Η Πομπηία είναι σαν τη τσάντα της Μαίρη Πόππινς, ποτέ δεν ξέρεις τι άλλο θα βρεις: Προς το παρόν φτάσαμε στο εκπληκτικό και μυστηριώδες μπλε δωμάτιο [εικόνες, video]

Λεπτομέρεια από τις τελευταίες ανασκαφές στην Πομπηία, όπου απακαλύφθηκε αυτό που ονομάζεται Μπλέ δωμάτιο Πηγή Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού




«Η Πομπηία δεν σταματά ποτέ να εκπλήσσει, είναι ένα σεντούκι θησαυρού που είναι ακόμη εν μέρει ανεξερεύνητο», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Gennaro Sangiuliano.

Ο υπουργός μετέβη στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Πομπηίας για επίσκεψη στους νέους ανασκαφικούς χώρους μεταξύ των οποίων και το Regio IX όπου οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ένα περίτεχνα διακοσμημένο μπλε δωμάτιο, που εκτιμάται ότι ήταν αρχαίο ιερό.

Ένας χώρος αφιερωμένος σε τελετουργικές δραστηριότητες και τη συντήρηση ιερών αντικειμένων. Σε μπλε φόντο, οι τοίχοι δείχνουν γυναικείες μορφές που πλαισιώνουν τις κόγχες στο κέντρο, και οι οποίες απεικονίζουν, στις πλάγιες, τις τέσσερις εποχές, τις Ώρες , ενώ σε εκείνους στον κεντρικό τοίχο αλληγορίες γεωργίας και προβατοτροφίας, όπως υποδεικνύεται με τα χαρακτηριστικά του αλέτρι και του ποδιού, ένα κοντό ραβδί που χρησιμοποιούν οι βοσκοί και οι κυνηγοί.

Το μπλε χρώμα που βρέθηκε εδώ σπάνια παρατηρήθηκε στις τοιχογραφίες της Πομπηίας και ήταν γενικά παρόν σε περιβάλλοντα μεγάλης διακοσμητικής σημασίας.

Ήδη εν μέρει εξερευνημένη από την εποχή των Βουρβόνων, η ανασκαφή αποκάλυψε αντικείμενα που ανήκαν στην επίπλωση του σπιτιού, που είχαν αποτεθεί προσωρινά κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών που επεκτάθηκαν σε ολόκληρο το συγκρότημα.

Στο δωμάτιο βρέθηκαν δεκαπέντε αμφορείς μεταφοράς και ένα χάλκινο κιτ αποτελούμενο από δύο κανάτες και δύο λυχνάρια.

Υπάρχουν επίσης συσσωρεύσεις οικοδομικών υλικών, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν σε ανακαινίσεις. Στο κατώφλι της εισόδου βρέθηκε ένας σωρός από ήδη καταναλωμένα κοχύλια στρειδιών τα οποία, αφού τεμαχίστηκαν, πιθανότατα προστέθηκαν στα μείγματα για τους σοβάδες και τα κονιάματα.

Το δωμάτιο, το οποίο έχει έκταση περίπου 8 m2, προέκυψε ανάμεσα στις κατασκευές που βρίσκονται στο νότιο τμήμα του οικοπέδου, που αφορούσε μια δευτερεύουσα περιοχή ενός μεγάλου δόμου, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει αποκαλύψει μια περιοχή σπα που βρίσκεται ακόμα υπό ανασκαφή και μια μεγάλη μαύρη αίθουσα με τοιχογραφίες με θέα στο αυλή, με σκάλα πρόσβασης στον πρώτο όροφο του συγκροτήματος.

Η ανασκαφική δραστηριότητα που επηρεάζει τη νησίδα 10 του Regio IX είναι μέρος ενός ευρύτερου έργου για τη διασφάλιση του περιμετρικού μετώπου μεταξύ της ανασκαμμένης και της μη ανασκαμμένης περιοχής και για τη βελτίωση της υδρογεωλογικής δομής, με στόχο την προστασία της τεράστιας κληρονομιάς της Πομπηίας (περισσότερα από 13 χιλιάδες δωμάτια σε 1070 οικιστικές μονάδες, εκτός από δημόσιους και ιερούς χώρους) πιο αποτελεσματικά και βιώσιμα.

Με πληροφορίες από Υπουργείο Πολιτισμού Ιταλίας

Ο Τρωϊκός Πόλεμος «ζωντανεύει» στην Πομπηία: Ανακαλύφθηκαν εκπληκτικής ομορφιάς τοιχογραφίες σε «Μαύρο Δωμάτιο» [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: