Νέα σύνθεση της Ιεράς Επιστασίας στο Αγιον Ορος: Παράδοση-παραλαβή καθηκόντων παρουσία του πολιτικού διοικητή και του δημάρχου Θεσσαλονίκης

FILE PHOTO: Φωτογραφία που εικονίζει τον Ναό του Πρωτάτου, στο Άγιον Όρος. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




Η καθιερωμένη ετήσια τελετή της αλλαγής της σύνθεσης των μελών και παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων της Ιεράς Επιστασίας πραγματοποιήθηκε το πρωί, μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Νέος Πρωτεπιστάτης του τετραμελούς οργάνου του Αγίου Όρους, για την επόμενη χρονιά, θα είναι ο πατήρ Συμεών από τη μονή Διονυσίου και νέα μέλη της ο π. Ευθύμιος από τη μονή Ζωγράφου, ο π. Μακάριος από τη μονή Παντελεήμονος και ο π. Εφραίμ από τη μονή Κωνσταμονίτου.

Από τα καθήκοντά τους αποχώρησαν και παρέδωσαν αρμοδιότητες στη νέα σύνθεση της Ιεράς Επιστασίας, ο απερχόμενος Πρωτεπιστάτης π. Στέφανος της μονής Χιλανδαρίου και τα επερχόμενα μέλη της, ο π. Παύλος της μονής Ξηροποτάμου, ο π. Νικόδημος της μονής Αγίου Παύλου και ο π. Παΐσιος της μονής Γρηγορίου.

Κατά τη διάρκεια της τελετής το ιερό Ναό του Πρωτάτου, ο π. Νικόδημος της μονής Μέγιστης Λαύρας, σύμφωνα με το τυπικό, παρέλαβε τη ράβδο του Πρώτου από τον απερχόμενο Πρωτεπιστάτη Στέφανο Χιλανδαρινό και την παρέδωσε στον νέο Πρωτεπιστάτη, Συμεών Διονυσιάτη.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Αναστάσιος Μητσιάλης, ο υποδιοικητής Αρίστος Κασμίρογλου, οι αντιπρόσωποι των μονών, μέλη της Ιεράς Κοινότητας, στελέχη της πολιτικής διοίκησης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των υπηρεσιών που εδρεύουν στον Άθωνα και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.

Ακολούθησε κέρασμα στο Μέγαρο της Ιεράς Κοινότητας και οι λαϊκοί προσκεκλημένοι αποχώρησαν για να πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας σύνθεσης της Ιεράς Επιστασίας με τους αντιπροσώπους των μοναστηριών, για τον ορισμό των διακονημαάτων, του αρχιγραμματέα, των γραμματέων της Ιεράς Κοινότητας, των ιερέων και των ιεροψαλτών του Ι.Ν. του Πρωτάτου, των σερδαρηδων, κ.ά.

Το μεσημέρι θα παρατεθεί γεύμα στο αρχονταρίκι Ιεράς Κοινότητας. Το απόγευμα τα νέα μέλη της Ιεράς Επιστασίας θα πραγματοποιήσουν εθιμοτυπική επίσκεψη στην πολιτική διοίκηση και θα έχουν συνάντηση με τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους.

Η θητεία της νέας σύνθεσης της Ιεράς Επιστασίας αρχίζει σήμερα 14.6.2024 (1.6.2024, με το παλιό ημερολόγιο) και θα ολοκληρωθεί την ίδια ημέρα, την επόμενη χρονιά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φάνης Γρηγοριάδης
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Η Νίνα Κασιμάτη συμμετείχε στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ: Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία για επαφές με ομογενείς και Αμερικανούς πολιτικούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: