LIFE
24/05/2024 | 12:17
Πέθανε και η Νίκη Λεμπέση, μία από τις τέσσερις θρυλικές «Αδελφές Τατά» της Οδού Ονείρων του Χατζηδάκι: Ποιες ήταν, η ιστορία της παράστασης [videos]
Ακόμη μια απώλεια μετρά ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας. H μια εκ των τεσσάρων θρυλικών «Αδελφών Τατά», Νίκη Λεμπέση, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών όπως έκανε γνωστό μέσα από ανάρτησή του ο Σπύρος Μπιμπίλας,
Στην ανάρτησή του ο Σπύρος Μπιμπίλας αναφέρει:
«Η παλιότερη γενια μάς αποχαιρετα σιγά σιγά… Η τρίτη από τις 4 θρυλικές αδελφές Τατά της αλησμόνητης “Οδού ονείρων” του 1962 του Αγαπημένου Μάνου Χατζιδάκι έφυγε στα 90 της …
»Η Νίκη Λεμπέση που θεατρικά εμφανιζόταν επί μια 20ετία και κινηματογραφικά μόνο σε 4 ταινίες, τιμήθηκε κι από το ΤΑΣΕΗ στο ημερολόγιο του 2019 που είχε θέμα τους ηθοποιους άνω των 85 ετων…
»Για την ιστορία οι αδελφες Τατά ήταν οι αξέχαστες Ζωή Φυτούση, η Σουλα Μπάστα κι η αγαπημένη μας και δραστήρια Μάρω Κοντού… Η εξοδιος ακολουθία θα γινει στην Καλαμάτα… Καλό ταξίδι αγαπημένη συνάδελφε…».
Η Νίκη Λεμπέση γεννήθηκε το 1934 στην Καλαμάτα. Είχε πολύπλευρες και αξιόλογες σπουδές, Μαθηματική Σχολή Αθηνών, Παιδαγωγική Ακαδημία, Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου & Θεάτρου Ι. Βαμβακά.
Πρωτοεμφανίστηκε το 1956 με τον θίασο Γιώργου Λεμπέση, θιασάρχη και θεατρικού επιχειρηματία με τον οποίο και παντρεύτηκε.
Εμφανίστηκε επίσης με πολλούς άλλους σπουδαίους θιάσους μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’60, οπότε άρχισε να αποσύρεται από τις εμφανίσεις και στράφηκε στις παιδαγωγικές της ασχολίες.
Το 1971 ίδρυσε τα “Εκπαιδευτήρια Νίκης Αγγελοπούλου” και το 1988 μια σχολή χορού στο Γαλάτσι. Επίσης εργάστηκε ως δασκάλα σε Δημοτικό σχολείο.
Ποιες ήταν οι περίφημες «Αδελφές Τατά»
Η Νίκη Λεμπέση, η Μάρω Κοντού, η Ζωή Φυτούση και η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν οι περίφημες «Αδελφές Τατά» στην επιθεώρηση «Οδός Ονείρων», που ανέβασε ο Μάνος Χατζιδάκις στο θέατρο «Μετροπόλιταν» το καλοκαίρι του 1962.
Η Ρένα Βλαχοπούλου πρωταγωνιστούσε μαζί με τον Δημήτρη Χορν, τη Μάρω Κοντού, τη Ζωή Φυτούση, τον Γιώργο Κωνσταντίνου, τον Βαγγέλη Πρωτόπαπα, τον Γιώργο Μαρίνο και έναν πολυπληθή θίασο, σε κείμενα του Αλέξη Σολωμού, με μουσική φυσικά του Χατζιδάκι και σκηνικά του Μίνου Αργυράκη.
Σε αυτήν ερμήνευσε ο Χορν τον «Ηθοποιό», και ο Μαρίνος το «Όνειρο των παιδιών της γειτονιάς», η Μάρω Κοντού με τη Βλαχοπούλου τις «Αδελφές Τατά» και μόνη της την «Μαύρη Φορντ». Η «Οδός Ονείρων» μονοπώλησε το ενδιαφέρον του κοινού μαζί με την «Όμορφη πόλη» που είχε ανεβάσει την ίδια σεζόν ο Μίκης Θεοδωράκης.
Η «Οδός Ονείρων» και η δισκογραφία
Η «Οδός Ονείρων» είναι ιστορική μουσικοθεατρική παράσταση που ανέβηκε τον Ιούνιο του 1962 στο θερινό θέατρο Μετροπόλιταν της Αθήνας. Είναι είδος μιούζικ χολ ή επιθεώρησης: μια σειρά από νούμερα, τραγούδια και χορευτικά δρώμενα. Το ίδιο όνομα φέρει και το άλμπουμ με τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις.[2]
Η Οδός Ονείρων θεωρήθηκε ως μια απόπειρα ανανέωσης της επιθεώρησης για την οποία συνεργάστηκαν ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Αλέξης Σολωμός, ο Μίνως Αργυράκης και ο Μανώλης Καστρινός.
Πρωταγωνιστούσαν ο Δημήτρης Χορν, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Μάρω Κοντού, η Ζωή Φυτούση, ο Λάκης Παππάς, ο Γιώργος Εμιρζάς, ο Γιώργος Κωνσταντίνου και πολλοί νέοι ηθοποιοί της εποχής.
Χόρευαν ο Μανώλης Καστρινός και η Χρυσούλα Ζώκα. Έκτακτες εμφανίσεις πραγματοποίησαν η Αλίκη Βουγιουκλάκη,[3] η Νάνα Μούσχουρη[4] και ο Ευγένιος Σπαθάρης με τον Καραγκιόζη του.
Ο δίσκος, που κυκλοφόρησε όσο ακόμα παιζόταν η παράσταση, περιλαμβάνει κλασικά τραγούδια όπως ο «Ηθοποιός» με τον Δημήτρη Χορν (που επίσης πρωταγωνιστεί στην παράσταση), η «Μαύρη Φορντ» με τη Μάρω Κοντού, «Το Τρένο» με τη Ζωή Φυτούση, «Ο κυρ-Μιχάλης» και «Μανούλα Μου» με τον Λάκη Παππά.
Ο δίσκος δεν περιλαμβάνει τα τραγούδια που ερμήνευε η πρωταγωνίστρια του έργου, η Ρένα Βλαχοπούλου, επειδή ανήκε σε άλλη δισκογραφική εταιρία. Στην αρχική έκδοση του δίσκου σε βινύλιο δεν αναφερόταν το όνομά της.
Όταν το 2000 ο δίσκος επανεκδόθηκε σε CD, το όνομά της Βλαχοπούλου προστέθηκε στους συντελεστές της παράστασης καθώς επίσης και αρκετές φωτογραφίες της, μολονότι δεν διασώζεται κάποια ηχογράφησή της.