Το φαινόμενο Φειδία δεν είναι δημοσκοπικό αλλά μια πραγματικότητα. Ξεκίνησε το 2012 και κορφωθηκε στις ΗΠΑ το 2016, έφτασε στην Ελλάδα το 2023 και σήμερα βρίσκεται Κύπρο!

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου συνομιλεί με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου. Φωτογραφία από βίντεο του Αντέννα




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 στην Κύπρο, έχω ακούσει πάμπολλες συζητήσεις για το φαινόμενο Φειδία, το οποίο εισέβαλε στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου. Συζητήσεις, οι οποίες αναπόφευκτα εξήλθαν των τηλεοπτικών καναλιών και μπήκαν σε πολλά σπίτια.

Ο «Τικ-Τόκερ» που ήρθε από το πουθενά, ο νεαρός που δεν κατέχει από πολιτική αλλά φιλοδοξεί να εισέλθει στην πολιτική και άλλα πολλά.

Ένα (όποιο) νέο φαινόμενο κάνει θόρυβο. Το ίδιο και το φαινόμενο Φειδία. Δεν θα σταθώ στα διάφορα που ακούστηκαν και τα οποία δεν είναι βασισμένα κάπου. Θα σταθώ όμως στις αναφορές ότι «το φαινόμενο Φειδία είναι δημοσκοπικό».

Με βάση τα δεδομένα διαφόρων δημοσκοπήσεων, ο Φειδίας Παναγιώτου, μια μονάδα/άτομο δηλαδή, συγκεντρώνει ένα μεγάλο ποσοστό, το οποίο δημιουργεί τις συνθήκες για πιθανή είσοδο του στην Ευρωβουλή και (παράλληλη) πιθανή νίκη του έναντι παραδοσιακών κομμάτων.

  • Το πιο πάνω δεδομένο δεν είναι ένα δημοσκοπικό φαινόμενο (ούτε καν φαινόμενο δεν είναι). Το πιο πάνω είναι μια πραγματικότητα. Η πραγματικότητα αυτή ξεκίνησε το 2012 με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα να χρησιμοποιεί τα social media (με κύριο μέσο το YouTube), και να εντάσσει αυτό το είδος επικοινωνίας στην πολιτική σκηνή.




Η πραγματικότητα αυτή κορυφώθηκε το 2016 με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κέρδισε κατά κράτος τα (εχθρικά) ΜΜΕ της υπερδύναμης μέσα από τη δύναμη που απέκτησε το twitter του (και σε δεύτερο ρόλο το Facebook). Η πραγματικότητα αυτή εισήλθε και στην Ελλάδα το 2023, με την εισοδο των Σπαρτιατών και του Κασελλάκη – σε μια μέρα.

Σήμερα, εν έτη 2024, η πραγματικότητα αυτή κτύπησε και την πόρτα της Κύπρου, αφού προηγουμένως είχε προειδοποιήσει μέσω των προεδρικών εκλογών 2023 (Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος απάντησε στα πυρά των ΜΜΕ/αντιπάλων, έχοντας σύμμαχο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

Ανεξάρτητα με το αν τελικά ο Φειδίας εκλεγεί ή όχι (θεωρώ ότι, προς το παρόν θα υπάρξει η αντίστοιχη συσπείρωση κάποιων κομμάτων, που θα τον αφήσουν εκτός), η πραγματικότητα αυτή ήρθε για να μείνει. Κατ’ επέκταση, οι όποιες πολιτικές κινήσεις γίνονται από κυβέρνηση, κόμματα, πολιτικού και υποψήφιους πολιτικούς δεν έχουν άλλη επιλογή από το να το λάβουν υπόψιν.

Το Tit-Tok, η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence), κ.λπ., ήρθαν για να μείνουν στις ζωές των νεότερων γενιών. Η εξυπνάδα δεν βρίσκεται στην άρνηση αποδοχής τους αλλά στην ορθή αξιοποίηση τους για το κοινό καλό!




Υ.Γ.1: Το ΑΚΕΛ, ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ έχασαν την μπάλα. Εύκολα πλέον, ο όποιος Φειδία μπορεί να μπει στο σπίτι τους και να αρχίσει τα «τάκλιν».

Υ.Γ.2: Για χρόνια, από αυτή εδώ την στήλη φωνάζαμε για τα λάθη και τις παραλείψεις που έκαναν οι πιο πάνω και που θα οδηγούσε το ΕΛΑΜ (με μαθηματική ακρίβεια) στην άνοδο. Η μαθηματική ακρίβεια έφτασε (και στην Κύπρο). Το/α μπαμ θα είναι μεγαλύτερο/α από ότι στις Προεδρικές Εκλογές.

* Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Καθηγητής στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal. Έχει βραβευτεί δυο φορές (2021, 2022) με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο, 2019). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s. Τον Μάη του 2024 βραβεύτηκε με το βραβείο «Award of Distinction 2024» των Communicator Awards στην κατηγορία Column-Editorial μεταξύ των κορυφαίων συμβούλων επικοινωνίας στον κόσμο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Όταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε να γνωρίσει έναν άστεγο στην Νέα Υόρκη! Τρεις άγνωστες ιστορίες του υποψήφιου για την προεδρία της Κύπρου!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: