Τρέμει η γη στη Νάπολη, εκκενώθηκαν κτίρια στο Ποτσουόλι μετά τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις: Οι μεγαλύτερες 40 ετών – Ανησυχία για το «υπερηφαίστειο» στα Φλεγραία Πεδία [videos]

FI:E PHOTO: A panoramic view of Miseno Cape which is located in the Campi Flegrei area, Naples, Italy, 30 November 2021. EPA, CESARE ABBATE




Σειρά σεισμικών δομήσεων καταγράφηκε χθες, Δευτέρα, στην περιοχή της Νάπολης, στα Φλεγραία Πεδία, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην περιοχή.

Η μεγαλύτερη καταγράφηκε στις 20.10 (ώρα Ιταλίας· 21.10 ώρα Ελλάδας) κι ήταν μεγέθους 4,4 βαθμών, με εστιακό βάθος τριών χιλιομέτρων. Ακολούθησε σειρά άλλων δονήσεων μικρότερου μεγέθους.

Οπως έκαναν γνωστό οι Αρχές, πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή τα τελευταία 40 χρόνια. Κόσμος βγήκε από σπίτια και κοιμήθηκε σε αυτοκίνητα ή σε εξωτερικούς χώρους. Οι κάτοικοι παλιών κτιρίων ζητήθηκε να απομακρυνθούν από αυτά προληπτικά.

Τα Φλεγραία Πεδία είναι χτισμένα πάνω σε «υπερηφαίστειο» κοντά στη Νάπολη στη νότια Ιταλία. Στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη αργή, αλλά σταθερή, ανύψωση του εδάφους, εξαιτίας ηφαιστειακού μάγματος πολύ βαθύτερα.

Οι δονήσεις των τελευταίων ωρών έγιναν αισθητές σε όλες τις περιοχές της Νάπολης.

Εκκενώθηκαν κτίρια

Δεκατρία κτίρια εκκενώθηκαν στο Ποτσουόλι της Κάτω Ιταλίας, μετά τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν από χθες, Δευτέρα, το απόγευμα στα Φλεγραία Πεδία.

Οι δονήσεις, μέσα σε δώδεκα ώρες, ξεπέρασαν τις 160, με ισχυρότερη εκείνη που σημειώθηκε στις 8:10 το βράδυ, τοπική ώρα, μεγέθους 4,4 βαθμών. Για προληπτικούς λόγους, τα σχολεία όλης αυτής της περιοχής έξω από την Νάπολη παρέμειναν κλειστά.

Παράλληλα, για προληπτικούς λόγους, μεταφέρθηκαν σε άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα 140 κρατούμενες που βρίσκονταν στις φυλακές του Ποτσουόλι.

Από την μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα δεν έχουν προκύψει τραυματίες ούτε σοβαρές υλικές ζημιές. Υπάρχουν μόνον ρωγμές σε παλιά σπίτια και , όπως διαπιστώθηκε, έπεσαν σοβάδες από προσόψεις κτιρίων σε στενούς δρόμους της περιοχής.

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν στην περιοχή του ηφαιστείου και μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν τα σπίτια τους μέσα στην καλδέρα, η οποία σχηματίστηκε μετά από μια τεράστια έκρηξη που συνέβη πριν από 39.000 χρόνια.

Tο ηφαίστειο Φλεγραία Πεδία (Campi Flegrei) είναι μια περιοχή ηφαιστειακών κρατήρων στο δυτικά προάστια της Νάπολης που βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση για τον κίνδυνο σεισμών ή ηφαιστειακών εκρήξεων.

 

Το Φλεγραία Πεδία είναι μια μεγάλη καλντέρα διαμέτρου 13 χιλιομέτρων κοντά στη Νάπολη. Το ψηλότερο σημείο της βρίσκεται 458 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Βρίσκονται δυτικά της Νάπολης και είναι διάσπαρτα από πόλεις και χωριά, με συνολικό πληθυσμό άνω των 500.000 κατοίκων.

Η καλντέρα έχει συνολικά 24 κρατήρες. Πρόκειται για ένα πολύ μεγαλύτερο ηφαίστειο από τον (κοντινό) Βεζούβιο, ο οποίος κατέστρεψε την αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας το 79 μ.Χ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρώμη, Ιταλία

Σχέδια μαζικής εκκένωσης ετοιμάζει η ιταλική κυβέρνηση στα Φλεγραία Πεδία: Ο τρόμος του βραδυσεισμού στο υπερ-ηφαίστειο που απειλεί τη Νάπολη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: