Πρωταθλητής Κύπρου στο ποδόσφαιρο αναδείχθηκε ο ΑΠΟΕΛ: Κατέκτησε τον 29ο τίτλο του μετά από πενταετή “ξηρασία” μετά την ισοπαλία με την ΑΕΚ

Οι πανηγυρισμοί μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος Κύπρου από τον ΑΠΟΕΛ. Φωτογραφία μέσω του ΚΥΠΕ από Savvides Press Sports Photographers




Μετά από μια πενταετή «ξηρασία» σε κατάκτηση τίτλων, ο ΑΠΟΕΛ επέστρεψε το περασμένο Σάββατο στους τίτλους, κατακτώντας το 29ο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Κύπρου στην ένδοξη Ιστορία του.

Η ομάδα των «γαλαζοκιτρίνων» της Λευκωσίας, με την ισοπαλία 1-1 που πήρε με αντίπαλο την ΑΕΚ στο ΓΣΠ, κατέκτησε πανάξια το φετινό πρωτάθλημα, το οποίο ήταν σίγουρα ένα από τα συναρπαστικότερα και πιο αμφίρροπα στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Η υπεροχή του φετινού ΑΠΟΕΛ αποδεικνύεται και μέσα από τα νούμερα και τα στατιστικά του Πρωταθλήματος. Συγκεκριμένα, ο ΑΠΟΕΛ ανέβηκε ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας για 26 αγωνιστικές και 115 μέρες, ενώ από την άλλη η φιναλίστ του Πρωταθλήματος ΑΕΚ δεν βρέθηκε στην κορυφή, ούτε και για μία αγωνιστική.

Η ομάδα της πρωτεύουσας πέτυχε 22 νίκες, τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην διοργάνωση, δέχθηκε 7 ήττες και έφερε 7 ισοπαλίας, μαζεύοντας 73 βαθμούς, έχοντας την καλύτερη επίδοση της τελευταίας πενταετίας.

Επίσης, ο ΑΠΟΕΛ είχε την πιο παραγωγική επίθεση του Πρωταθλήματος μαζί με τον Άρη με 63 τέρματα, καθώς και την καλύτερη με μεγάλη διαφορά άμυνα, δεχόμενο μόλις 24 γκολ. Στα αξιοσημείωτα της εξαιρετικής αμυντικής λειτουργίας του, είναι το γεγονός πως στους μισούς αγώνες που έδωσε φέτος στο Πρωτάθλημα, δηλαδή στους 18 από τους 36, κράτησε ανέπαφη την εστία του.

Επίσης, για να τονιστεί η άξια κατάκτηση του τίτλου, αξίζει να σημειωθεί πως ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε 2 φορές την 2η ΑΕΚ στο «ΑΕΚ Αρένα» με 3-0 και 2-1, ενώ στο ΓΣΠ είχε μείνει και στους δύο αγώνες στην ισοπαλία, την μια με 2-2 και το Σάββατο με 1-1.

Οι παίκτες της ομάδας του αρχιτέκτονα της φετινής επιτυχίας, Πορτογάλου τεχνικού Ρικάρτο Σα Πίντο είναι:

Τερματοφύλακες: Vid Pelec, Ανδρέας Χριστοδούλου, Στέφανος Κίττος

Αμυντικοί: Joao Cipriano, Radosav Petrovic, Ανδρέας Καραμανώλης, Lasha Dvali, Jefte Vital, Issam Chebake, Angel Crespo, Mateo Susic.

Μέσοι: Γιώργος Εφραίμ, FawazAbdullahi, Lucas Villafanez, Γιάννης Σατσιάς, Dalcio, Παναγιώτης Καττιρτζής, Πάρης Πολυκάρπου, Kingsley Sarfo, Georgo Kostandinov, Στέλιος Βρόντης, Dieumerci Ndongala, Saeid Mehri.

Επιθετικοί: Wilson Eduardo, Giorgi Kvilitaia, Gabriel Maioli, Tomane, El-Radou Ben, Marquinhos, Τάσος Δώνης.

Το σφύριγμα της λήξης του αγώνα του Σαββάτου, βρήκε τις 18 χιλιάδες φίλους της ομάδας που βρέθηκαν στο ΓΣΠ να παραληρούν και να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την κατάκτηση του φετινού, πολύ συναρπαστικού πρωταθλήματος.

Στο ΓΣΠ, μια ώρα περίπου μετά τη λήξη του λεγόμενου «τελικού» με την ΑΕΚ, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, το τεχνικό και υποστηρικτικό τιμ καθώς και τα μέλη της διοίκησης σήκωσαν στον ουρανό της Λευκωσίας το τρόπαιο του Πρωταθλητή. Η απονομή του τροπαίου στους πρωταθλητές έγινε από τον Πρόεδρο της ΚΟΠ Γιώργο Κούμα στην παρουσία του Αναπληρωτή Προέδρου Χάρη Λοϊζίδη και του Γενικού Διευθυντή της Ομοσπονδίας Ανθούλη Μυλωνά.

Λίγο πριν την απονομή του τροπαίου, από τα μεγάφωνα του ΓΣΠ ανακοινώθηκε πως ο πρώτος αρχηγός της ομάδας Γιώργος Εφραίμ που φόρεσε την φανέλα των «γαλαζοκιτρίνων» από το 2014 κατακτώντας πολλούς τίτλους, θα σταματήσει το ποδόσφαιρο. Ο Εφραίμ ανέβηκε στην εξέδρα με την οικογένεια του και τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της ομάδας Πρόδρομο Πετρίδη.

Οι πανηγυρισμοί των «γαλαζοκιτρίνων» συνεχίστηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας με αποκορύφωμα την μεταφορά του πούλμαν των πρωταγωνιστών στο σωματείο της ομάδας. Η νύκτα έγινε μέρα, και οι ποδοσφαιριστές μαζί με τον προπονητή τους γνώρισαν την αποθέωση στον εξώστη του σωματείου. Οι πανηγυρισμοί συνεχίστηκαν σε κάθε γωνιά της Λευκωσίας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Με την 29η κατάκτηση του Πρωταθλήματος, ο ΑΠΟΕΛ αύξησε τη διαφορά από την Ομόνοια που ακολουθεί στη σχετική λίστα με 21 κατακτήσεις τίτλων σε 8. Ακολουθεί στη λίστα η Ανόρθωση με 13 τίτλους, η ΑΕΛ με 6, ο Απόλλωνας με 4, η ΕΠΑ και ο Ολυμπιακός με 3, ο Πεζοπορικός με 2, και μια κατάκτηση έχουν η Ένωση Νέων Τραστ, η Τσετίν Καγιά Λευκωσίας και ο Άρης.

Ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε το Πρωτάθλημα τις ακόλουθες αγωνιστικές περιόδους:

1936, 1937, 1938, 1939, 1940, 1947, 1948, 1949, 1952, 1965, 1973, 1980, 1986, 1990, 1992, 1996, 2002, 2004, 2007, 2009, 2011, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2024.

Με την κατάκτηση του Πρωταθλήματος, ο ΑΠΟΕΛ επιστρέφει μετά από 5 χρόνια στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, του Champions League. H κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 18 ή 19 Ιουνίου και οι «γαλαζοκίτρινοι» θα είναι στους «δυνατούς» της κληρωτίδας.

Συγκεκριμένα, οι πρωταθλητές Κύπρου θα ξεκινήσουν το ευρωπαϊκό τους ταξίδι από τον 2ο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης, με το πρώτο παιγνίδι να διεξάγεται στις 22-23 Ιουλίου και τον επαναληπτικό στις 30-31 του ίδιου μήνα. Με μια πρόκριση, ο ΑΠΟΕΛ θα εξασφαλίσει την παρουσία του σε ευρωπαϊκούς ομίλους, με τον μεγάλο στόχο να αποτελούν οι «χρυσοφόροι» όμιλοι του Champions League, στους οποίος συμμετείχε 4 συνολικά φορές.

Η ενδεχόμενη συμμετοχή του ΑΠΟΕΛ σε ευρωπαϊκό Όμιλο θα επιφέρει και πολύ σημαντικά χρηματικά έσοδα.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που οι «γαλαζοκίτρινοι» προκριθούν στους ομίλους του Champions League, θα βάλουν στα ταμεία τους ένα ποσό που αγγίζει τα 16 εκατομμύρια ευρώ. Στη συνέχεια, η νίκη στη διοργάνωση μεταφράζεται οικονομικά σε 2,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ισοπαλία 930.000 ευρώ.

Σε σχέση με το Europa League, αν οι πρωταθλητές προκριθούν σε όμιλο της 2ης σημαντικότερης διοργάνωσης της UEFA θα έχουν εγγυημένα έσοδα που ανέρχονται στα 3,5 περίπου εκατομμύρια ευρώ, με τις νίκες στους ομίλους να ισοδυναμούν με 630.000 ευρώ και οι ισοπαλίες με 210.000.

Αν προκριθεί στο Europa Conference League, οι πρωταθλητές θα βάλουν στα ταμεία τους περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η κάθε νίκη στους ομίλους του Conference League επιφέρει 500.000 ευρώ και η ισοπαλία 166.000.

ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΗΦ
Θωμάς Κεττένης – Λευκωσία, Κύπρος

Το γκολ του Τάισον έγραψε ιστορία: Ρεκόρ παραγωγικότητας για τον ΠΑΟΚ, φέτος σκόραρε περισσότερο από ποτέ* Αποθέωση μετά τη μεγάλη νίκη [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: