Το «άγιο δισκοπότηρο των ναυαγίων»: Η Κολομβία ξεκίνησε το κυνήγι του θησαυρού στην βυθισμένη γαλέρα Σαν Χοσέ του 18ου αιώνα * Κρύβει μέσα της πλούτη $20 δισ. [videos]

FILE PHOTO: Η βυθισμένη γαλέρα βρέθηκε μετά από έρευνες υποβρύχιων ρομπότ το 2015. Screenshot via YouTube@New York Post/




Η κυβέρνηση της Κολομβίας ξεκίνησε την εξερεύνηση μιας βυθισμένης ισπανικής γαλέρας του 18ου αιώνα, η οποία χαρακτηρίζεται ως «το ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων».

Ταυτόχρονα κηρύχθηκε προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή η έκταση γύρω από τη γαλέρα San José[ Σαν Χοσέ]– η οποία βυθίστηκε από το βρετανικό βασιλικό ναυτικό το 1708 στην Καραϊβική Θάλασσα.

Το πλοίο, η κυριότητα του οποίου παραμένει αμφισβητούμενη, μετέφερε ένα από τα μεγαλύτερα φορτία τιμαλφών που έχουν χαθεί ποτέ στη θάλασσα όταν δέχθηκε επίθεση λίγο έξω από την πόλη Καρθαγένη της Κολομβίας.

  • Εκτιμάται ότι στην γαλέρα ήταν φορτωμένοι θησαυροί  αξίας 16 δισ. λιρών (20 δισ. δολαρίων).

Εκείνη την εποχή, το πλοίο μετέφερε το πολύτιμο φορτίο του στον Ισπανό βασιλιά για να βοηθήσει στην πληρωμή του πολέμου του εναντίον των Βρετανών.

  • Σχεδόν 600 μέλη του πληρώματος βυθίστηκαν μαζί του.

Το πρώτο στάδιο του ερευνητικού έργου -που περιγράφεται ως «φάση χαρακτηρισμού»- θα χρησιμοποιήσει τηλεχειριζόμενους αισθητήρες για τη δημιουργία εικόνων της περιοχής, ώστε να δημιουργηθεί ένας κατάλογος του αρχαιολογικού υλικού στο βυθό.

  • Υποβρύχια ρομπότ θα κάνουν επίσης μετρήσεις γύρω από το ναυάγιο, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση ακαδημαϊκών μελετών, δήλωσε το Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας της Κολομβίας.

Οι επόμενες φάσεις θα εξαρτηθούν από το τι θα έρθει στο φως σε αυτή την πρώτη φάση του έργου. Ο τίτλος του έργου είναι «προς την καρδιά της γαλέρας του Σαν Χοσέ».

Ο Χουάν Νταβίντ Κορέα, υπουργός Πολιτισμού της Κολομβίας, χαρακτήρισε την εξερευνητική αποστολή ως «πρωτοφανή».

Η κυβέρνηση της Κολομβίας δήλωσε ότι η κήρυξη της περιοχής ως προστατευόμενης περιοχής θα επιτρέψει τη διατήρησή της, δεδομένης της «υψηλής επιστημονικής και πολιτιστικής της αξίας».

Σε ποιόν ανήκει ο θησαυρός;

Η Κολομβία ανακοίνωσε την ανακάλυψη του ναυαγίου το 2015 – αλλά ακολούθησαν μακροχρόνιες νομικές διαμάχες σχετικά με το σε ποιον ανήκει το περιεχόμενο του πλοίου.

Η αμερικανική εταιρεία διάσωσης, Sea Search Armada, είναι ένα από τα μέρη που διεκδικούν το πλοίο, όπως και η Ισπανία στο παρελθόν.

Το 2018, η κυβέρνηση της Κολομβίας εγκατέλειψε τα σχέδια για έρευνες στο ναυάγιο, εν μέσω διαμάχης με μια ιδιωτική εταιρεία που διεκδικεί ορισμένα δικαιώματα περισυλλογής βάσει συμφωνίας της δεκαετίας του 1980 με την κολομβιανή κυβέρνηση.

Το 2018, η πολιτιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε την Κολομβία να μην εκμεταλλευτεί εμπορικά το ναυάγιο. Εμπειρογνώμονες της Unesco εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η ανάκτηση του θησαυρού για πώληση και όχι για την ιστορική του αξία «θα προκαλούσε την ανεπανόρθωτη απώλεια σημαντικής κληρονομιάς».

Η Κολομβία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, που τα της επέβαλε να ενημερώσει την Unesco για τα σχέδιά της για το ναυάγιο.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας δήλωσε ότι δεν προβλέπονται αρχαιολογικές ανασκαφές στο αρχικό στάδιο του έργου.

Με πληροφορίες από BBC

Δισεκατομμύρια ευρώ στο βυθό της Καρταχένα: Χρυσός, ασήμι και σμαράγδια στο ισπανικό γαλιόνι Σαν Χοσέ που βύθισαν οι Άγγλοι το 1701 – Δικαστική μάχη για την κυριότητα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: