Πράσινο τσουνάμι στο Βερολίνο: 10.000 Παναθηναϊκούς στο γήπεδο ζήτησε ο Αταμάν και μάλλον θα τους δει – Νοικιάζουν ακόμη και τσάρτερ [videos]

File Photo epa11367092 Panathinaikosâ Mathias Lessort scores during the Final Four EuroLeague semi final match between Panathinaikos Athens and Fenerbahce Istanbul, in Berlin, Germany, 24 May 2024. EPA/CLEMENS BILAN




Βέβαιος για την κατάκτηση του τροπαίου της Euroleague και την επιστροφή του Παναθηναϊκού στην ευρωπαϊκή κορυφή, μετά από δεκατρία χρόνια (τελευταία ήταν το 2011), δήλωσε ο τεχνικός των «πράσινων», Εργκίν Αταμάν, σε ερωτήσεις που δέχθηκε μετά τη συνέντευξη Τύπου, παραμονή του τελικού με την κάτοχο του τίτλου, Ρεάλ Μαδρίτης (26/5, 21:00).

Παράλληλα, ο Τούρκος τεχνικός υπογράμμισε ότι αναμένει 10.000 οπαδούς του Παναθηναϊκού στο Βερολίνο, μετατρέποντας την Uber Arena σε… ΟΑΚΑ. Κάτι που μοιάζει πολύ κοντά στην πραγματικότητα καθώς από το βράδυ της Παρασκευής οι οπαδοί και ο οργανισμός του Παναθηναϊκού μαζεύουν εισιτήρια απογοητευμένων οπαδών του Ολυμπιακού και της Φενέρμπαχτσέ που θα αποχωρήσουν πριν από το μικρό τελικό της Κυριακής.

Μάλιστα, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού φτάνουν με κάθε μέσο στο Βερολίνο από το πρωί του Σαββάτου ακόμη και με νοικιασμένα τσάρτερ.

«Είναι μια μεγάλη πρόκληση. Ικανοποιήσαμε τον κόσμο μας με την παρουσία μας στο Φάιναλ Φορ και θέλουμε να κερδίσουμε τον τελικό. Θα έχουμε περίπου 10.000 κόσμο και θα είναι σαν να παίζουμε στο ΟΑΚΑ. Θα είναι πολύ σημαντικό γιατί στο ΟΑΚΑ χάσαμε ένα ή δύο παιχνίδια», είπε μιλώντας στην κάμερα της Nova και συνέχισε: «Έχουμε έρθει εδώ με την ενέργεια του κόσμου. Είμαι βέβαιος πως θα νικήσουμε για τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Σημειώστε το αυτό, είμαι σίγουρος. Αν παίξουμε όπως παίζουμε στην ατμόσφαιρα του ΟΑΚΑ θα δείτε ότι κερδίσουμε. Το αξίζει η ομάδα και ο οργανισμός μας».

«Όταν νικήσαμε τη Ρεάλ στη Μαδρίτη πήραμε αυτοπεποίθηση… »

Το «διπλό» του Παναθηναϊκού στη Μαδρίτη, όταν υποχρέωσε τη Ρεάλ στην πρώτη εντός έδρας ήττα της στην εφετινή κανονική περίοδο της Euroleague, ήταν το στοιχείο που τόνωσε την αυτοπεποίθηση των «πράσινων» και άνοιξε της… όρεξη στους «πράσινους» για να φτάσουν μέχρι το φάιναλ φορ, μετά από δώδεκα χρόνια. Αυτό αποκάλυψε ο τεχνικός του «τριφυλλιού», .

Παράλληλα, ο Τούρκος τεχνικός αστειεύτηκε με τον προπονητή της Ρεάλ, Τσους Ματέο, δηλώνοντας ότι δεν θα του επιτρέψει να κερδίσει back-to-back τίτλους Euroleague και υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είναι ο τελευταίος που έχει πετύχει, όταν είχε οδηγήσει την Αναντολού Εφές στην κορυφή το 2021 και το 2022.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μετά από χρόνια ο Παναθηναϊκός θα παίξει στον τελικό. Προσωπικά, είμαι χαρούμενος που ύστερα από μια σεζόν εκτός, πέρυσι, θα βρω ξανά τη Ρεάλ στον τελικό. Συγχαρητήρια στη Ρεάλ, είναι σπουδαία ομάδα. Όμως, πιστεύουμε στους εαυτούς μας. Περιμένω ένα εξαιρετικό παιχνίδι», είπε αρχικά ο Εργκίν Αταμάν και συνέχισε αναφερόμενος στη σύνδεση με τον κόσμο του Παναθηναϊκού: «Είμαι πολύ χαρούμενος για όλη την Αθήνα και τον κόσμο του Παναθηναϊκού που μας πίστεψε όλη τη σεζόν και τώρα απολαμβάνει αυτή την ατμόσφαιρα. Χθες η ατμόσφαιρα ήταν τρομερή. Μας αρέσει στην ομάδα αυτή η στήριξη. Όλοι λέμε πως πρέπει να το απολαύσουμε, αυτό πρέπει να κάνουμε στον τελικό και θα δούμε το αποτέλεσμα. Χαίρομαι που ο κόσμος σέβεται εμένα και τους παίκτες μου».

Αναφερόμενος στο «διπλό» του Παναθηναϊκού στη Μαδρίτη, στον μεταξύ τους αγώνα στην κανονική περίοδο της Euroleague, είπε: «Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε εκείνο το ματς, ήταν μετά τη διακοπή των Εθνικών Ομάδων. Για εμάς είναι σημαντικές όλες οι μεγάλες νίκες που κάναμε, απέναντι σε μεγάλες ομάδες, σε κρίσιμα παιχνίδια, όπως σε αυτά με την Μακάμπι. Η Ρεάλ είναι εξαιρετική ομάδα. Αύριο όλα θα είναι διαφορετικά. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε κάτι με τον τελικό».

Σχετικά με την πρόβλεψη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για τελικό Παναθηναϊκό-Ρεάλ, που θα βρει νικητές τους «πράσινους» με buzzer beater του Σλούκα, σχολίασε: «Το ελπίζω, φυσικά. Το ελπίζω. Μέχρι στιγμής έχουν βγει όλες οι προβλέψεις του προέδρου αληθινές, όπως και όλα τα όνειρα του κόσμου. Παίζουμε για την νίκη. Πιστεύω πως και ο Παναθηναϊκός και η Ρεάλ έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά και δικαίως βρίσκονται στον τελικό. Νιώθουμε περήφανοι».

Για τις λεπτομέρειες που συνήθως κρίνουν τους τελικούς, δήλωσε: «Μάλλον βαρεθήκατε χθες με αυτά που είδατε. Θα συμφωνήσω με τον Ματέο να παίξoυμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο (γέλια). Σίγουρα, δίνει ενθουσιασμό όταν κρίνεται το ματς στο τέλος. Όμως, χθες ήμουν πιο άνετος στα τελευταία 4′. Ελπίζω να κερδίσουμε έτσι, το ίδιο θα ήθελε και ο Ματέο. Ξέρω ότι για εσάς είναι ενθουσιαστικό να κρίνεται ένα ματς στο τέλος, αλλά όχι και για εμάς».

Σε ερώτηση για το πότε κατάλαβε ότι οι «πράσινοι» μπορούν να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης: «Θα είμαι ειλικρινής, ήταν το ματς με τη Ρεάλ. Όταν τους νικήσαμε στην έδρα τους, για πρώτη φορά φέτος, πήραμε αυτοπεποίθηση. Καταλάβαμε τι μπορούμε να κάνουμε, σκεφτήκαμε το Φάιναλ Φορ. Ο Παναθηναϊκός είναι από τις πιο πετυχημένες ομάδες στην Ευρώπη, όμως φέτος κάναμε ρεκόρ σε εκτός έδρας νίκες και αυτό μας έδωσε αυτοπεποίθηση».

Σχολιάζοντας το πιθανό back-to-back που μπορεί να κάνει ο Τσους Ματέο με τη Ρεάλ, είπε: «Να σας πω κάτι αστείο… Ο Ματέο θέλει να πάρει το back-to-back, αλλά δεν θέλω να του το δώσω. Είμαι ο τελευταίος που το έχει πετύχει, αυτό θα είναι κίνητρο για εμένα».

Για το γεγονός ότι είναι ο πρώτος Τούρκος προπονητής σε ξένη ομάδα σε τελικό Euroleague: «Είμαι για έκτη φορά σε Φάιναλ Φορ, είναι πολύ σημαντικό αυτό. Είμαι πολύ περήφανος. Πολλοί Τούρκοι οπαδοί υποστηρίζουν την ομάδα τους. Υπήρχαν προσδοκίες από τους Τούρκους δημοσιογράφους για τη Φενέρ, όμως εγώ θα είμαι ο μόνος Τούρκος στον τελικό. Με έχουν στηρίξει οι Τούρκοι πολίτες, από χθες λαμβάνω εκατοντάδες μηνύματα υποστήριξης από φίλους της Εφές, της Φενέρ, της Γαλατάσαραϊ. Να ευχηθώ καλή τύχη στη Γαλατάσαραϊ για τη συνέχεια της σεζόν.

Από την αρχή με πίστεψαν οι φίλοι του Παναθηναϊκού. Είχα πολλές επιτυχίες πριν έρθω εδώ και προσπαθώ να περάσω αυτή τη γνώση στον Παναθηναϊκό. Δεν σκεφτόμαστε την υποδοχή στην Αθήνα τώρα, αλλά θέλουμε τον τίτλο».

Ματέο: «Θέλουμε το “back to back”»

Η Ρεάλ Μαδρίτης προκρίθηκε με… εμφατικό τρόπο στον τελικό του φάιναλ φορ της Euroleague, προσπερνώντας ακόμη και με +23 πόντους στη 2η περίοδο τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό. Η καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου και η μόνη που στα πλέι οφ έκανε “sweep” (3-0 επί της Μπασκόνια) είναι έτοιμη να δώσει τον τελευταίο αγώνα της, αυτόν που θα κρίνει αν θα διατηρήσει τα… σκήπτρα της ως πρωταθλήτρια Ευρώπης ή αν θα παραχωρήσει τον… θρόνο στον Παναθηναϊκό.

Στη συνέντευξη Τύπου των δύο προπονητών, ο Τσους Ματέο ήταν ξεκάθαρος: «Θέλουμε το “back to back”». ο τεχνικός της «βασίλισσας» εξήγησε πως «θα ήμασταν ανόητοι αν σκεφτόμασταν μόνο τον Ματίας Λεσόρ» αναφερόμενος στην υπεροπλία των «πρασίνων» σε όλες τις θέσεις.

«Η λέξη φαβορί, όπως σας είπα, είναι για τον κόσμο και τις στοιχηματικές εταιρείες, όχι για εμάς. Δεν μιλάμε για φαβορί τώρα. Θα παίξουμε απέναντι σε μια εξαιρετική ομάδα. Έχουμε ξεχάσει το παρελθόν,» υπογράμμισε ο Τσους Ματέο, ο οποίος πέρυσι κατέκτησε τον πρώτο τίτλο Euroleague στην καριέρα του, στο πρώτο φάιναλ φορ Euroleague ως πρώτος προπονητής, καθώς είχε διαδεχτεί τον… τεράστιο Πάμπλο Λάσο, όταν ο τελευταίος παρουσίασε πρόβλημα υγείας.

Αναλυτικά, ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Τσους Ματέο δήλωσε:

«Δεν είναι εύκολο να είσαι προπονητής μιας ομάδας σε έναν τελικό Euroleague. Απέναντι στον Ολυμπιακό αποφασίσαμε να πάμε με ένα συγκεκριμένο πλάνο και το κάναμε. Αύριο θα κάνουμε κάποιες αλλαγές. Πρέπει να κρατήσουμε τη νοοτροπία μας, να το θέλουμε εμείς περισσότερο από τον αντίπαλο. Θα δώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και θα δείξουμε χαρακτήρα. Υπάρχουν τακτικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων. Όμως, το θέμα είναι πως ποτέ δεν θα τα παρατήσουμε,» είπε αρχικά ο Τσους Ματέο.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην αγωνιστική σταθερότητα που έδειξε η Ρεάλ Μαδρίτης: «Η σταθερότητα πάντα είναι πολύ σοβαρή για να πιάσεις τους στόχους σου. Κάναμε μια πολύ καλή σεζόν για αυτόν τον λόγο. Είχαμε σχεδόν ίδια ομάδα με πέρυσι, συν τον Καμπάτσο. Αυτό είναι καλό για τη regular season. Τώρα παίζουμε έναν τελικό. Εκεί μπορούν να συμβούν πολλά. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τον τελικό, για να αγωνιστούμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, όπως πέρυσι».

Πέρυσι, ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης που «έκλεψε» τον τίτλο από τον Ολυμπιακό… πάνω στη γραμμή του φίνις με τρίποντο του Σέρχιο Γιουλ στα 3,2΄΄, ενώ πρόπερσι η Ρεάλ ήταν η απογοητευμένη στον τελικό με την Εφές στο Βελιγράδι. Και ο Τσους Ματέο δεν τα έχει ξεχάσει τα δύο τελευταία φάιναλ φορ. «Όλα τα ματς είναι ξεχωριστά. Πέρυσι και πρόπερσι είδαμε τι συνέβη,» είπε ο Ισπανός. «Ποιος ξέρει; Κάποιες φορές πιστεύεις πως το ματς θα κριθεί στο τέλος, αλλά μία ομάδα είναι καλύτερη. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Τα ριμπάουντ, η άμυνα, το σουτ από την περιφέρεια. Αυτά δεν είναι απλά μικρές λεπτομέρειες, είναι σημαντικά στοιχεία. Τα θέλουμε για να πάρουμε μια διαφορά. Δεν έχει σημασία αν η ομάδα μας νικήσει με ένα ή με δέκα πόντους,» πρόσθεσε.

  • Όταν ρωτήθηκε για το πώς πανηγύρισε την πρόκριση στον τελικό το βράδυ της Παρασκευής (24/5) ο Ματέο απάντησε: «Όταν νικήσαμε χθες ήπια μια μπίρα με το επιτελείο μου. Αυτή είναι η ρουτίνα μας. Μου αρέσει η μπίρα».

Ενόψει της «μάχης» με τον Παναθηναϊκό στον τελικό, ο προπονητής των «μερένγκες» τόνισε: «Ο Ματίας Λεσόρ είναι από τους κορυφαίους παίκτες στην Euroleague. Θα προσπαθήσουμε να τον σταματήσουμε, αλλά δεν θα είναι εύκολο. Θα ήμασταν ανόητοι αν σκεφτόμασταν μόνο τον Λεσόρ. Πρέπει να σταματήσουμε τόσους πολλούς δυνατούς παίκτες που έχει ο Αταμάν. Ο Σλούκας είναι ηγέτης, ο Ναν σπουδαίος σκόρερ, ο Γκραντ, ο Γκριγκόνις, ο Μήτογλου. Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε όλους».

Για τα περσινά σενάρια που τον ήθελαν εκτός και το βραβείο της χρονιάς, απάντησε: «Δεν με νοιάζει τι νιώθει ο κόσμος για εμάς ή εμένα. Εγώ κάνω τη δουλειά μου. Είμαι προπονητής και είμαι χαρούμενος που προπονώ τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αν κάποιος θέλει να κάνει τη δουλειά μου, είμαι χαρούμενος με την οικογένεια και τους παίκτες μου. Δεν με νοιάζουν τα λεγόμενα άλλων. Υπάρχουν προπονητές που βλέπω τον καθρέφτη μου, όπως ο Αταμάν, ο Μπαρτζώκας, ο Γιασικεβίτσιους, ο Λάσο. Είναι στη Euroleague, είναι πολύ καλοί. Είναι σημαντικό για εμένα να έχω την οικογένεια, τους φίλους και τους παίκτες μου μαζί μου».

Ως προς το πότε κατάλαβε ο ίδιος πως η ομάδα του μπορεί να κατακτήσει το τρόπαιο, επισήμανε: «Έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση μέσα από τις νίκες μας. Θα παίξουμε έναν τελικό κόντρα σε μια μεγάλη ομάδα που παλεύει μέχρι το τέλος. Τώρα έχουμε δυο ομάδες μπροστά μας που κοιτούν η κάθε μία τον δικό της στόχο. Εμείς θέλουμε να πετύχουμε το back to back».

Στο τέλος, ο Τσους Ματέο ρωτήθηκε και για την κατάρα του πρώτου στη regular season που δεν παίρνει το τρόπαιο. Εξάλλου, αυτή η κατάρα είχε βγει στην περίπτωση του Ολυμπιακού πέρυσι… για να κατακτήσει το τρόπαιο η Ρεάλ: «Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. Συγκεντρωνόμαστε μόνο στον στόχο μας, ένα ματς. Έχουμε ήδη ξεχάσει το παρελθόν. Η λέξη φαβορί, όπως σας είπα, είναι για τον κόσμο και τις στοιχηματικές εταιρείες, όχι για εμάς. Δεν μιλάμε για φαβορί τώρα. Θα παίξουμε απέναντι σε μια εξαιρετική ομάδα. Έχουμε ξεχάσει το παρελθόν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ασπασία Βελονάκη και Θοδωρής Ψωμάς
Βερολίνο Γερμανία

Η Κυριακή του… άπιστου Θωμά στο Βερολίνο: Όποιος δεν πίστεψε τον κόουτς Αταμάν τώρα θα πληρώσει πολλά – Σαφάρι φιλάθλων του Παναθηναϊκού για ένα εισιτήριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: