Τέσσερα εκατομμύρια έφηβοι στην Ευρώπη χρησιμοποιούν προΐόντα καπνού: Βλαπτικό για την υγεία είναι και το ηλεκτρονικό τσιγάρο

FILE PHOTO: Μια γυναίκα καπνίζει το τσιγάρο της στην αυλή νοσοκομείου.ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




H 31η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1988, με στόχο την δημόσια επισήμανση των βλαβερών επιπτώσεων του καπνίσματος.

Το κάπνισμα είναι η μεγαλύτερη μάστιγα που απειλεί την υγεία, με το 30% όλων των θανάτων σε ηλικίες 35-69 και το 30% των θανάτων που προκαλούνται από καρκίνο, να οφείλονται στο κάπνισμα.

Σύμφωνα με την κα Αθανασία Πατάκα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΑΠΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου και υπεύθυνη του ιατρείου καπνίσματος, τέσσερα εκατομμύρια παιδιά στην Ευρώπη, ηλικίας 13-15 ετών χρησιμοποιούν προΐόντα καπνού, ενώ εξίσου βλαπτικό για την υγεία είναι και το ηλεκτρονικό τσιγάρο το οποίο δημιουργεί επίσης εξάρτηση, λόγω της νικοτίνης, και αγγειοσύσπαση. Ακόμη έχει σχετιστεί και με καρκινογένεση.

Το κάπνισμα ενός τσιγάρου αυξάνει την αδρεναλίνη, την καρδιακή συχνότητα και την πίεση.

Κάνει την αορτή και τα υπόλοιπα αγγεία σκληρότερα, αυξάνει τον κίνδυνο για ενδοαγγειακή θρόμβωση και μπορεί να προκαλέσει ασταθή στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο ή και αιφνίδιο θάνατο.

Τριπλασιάζει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και αυξάνει 2-4 φορές τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο στο έμφραγμα.

Αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία εμφάνισης καρκίνου όχι μόνο των πνευμόνων, αλλά και του λάρυγγα, οισοφάγου, στομάχου, παγκρέατος, νεφρών, ουροδόχου κύστεως, μήτρας, οξείας μυελογενούς λευχαιμίας.

Προκαλεί χρόνια πνευμονοπάθεια και συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση, εξασθένηση της μνήμης, κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες, στυτική δυσλειτουργία στους άντρες, ελάττωση της γονιμότητας, έλκος στομάχου, κακοσμία του στόματος, καθυστέρηση επούλωσης τραυμάτων.

Όπως τόνισε η κα Πατάκα, σε μακροχρόνιους καπνιστές/στριες η διακοπή του καπνίσματος έχει άμεσο όφελος μέσα στο πρώτο εξάμηνο, ωστόσο, οι βλάβες που έχουν ήδη προκληθεί στα αγγεία και στην καρδιά είναι μη αναστρέψιμες, όμως με τη διακοπή του, εμποδίζεται η εμφάνιση περαιτέρω βλαβών.

Εξίσου βλαπτικό είναι και το παθητικό κάπνισμα, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά 25-50%. και ευθύνεται για 600.000 θανάτους παγκοσµίως σε ετήσια βάση.

Πηγή: ertnews

Επικίνδυνη η επαφή με θαλάσσια ανεμώνη, εκκρίνει τοξίνη που μπορεί να επιφέρει εγκαύματα: Αυξημένη πιθανότητα για αλλεργικό σοκ, λέει βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: