιήλιας (τα σημεία ελάχιστης απόστασης)

Με πληροφορίες από ansa.it

Ανακαλύπτοντας ένα από τα «απόκρυφα» ευαγγέλια, το απαγορευμένο «νηπιακό» του Θωμά: Αποκαλύπτει την… επτασφράγιστη παιδική ηλικία του Ιησού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: