Το είχαν φυτέψει για τα 50 “μαύρα” χρόνια της τουρκικής κατοχής: Βανδαλίστηκε δέντρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, στο Νόρφολκ της Αγγλίας

Το “Δεν Ξεχνώ” παραμένει ζωντανό για τους Απόδημους Κύπριους. Φωτογραφία από την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου




Ξεριζωμένο και πεταμένο στο έδαφος βρέθηκε το ελαιόδεντρο που είχε φυτέψει αντιπροσωπεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου σε πάρκο της πόλης Great Yarmouth στο Νόρφολκ της ανατολικής Αγγλίας.

Το δέντρο ήταν ένα από τα πρώτα τρία που φύτεψε η Ομοσπονδία τις προηγούμενες ημέρες στο πλαίσιο εκστρατείας για τοποθέτηση ελαιόδεντρων σε διάφορες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου με σκοπό να τονιστεί η προσήλωση της ομογένειας στην επίτευξη ειρήνης και επανένωσης της Κύπρου.

Αφορμή για την εκστρατεία είναι η τραγική συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή και έναρξη κατοχής. Η τελετή στο Μνημείο Πολέμου του Great Yarmouth τίμησε παράλληλα την 79η επέτειο της νίκης των συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο βανδαλισμός του δέντρου πιστεύεται ότι σημειώθηκε κάποια στιγμή μεταξύ 10 και 13 Μαΐου. Πλέον των ερευνών για τους δράστες έχει επιληφθεί η τοπική αστυνομική διεύθυνση που ζητά πληροφορίες από όποιον γνωρίζει κάτι.

Την αστυνομία ευχαρίστησε ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής, ο οποίος εξέφρασε επίσης το «βαθύ σοκ και απογοήτευση» που δοκίμασε η παροικία στο άκουσμα της είδησης του βανδαλισμού του δέντρου.

«Προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση το γεγονός ότι το δέντρο αυτό φυτεύθηκε ως σύμβολο ειρήνης και επανένωσης στην Κύπρο, η οποία υπομένει 50 μακριά χρόνια τουρκικής κατοχής», πρόσθεσε ο κ. Καραολής.

Το φύτεμα των τριών πρώτων ελαιόδεντρων σε περιοχές του Νόρφολκ έγινε υπό τον συντονισμό του Συνδέσμου Επτακώμης που διατηρεί πολλά μέλη στη συγκεκριμένη αγγλική κομητεία.

ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΑΓΚ
Αθανάσιος Γκαβός
Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Στάση αρχών στο Κυπριακό τηρεί το Πεκίνο, δήλωσε ο Κινέζος πρέσβης στην ημερίδα «Μία Κίνα, μία Κύπρος»: Υπέρ της Λευκωσίας στο Σ.Α. του ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: