Αυτά είναι τα θέματα ουσίας ενόψει των ευρωεκλογών: Το όργιο της παράνομης οικοδόμησης στα κατεχόμενα, το Διεθνές Δίκαιο κι ο εποικισμός ως έγκλημα

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης. Φωτογραφία via Costas Mavrides – Κώστας Μαυρίδης, Facebook




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες

Για καίρια ζητήματα που αφορούν την ουσία και απαιτούνται καθαρές θέσεις, ελάχιστα παρατίθενται ενόψει των ευρωεκλογών.

Το πλέον συχνό ερώτημα αφορά την άνοδο ακραίων δυνάμεων με πλείστους να ανακυκλώνουν όσα η ελίτ των Βρυξελλών προβάλλει, είτε όσα παράγει ο δογματισμός των δύο άκρων.

Για χρόνια παραθέτουμε τεκμηριωμένα ότι το φαινόμενο τόσων πολλών οργισμένων πολιτών σε φιλελεύθερες κοινωνίες δεν ερμηνεύεται με υπεραπλουστεύσεις που βολεύουν τις Βρυξέλλες. Οι ψευδείς ειδήσεις κι η λαϊκίστικη εκμετάλλευση σοβαρών προβλημάτων εξηγούν μερικώς το φαινόμενο, αλλά ανοικτές κοινωνίες με ριζωμένη την φιλοξενία ξένων και κατατρεγμένων, δεν έγιναν ξαφνικά ακροδεξιές!

Ένα μίγμα υποκρισίας και αλαζονείας των Βρυξελλών, έχουν μετατρέψει τις εύλογες ανησυχίες της κοινωνίας σε οργή π.χ. εργασιακή φτώχεια, μαζική παράνομη μετανάστευση, αδυναμία προστασίας των εξωτερικών μας συνόρων, επιδίωξη να ανατραπεί το δικαίωμα βέτο, η διαστρέβλωση της «πολιτικής ορθότητας» διαφημίζοντας την ισλαμική μαντίλα από μηχανισμό υποταγής σε στοιχείο ελευθερίας!

  • Αυτά κι άλλα έπραξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της κ. Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν για πέντε χρόνια. Ωστόσο, η απάντηση δεν βρίσκεται στους ακραίους ή στους δογματιστές των «ανοικτών συνόρων», ούτε στους υπάκουους ευρωλάγνους, αλλά στον ευρωπαϊκό ορθολογισμό για την προστασία της Ευρώπης.

Καίρια θέματα απαιτούν καθαρές θέσεις κι αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά.

Α). Η επιδίωξη μεγάλων κρατών-μελών για κατάργηση του δικαιώματος βέτο, το οποίο τώρα κάθε κράτος διαθέτει ως ύστατη προστασία του, θα εμφανιστεί με κάποια ενδυνάμωση του Ευρωκοινοβουλίου. Όμως, σε μια μάχη για το βέτο της Κύπρου, οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές δεν είχαμε κοινή θέση, και το θέμα «εξαφανίστηκε» αφού κρίθηκε ότι δεν συμφέρει να γνωρίζουν οι πολίτες την πραγματική στάση καθενός.

Β). Για την ευρωπαϊκή Κοινή Άμυνα και Ασφάλεια, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις; Οι δικές μας είναι θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου αφού υπήρξα διαπραγματευτής της πολιτικής μου ομάδας.

Μεταξύ άλλων, υιοθετήθηκε η σύσταση κοινής άμυνας κι ασφάλειας ως αναγκαιότητα για την ΕΕ, απαγόρευση πώλησης όπλων από κράτη-μέλη στην Τουρκία και καταδίκη των τουρκικών παρανομιών στην Αν. Μεσόγειο. Παρανομιών κι όχι διαφορών, όπως η Τουρκία επιμένει και η Αθήνα … συναινεί.

Γ). Για αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας χωρίς εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων προς την ΕΕ που αφορούν την Κύπρο, πρόσφατα η Λευκωσία κατάφερε να διασυνδέσει κάθε θετικό βήμα στα ευρωτουρκικά με το Κυπριακό πρόβλημα.

  • Είναι μια σημαντική βάση μαζί με τις δεσμευτικές αξίες της ΕΕ στην επιδίωξη για μια επανενωμένη ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλά, για να πείσει ένας ξένους, πρέπει πρώτα ο ίδιος να τα πιστεύει.

Δ). Ο υποψήφιος για Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής N. Schmit, με τον οποίο έχω στενή συνεργασία, υιοθέτησε την πρότασή μου για ευρωπαϊκή πολιτική για την στέγαση. Το στηρίζουν τα κυπριακά κόμματα;

Υπάρχουν κι άλλα σημαντικά, όπως το όργιο της παράνομης οικοδόμησης στα κατεχόμενα κι ο εποικισμός ως έγκλημα που κατάγγειλα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αλλά δεν βρίσκονται στο προσκήνιο της συζήτησης.

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η ασφάλεια μας στην Ευρώπη και οι στρατηγικά αναλφάβητοι: Οι υπαρκτές απειλές από αυταρχικά καθεστώτα μέχρι την παράνομη μετανάστευση και τον τουρκικό επεκτατισμό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: