Άνοδο 2,1% σημείωσε το ΑΕΠ το α’ τρίμηνο εφέτος ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ: Τα στοιχεία για την καταναλωτική δαπάνη και τις ιδιωτικές επενδύσεις

File Photo: Το κτίριο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Άνοδο 2,1% σημείωσε το ΑΕΠ το α’ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 56,637 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς από την ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,7% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο πέρυσι.

Η άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,1% σε ετήσια βάση προήλθε από τις εξής μεταβολές:

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 1,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 2,2% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 4%).

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 2,9%.

*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 5,7%. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 8,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,5%.

*Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 3,1%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 4,8%.

Ενώ, μεταξύ του α’ τριμήνου εφέτος και του δ’ τριμήνου πέρυσι υπήρξαν οι εξής μεταβολές:

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 0,2% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,2% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 2,7%).

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 7,1%.

*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 2,4%. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,5%.

*Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 0,6%. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 1,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 2,1%.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Νέα κριτήρια για τα ληξιπρόθεσμα χρέη: Πότε χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτα είσπραξης, θα «παγώνουν» για δέκα χρόνια και μετά θα μπορούν να διαγραφούν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: