Το αίνιγμα της Κέρου: H πυραμίδα, ο οικισμός στη νησίδα Δασκαλιό, τα κυκλαδικά ειδώλια και οι αρχαιοκάπηλοι *Βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Όρεγκον [video]

Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ «Το αίνιγμα της Κέρου». Photo screen shot via ypoutube ERT




Το βραβείο κοινού απέσπασε «Το αίνιγμα της Κέρου» στο Διεθνές Αρχαιολογικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Όρεγκον, στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Το ντοκιμαντέρ, εσωτερικής παραγωγής ΕΡΤ, σε σενάριο-σκηνοθεσία Κώστα Μαχαίρα και έρευνα-παρουσίαση Αντριάνας Παρασκευοπούλου, έχει λάβει, επίσης, τα βραβεία καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ και σκηνοθεσίας στο Ελληνικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου, και το βραβείο καλύτερης εκπαιδευτικής ταινίας στο Αρχαιολογικό Φεστιβάλ Αγών.

Kαταγράφει τις έρευνες για το μυστήριο με το σχήμα της πυραμίδας και την ανασκαφή στο νησί της Κέρου,  που έγινε από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, υπό τη διεύθυνση του λόρδου Κόλιν Ρένφριου και του δρ Michael Boyd σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Ο λόρδος Κόλιν Ρένφριου, ένας από τους μεγαλύτερους προϊστορικούς αρχαιολόγους όλων των εποχών, αφιέρωσε το πολυεπίπεδο έργο του στη λύση του αινίγματος που απασχολεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για δεκαετίες: σ’ αυτό το μικρό και ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων έχουν βρεθεί εκατοντάδες θραύσματα από σπασμένα κυκλαδικά ειδώλια, που όμως δεν ενώνονται μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ρένφριου, η Κέρος αποτελεί το πρώτο θαλάσσιο ιερό σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται όλα τα σπουδαία ευρήματα και ο πολύπλοκος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός στη νησίδα Δασκαλιό, που μαρτυρούν έναν εξελιγμένο οικισμό της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, ο οποίος θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο μ’ εκείνον της Κνωσού στην Κρήτη κατά την ίδια περίοδο.

Τη δεκαετία του 1950 η Κέρος πρωταγωνίστησε σε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις λαθρανασκαφής παγκοσμίως. Το μεγαλύτερο μέρος των κλεμμένων μαρμάρινων ειδωλίων του Κυκλαδικού Πολιτισμού κατέληξε σε προσωπικές συλλογές.

Δεκαετίες αργότερα πουλήθηκε μια πλούσια συλλογή με τον τίτλο «Ο θησαυρός της Κέρου», ενώ έπειτα από πολλές δημοπρασίες, τα περισσότερα αρχαία της συλλογής μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

  • Σενάριο-σκηνοθεσία: Κώστας Μαχαίρας
  • Έρευνα – παρουσίαση: Αντριάνα Παρακευοπούλου
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μανόλης Βουρεξάκης
  • Κάμερα: Κωνσταντίνος Ρηγόπουλος
  • Ηχοληψία: Νίκος Παλιατσούδης
  • Μοντάζ: Δανάη Μανουσαρίδη
  • Μουσική: Βαγγέλης Φάμπας
  • Διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Δημητρακάκος

Το ντοκιμαντέρ «Το αίνιγμα της Κέρου» είναι διαθέσιμο στο ERTFLIX με ελληνικούς, αγγλικούς υπότιτλους και με Νοηματική.

Αποκαθίσταται το τέμενος Ρετζέπ Πασά, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου που αναδεικνύεται συνολικά σε μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: