Ελευθέρωσαν λύκο στην Πάρνηθα και μέσω του Gps που φορούσε παρακολουθούν την πορεία και τη συμπεριφορά του: Βρίσκεται ήδη στον Παρνασσό, ψάχνοντας για νέους φίλους… [photo]

FILE PHOTO: Αγέλη λύκων στο πάρκο άγριας ζωής στο Bad Mergentheim της Γερμανίας. EPA, RONALD WITTEK




Τη διαδρομή του Σοφοκλή, όπως ονομάστηκε ο λύκος που απεγκλωβίστηκε από την ομάδα άμεσης επέμβασης της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ και του ΟΦΥΠΕΚΑ στις αρχές Απριλίου μέσα από τον περιφραγμένο χώρο της Αστυνομικής Ακαδημίας στην Αμυγδαλέζα Αχαρνών, παρακολουθούν οι επιστήμονες μέσα από το πρόγραμμα LIFE Wild Wolf.

Ο λύκος στον οποίο τοποθετήθηκε δορυφορικό κολάρο GPS, μετά τον απεγκλωβισμό του κινούνταν με την αγέλη του στη ευρύτερη περιοχή της νότιο-ανατολικής Πάρνηθας ενώ μέσω του στίγματός του που δίνει με ακρίβεια τη θέση του, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κύρια αιτία προσέγγισης της αγέλης σε περιαστικές περιοχές, είναι η υψηλή διαθεσιμότητα πτωμάτων κτηνοτροφικών ζώων και σκύλων.

Φωτογραφία από την επιχείρηση απομάκρυνσης του λύκου Σοφοκλή. Photo via ΑΠΕ-ΜΠΕ, (τη φωτογραφία παραχώρησε η «Καλλιστώ», Δ. Μπίνας /ΟΦΥΠΕΚΑ)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Καλλιστώ, από τις αρχές Μαΐου ο λύκος άρχισε να απομακρύνεται σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα γνωστά όρια της επικράτειας της αγέλης του και αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς να διασχίσει την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης προς τα βορειοανατολικά, στράφηκε προς τα δυτικά ξεκινώντας την αναζήτησή του για μια νέα κενή περιοχή εγκατάστασης ή εξεύρεσης άλλης αγέλης λύκων που θα τον δεχθεί.

«Η διασπορά, όπως αποκαλείται η μετακίνηση μεγάλων αποστάσεων, των νεαρών κυρίως λύκων, εκτός των ορίων των επικρατειών τους, αποτελεί έναν μηχανισμό προσαρμογής που εξισορροπεί τις ανάγκες της αγέλης και των τροφικών διαθέσιμων, αφού έτσι οι αγέλες δεν αυξάνονται σε αριθμό μελών πάνω από ένα όριο. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η ροή γενετικού υλικού εντός του πληθυσμού και ο γρήγορος εποικισμός νέων περιοχών» αναφέρει η ανακοίνωση της Καλλιστώ.

«Οι αποστάσεις διασποράς μπορεί να είναι τεράστιες και να φθάνουν τα πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα» τονίζεται στην ανακοίνωση όπου αναφέρεται ότι ο Σοφοκλής βρίσκεται πλέον στους πρόποδες του Παρνασσού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Σφραγίστηκε το beach bar στη Ρόδο με τις ξαπλώστρες μέσα στη θάλασσα: Επιχείρηση από Κτηματική Υπηρεσία, Αστυνομία και ΑΑΔΕ [photos, video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: