Κερδίζουν έδαφος οι παραστρατιωτικοί στο Σουδάν: Έκλεισε νοσοκομείο μετά από επίθεσή τους στη πόλη Ελ Φάσερ

FILE PHOTO: Buses carrying Sudanese people disembark after traversing the Nile River on a ferry after crossing the border from Sudan, in Abu Simbel, southern Egypt, 20 May 2023. EPA, KHALED ELFIQI




Νοσοκομείο στην πόλη Ελ Φάσερ υπέστη επίθεση από τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) και τέθηκε εκτός λειτουργίας, ενημέρωσε χθες Κυριακή η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Στην πόλη, τη μοναδική από τις πρωτεύουσες των πέντε πολιτειών του Νταρφούρ που δεν έχει πέσει στα χέρια των ΔΤΥ, ζουν πάνω από 1,8 εκατ. κάτοικοι και εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Η Φάσερ, για καιρό συγκριτικά αλώβητη από την ένοπλη σύρραξη που μαίνεται από τη 15η Απριλίου 2023 στην αφρικανική χώρα, έχει πλέον μετατραπεί σε θέατρο σφοδρών μαχών.

Οι ΔΤΥ, που έχουν κυριεύσει την πρωτεύουσα Χαρτούμ και το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού Σουδάν, επιδιώκουν παράλληλα να προελάσουν περαιτέρω στο κεντρικό τμήμα της χώρας, την ώρα που ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως οι Σουδανοί διατρέχουν «άμεσο κίνδυνο λιμού».

Κάπου 130.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην Ελ Φάσερ και σε κοντινές κοινότητες εξαιτίας των εχθροπραξιών τον Απρίλιο και τον Μάιο, κατά υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ΔΤΥ δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκε σχόλιο από το Ρόιτερς.

Το Southern Hospital ήταν μέχρι χθες το μοναδικό που μπορούσε να διαχειριστεί συμβάντα με μαζικές απώλειες, τόνισαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Από τη 10η Μαΐου ως την 6η Ιουνίου, διακομίστηκαν σε αυτό 1.315 άνθρωποι, από τους οποίους πέθαναν 208, ωστόσο υπάρχουν φόβοι πως τα θύματα στην Ελ Φάσερ είναι πολλά περισσότερα, καθώς πολύς κόσμος αδυνατεί να φθάσει στο νοσοκομείο, εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασής του ή των μαχών, πρόσθεσε η ΜΚΟ.

«Είναι εξωφρενικό το ότι οι ΔΤΥ άνοιξαν πυρ μέσα στο νοσοκομείο. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό: προσωπικό και ασθενείς έχουν υποστεί επιθέσεις στο κέντρο υγείας από όλες τις πλευρές, όμως το να ανοίγει κάποιος πυρ μέσα σε νοσοκομείο ξεπερνά τα εσκαμμένα», τόνισε ο Μισέλ Λασαριτέ της MSF.

Το νοσοκομείο είχε αρχίσει να απομακρύνει εσπευσμένα ασθενείς αφού χτυπήθηκε τρεις φορές από την 25η Μαΐου κι οι εναπομείναντες ασθενείς και το προσωπικό κατάφεραν να διαφύγουν.

Οργάνωση εθελοντών στην Ελ Φάσερ ανέφερε χθες ότι στην επίθεση των παραστρατιωτικών σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολλοί άνθρωποι και λεηλατήθηκαν φάρμακα κι ασθενοφόρο.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως είδε κόσμο να απομακρύνεται εσπευσμένα και ότι οι ΔΤΥ εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον του νοσοκομείου και των περιχώρων του.

Άλλη επίθεση, βορειότερα, προχθές Σάββατο στον καταυλισμό Αμπού Σουκ, έπληξε επίσης ιατρικό κέντρο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 30 άνθρωποι και να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο, ανέφεραν επιτροπή στον καταυλισμό και εθελοντής.

Έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Yale Humanitarian Research Lab ανέφερε πως 40 κοινότητες υπέστησαν εμπρηστικές επιθέσεις από τον Μάρτιο. Κάτοικοι κατηγόρησαν γι’ αυτές τις ΔΤΥ.

Ακόμη και η προσπάθεια κατοίκων να εγκαταλείψουν την πόλη είναι επικίνδυνη: κάτοικοι λένε πως άνθρωποι που φεύγουν δέχονται επιθέσεις και ορισμένοι δολοφονήθηκαν σε σημείο ελέγχου των παραστρατιωτικών.

Οι περισσότεροι από όσους φεύγουν κινούνται είτε προς τον νότο, προς τον καταυλισμό Ζαμζάμ, είτε προς τα δυτικά, τις περιοχές Τάουιλα και Τζέμπελ Μάρα, που ελέγχονται από ένοπλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Στρατού Απελευθέρωσης του Σουδάν υπό τον Αμπντελουάχιντ Μοχάμεντ Νουρ, σύμφωνα με εργαζόμενο σε οργάνωση αρωγής και κατοίκους.

Ο πόλεμος στο Σουδάν έχει στοιχίσει τη ζωή από τον Απρίλιο του 2023 σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Παρότι δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός, μόνο στην Ελ Τζενέινα, την πρωτεύουσα του Δυτικού Νταρφούρ, σκοτώθηκαν από 10.000 ως 15.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Άλλοι εννιά εκατομμύρια και πλέον Σουδανοί έχουν μετατραπεί σε εσωτερικά εκτοπισμένους ή πρόσφυγες εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων, υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και των παραστρατιωτικών, των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), υπό το πρώην δεξί του χέρι που μετατράπηκε σε εχθρό του, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάιρο, Αίγυπτος

Είκοσι πέντε χρόνια από τη λήξη του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο: Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ που οδήγησαν στη συνθηκολόγηση Μιλόσεβιτς

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: