Eπιβραδύνεται η αυτόνομη περιστροφή του πυρήνα της Γης: Πλέον η επιφάνεια είναι πιο… γρήγορη – Οι συνέπειες στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη -μπάμπουσκα [videos]

FILE PHOTO A giant bell representing the ‘Big Bang’ is seen during the presentation of a new set of installations at the Universe Room of the Cosmocaixa Science Museum in Barcelona, . EPA/ALEJANDRO GARCIA




Στο εσωτερικό της υδρογείου υπάρχει ένας συμπαγής πυρήνας που περιστρέφεται με διαφορετική ταχύτητα από την υπόλοιπη Γη. Μελέτη στο «Nature» επιβεβαιώνει ότι επιβραδύνεται, αλλά δε σημαίνει ότι έρχεται το τέλος του κόσμου.

Μοιάζει με μπάμπουσκα  με κάθε κούκλα να περιστρέφεται μόνη της. Η Γη έχει έναν συμπαγή, βαρύ εσωτερικό πυρήνα που περιστρέφεται με διαφορετική ταχύτητα από τον υπόλοιπο πλανήτη. Μερικές φορές επιταχύνει, μερικές φορές επιβραδύνει και τώρα – σύμφωνα με ερευνητές από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια – βρίσκεται σε μια έντονα κουρασμένη φάση, τόσο που ξεπερνιέται από την ταχύτητα της επιφάνειας της γης .

Υπέρβαση

Εάν, στεκόμαστε ακίνητοι σε ένα συγκεκριμένο σημείο του φλοιού της γης, θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε τον εσωτερικό πυρήνα 5 χιλιάδες χιλιόμετρα κάτω από τα πόδια μας, θα τον βλέπαμε επομένως να χάνει έδαφος. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, αντιθέτως, προχωρούσε πιο γρήγορα από εμάς. Ο λόγος για αυτές τις ταλαντώσεις – που περιγράφεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature – κάνει επίσης τα κεφάλια των γεωλόγων να περιστρέφονται, καθώς αγωνίζονται να κατανοήσουν τον λόγο για αυτό που συμβαίνει τόσο βαθιά στον πλανήτη μας.

Ο πρώτος φόβος που τυχαίνει να σκεφτόμαστε – αυτός της αντιστροφής της περιστροφής της Γης – είναι, ωστόσο, αβάσιμος. Ο Ήλιος θα συνεχίσει να ανατέλλει από την ανατολή και να δύει στη δύση. Οι διαφορές στην ταχύτητα περιστροφής για τις οποίες μιλάμε είναι μικρές: μερικά δέκατα της μοίρας την ημέρα.

Το γεγονός ότι η επιφάνεια της Γης έχει ξεπεράσει τον εσωτερικό πυρήνα μπορεί να προκαλέσει μια μικρή διακύμανση στο μαγνητικό πεδίο και στην ταχύτητα περιστροφής της Γης συνολικά. Ωστόσο, η αλλαγή στη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας δεν θα μας αναγκάσει να αναπροσαρμόσουμε τα ρολόγια: είναι θέμα μερικών χιλιοστών του δευτερολέπτου.

Με πληροφορίες από repubblica.it

Syntrichia caninervis: Είναι τα ταπεινά βρύα της ερήμου τα φυτά που θα «πρασινίσουν» τον πλανήτη Άρη; [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: