Ρίσι Σούνακ, ο… βρεγμένος που φοβάται τη βροχή: Μεταξύ συντριβής και πανωλεθρίας, με μηδενικό προσδόκιμο πολιτικής ζωής – Τους έχει εξαγριώσει όλους, πιο πολύ κι από τον Τζόνσον

File Photo epa11361063 British Prime Minister Rishi Sunak leaves after delivering a speech outside 10 Downing Street in London, Britain, 22 May 2024. EPA/NEIL HALL




Αναλύσεις στα βρετανικά περιοδικά καταγράφουν την αιφνιδιαστική απόφαση του Rishi Sunak να προκηρύξει εκλογές, τα αίτια, τις αντιδράσεις στους κόλπους των Συντηρητικών αλλά και ποιο είναι το διακύβευμα για τους Εργατικούς. Συγκεκριμένα:

Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν οι Εργατικοί

Άρθρο του Andrew Marr στο περιοδικό The New Statesman όπου αναφέρεται στην προκήρυξη εκλογών από τον Rishi Sunak, σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ότι ο Rishi Sunak έπαιξε σε αυτές τις εκλογές με τρόπο που έχει προκαλέσει ακόμη και σε πολλούς από τους υποστηρικτές του στο Συντηρητικό Κόμμα απογοήτευση και θυμό.

Περίπου δύο ώρες πριν από την ανακοίνωσή του στην Ντάουνινγκ Στριτ, με διαβεβαίωσε, γράφει ο δημοσιογράφος, ένας από τους ανώτερους υπουργούς του: «Andrew, φυσικά και δεν πρόκειται να το κάνουμε τώρα. Δεν είμαστε τόσο ανόητοι». Και πράγματι, ο Πρωθυπουργός δεν είναι ανόητος. Ποιός είναι λοιπόν, πραγματικά, ο λόγος;….

  • Η απάντηση, είναι ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο Sunak έχει συνειδητοποιήσει ότι για τον ίδιο, τα πράγματα μπορούν μόνο να γίνουν χειρότερα.

Ένα βασικό μήνυμα κατά των Εργατικών, που δοκιμάστηκε αμέσως μετά τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, ήταν ότι ο Starmer οδεύει προς έναν ασταθή συνασπισμό, στηριζόμενος στους φευγάτους περιβαλλοντολόγους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και στους αντι-βρετανούς Σκωτσέζους Εθνικιστές για να κρατηθεί στην εξουσία.

Όμως, μέρα με τη μέρα, με προβάδισμα 20 και πλέον μονάδων στις δημοσκοπήσεις και με την επιτυχία της εκστρατείας των Εργατικών σε όλη την Αγγλία που το κόμμα χρειάζεται περισσότερο για να κερδίσει, αυτή η ιδέα ενός “συνασπισμού του χάους” έγινε όλο και πιο απίθανη.

Δεν μπορείς πραγματικά να επιτεθείς στον αντίπαλό σου ότι είναι αδύναμος όταν προηγείται τόσο έντονα. Έτσι, αυτό αποκλείστηκε. Το άλλο είναι η οικονομία. Αν και ο πληθωρισμός έχει πέσει αρκετά κοντά στο στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για το 2%, πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν άνοδο το καλοκαίρι και δεν υπάρχει πραγματική εμπιστοσύνη ότι τα επιτόκια θα μειωθούν τότε. Οι υπουργοί παραδέχονται ότι οι ψηφοφόροι δεν αισθάνονται καλύτερα ή πιο σίγουροι….

Όσον αφορά αυτούς τους εξαγριωμένους συντηρητικούς βουλευτές, μπορεί κάλλιστα να είναι ότι ο Πρωθυπουργός, τόσο απογοητευμένος από την άρνηση της χώρας να τον ακούσει και τόσο οργισμένος από τη συνήθη απιστία του ίδιου του κόμματός του, σκέφτεται απλώς: “Φτάνει πια… “….Όσον αφορά τα μεγάλα τρέχοντα ζητήματα, το μόνο που μένει είναι η μετανάστευση.

Μιλώντας στο LBC και το BBC, ο Sunak παραδέχτηκε ότι καμία πτήση απέλασης δεν θα απογειωθεί για τη Ρουάντα πριν τις εκλογές. Αυτό σημαίνει σχεδόν σίγουρα ότι καμία πτήση δεν θα απογειωθεί ποτέ για τη Ρουάντα, αφού οι Εργατικοί έχουν δεσμευτεί να καταργήσουν αμέσως το σύστημα…

Αναρωτωμενος ο δημοσιογράφος ποιο είναι το πλέον ευάλωτο σημείο των Εργατικών, εκτιμά ότι είναι το ίδιο το αφήγημα, αυτό της μεγάλης νίκης των Εργατικών που ετοιμάζεται. Οι ψηφοφόροι είναι εκ φύσεως καχύποπτοι απέναντι σε κυβερνήσεις υπεροχής, με την αλαζονεία που αυτό συνεπάγεται. Μπορεί να κοιτάζουν τις δημοσκοπήσεις και να σκέφτονται… ‘καλύτερα να μην τους βοηθήσουμε πολύ’. Ο κίνδυνος δεν είναι τόσο το ότι ο κόσμος θα προτιμήσει τους Συντηρητικούς, όσο ένας ήρεμος σκεπτικισμός που σημαίνει ότι δεν θα ψηφίσουν καθόλου….

Η κοινοβουλευτική δημοκρατία έχει επιβιώσει για τόσο πολύ καιρό επειδή τείνει, αν και μάλλον αργότερα παρά νωρίτερα, να διορθώνει τα ίδια της τα λάθη. Για όλα τα δύσκολα χρόνια και τις πιο δύσκολες επιλογές που έρχονται, και για όλη την ένταση των επόμενων εβδομάδων, αυτό είναι, σε γενικές γραμμές, αυτό που συμβαίνει τώρα, καταλήγει ο αρθρογράφος.

New StatesMan [The biggest risk facing Labour]

«Κατακλυσμός»: Το εκλογικό στοίχημα του Rishi Sunak

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των εκλογών, σχεδόν κανείς στο υπουργικό συμβούλιο δεν είχε την παραμικρή ιδέα ότι ο πρωθυπουργός επρόκειτο να τους οδηγήσει σε εκλογές, γράφει η Katy Balls στο Spectator. Είχαν απορρίψει τις φήμες για καλοκαιρινές εκλογές ως άγριες εικασίες. «Το να πάμε τώρα θα ήταν μια επιθυμία θανάτου», δήλωσε ένας υπουργός.

…Η τελευταία πρωθυπουργός που προκάλεσε εκλογές στο υπουργικό συμβούλιο χωρίς προηγούμενη συζήτηση ήταν η Teresa May. Αυτό δεν είχε καλή κατάληξη. Θα προκαλούσε πραγματικά τη μοίρα με αυτόν τον τρόπο ο Sunak;

  • Ωστόσο, εδώ και εβδομάδες ο πρωθυπουργός είχε την άποψη ότι η προεκλογική εκστρατεία θα πρέπει να ξεκινήσει μόλις υπάρξουν αξιοπρεπή οικονομικά νέα. [..]

Ο Sunak κατέληξε στην άποψη ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πολλά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η αναμονή καλύτερης οικονομικής συγκυρίας θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη υποστήριξη των Τόρις. Μετά από δέκα μήνες αύξησης των μισθών σε πραγματικές τιμές, για παράδειγμα, οι δημοσκοπήσεις έχουν ελάχιστα μετακινηθεί.

Όπως διαπίστωσε ο John Major το 1997, η οικονομική ανάκαμψη δεν μεταφράζεται πάντα σε πολιτική ανάκαμψη. Οι Συντηρητικοί θα δώσουν τη μάχη των εκλογών με βάση την οικονομία και την ιδέα ότι ο Sunak έφερε σταθερότητα στη χώρα. Το δεύτερο μέρος της εκστρατείας θα είναι να τον τοποθετήσουν ως έναν ηγέτη πρόθυμο να κρατήσει αντιδημοφιλείς θέσεις όταν πιστεύει ότι είναι σωστές… Η νίκη μπορεί να φαίνεται απίθανη, αλλά, όπως έδειξαν συχνά οι εκλογές των τελευταίων δέκα ετών, οι δημοσκοπήσεις μπορεί να κάνουν λάθος(…)

Στα δεξιά του κόμματος, ορισμένοι βουλευτές είναι ευχαριστημένοι επειδή πιστεύουν ότι η αποτυχία του Sunak θα ανοίξει το δρόμο για κάποιον πιο ριζοσπαστικό στην αντιπολίτευση. Αλλά δεν είναι σαφές ποιος θα είναι αυτός ο υποψήφιος. Η Kemi Badenoch παραμένει το φαβορί των στοιχημάτων και η σκιώδης εκλογή για την ηγεσία των Τόρις θα αποτελεί μια υποπερίπτωση σε όλη την επερχόμενη εκστρατεία.

Όλα αυτά θεωρούνται από τους Εργατικούς ως κωμικά. Οι σκιώδεις υπουργοί αιφνιδιάστηκαν πραγματικά από την απόφαση του και οι στρατηγικοί του κόμματος είχαν αρχίσει να μεταστρέφονται απρόθυμα στην πιθανότητα εκλογών το φθινόπωρο. […].

The Spectator [The deluge: Rishi Sunak’s election gamble]

Σε πλήρη σύγχυση οι κεντροαριστεροί: «Ψηφίζουν» για αρχηγό Τσίπρα (16%), Ανδρουλάκη (13,4%), αλλά λένε ότι ο Κασσέλακης (10,5%) μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη [δημοσκόπηση GPO]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: