«’Ομορφη και παράξενη πατρίδα…» ενόψει εκλογών: Η περίπτωση του αγνοούμενου πατέρα με εφτά παιδιά, που η μάνα έπρεπε πλέον να τα θρέψει μόνη…

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης. Φωτογραφία από το γραφείο του στο Ευρωκοινοβούλιο via Facebook




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες

Ενόψει εκλογών, συμβαίνουν διάφορα παράξενα, από θέματα ουσίας μέχρι ανούσιες δηλώσεις.

Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) διαθέτει δεκάδες οργανισμούς που έχουν την έδρα τους (κτήρια, γραφεία, προσωπικό, υποδομές) στα κράτη-μέλη, εργοδοτώντας εκατοντάδες κι ενίοτε χιλιάδες υπαλλήλους με υψηλές απολαβές, η εγκατάσταση τέτοιου Ευρωπαϊκού Οργανισμού στην Κύπρο είναι ζήτημα ουσίας.

Ωστόσο,  είκοσι χρόνια από την ένταξη μας με 9 άλλα κράτη-μέλη,  εκείνα έχουν ένα ή και δύο οργανισμούς ενώ η  Κύπρος κανένα!

Η εγκατάσταση ενός τέτοιου οργανισμού θα συμβάλει στην άμεση εργοδότηση πολλών σε διάφορα πεδία γνώσης και δεξιοτήτων, με περαιτέρω θετική μετακύλιση στην οικονομία, μαζί με την πολιτική αξία της παρουσίας τέτοιου οργανισμού.

Άλλο θέμα ουσίας είναι η επιδίωξη των μεγάλων κρατών-μελών για κατάργηση του δικαιώματος βέτο που διαθέτουν σήμερα τα κράτη-μέλη και ιδίως για τα μικρά λειτουργεί ως ύστατη προστασία ζωτικών συμφερόντων τους.

  • Εντούτοις, την ώρα της ουσιαστικής μάχης στο Ευρωκοινοβούλιο, Κύπριοι Ευρωβουλευτές επέλεξαν αποχή και η Πρόεδρος τους έκανε δηλώσεις στην Κύπρο για δήθεν αδιαπραγμάτευτη αποφασιστικότητα να προασπιστεί το  … βέτο!

Για το μείζον στεγαστικό πρόβλημα, προέκυψε άλλο παράδοξο. Στο Σχέδιο της Κύπρου στον Μηχανισμό Ανάκαμψης, οι αρμόδιοι δεν συμπεριέλαβαν ούτε ένα ευρώ για τον τομέα της στέγασης, αλλά αυτοί τώρα δηλώνουν ότι στηρίζουν τη στέγαση!

Τις προάλλες, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο, μίλησα σε διεθνές συνέδριο για την ασφάλεια της αεροπορίας ενώπιον πρέσβεων και άλλων αρμοδίων από ΕΕ και χώρες της Μεσογείου.

Αφού παρέθεσα την παράνομη απαγόρευση χρήσης του εναέριου  χώρου της Τουρκίας από αεροσκάφη εγγεγραμμένα στην Κύπρο, με σοβαρές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, εξήγησα ότι, η απαγόρευση αποτελεί μορφή υβριδικού πολέμου, που όμως εξαφανίστηκε από το προσκήνιο, μαζί με τους κινδύνους από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο FIR της Λευκωσίας, το οποίο η ΕΕ και αρμόδιοι οργανισμοί διαπιστώνουν.

Προχώρησα και στην πρόσφατη Ελληνο-πολωνική πρόταση για κοινή ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας εξηγώντας ότι, ως το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Αν. Μεσογείου, μπορούμε να λειτουργήσουμε ως γέφυρα συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου στη διαχείριση κρίσεων.

Είμαστε ενώπιον μιας ευνοϊκής συγκυρίας για εγκατάσταση στην Κύπρο ενός οργανισμού της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων και ασφάλειας, με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, κάτι που θα μπορεί να λειτουργήσει ως συστατικό στοιχείο στον σχεδιασμό για κοινή άμυνα και ασφάλεια.

  • Και εν μέσω τέτοιων παράδοξων, ο Σύνδεσμος «Συζύγων-Τέκνων Αγνοουμένων – Οι 1619» από την τουρκική εισβολή του 1974, έκανε την πρώτη δημόσια παρουσία του, με κάθε περίπτωση ξεχωριστή και συνάμα ίδια.

Όπως, η περίπτωση του αγνοούμενου πατέρα με εφτά παιδιά, που η μάνα έπρεπε πλέον να τα θρέψει μόνη. Όταν τα παιδιά ενηλικιώθηκαν κατάλαβαν ότι η μάνα μοίραζε το φαγητό σε αυτά για να χορτάσουν, χωρίς μερίδιο για την ίδια.

Από την μια οι θεατρινισμοί της πολιτικής κι από την άλλη τα αληθινά δάκρυα των ενήλικων πλέον παιδιών των αγνοουμένων, όλα στην «όμορφη και παράξενη πατρίδα…».

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Αυτά είναι τα θέματα ουσίας ενόψει των ευρωεκλογών: Το όργιο της παράνομης οικοδόμησης στα κατεχόμενα, το Διεθνές Δίκαιο κι ο εποικισμός ως έγκλημα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: