File Photo epa11103662 The Africa collection at the British Museum in London, Britain, 25 January 2024. EPA/NEIL HALL
Ο βασιλιάς των Asante στη Γκάνα, Otumfuo Osei Tutu II, επιδιώκει να διατηρήσει μόνιμα τους χρυσούς θησαυρούς που του δόθηκαν ως δάνειο από το Βρετανικό Μουσείο και το V&A (σ.σ. Μουσείο Victoria and Albert στο Λονδίνο, το μεγαλύτερο μουσείο εφαρμοσμένων τεχνών, διακοσμητικών τεχνών και σχεδίου στον κόσμο) στο πλαίσιο μιας συμφωνίας-ορόσημο.
Αυτό σημειώνεται σε άρθρο του Craig Simpson στην Telegraph, που δημοσιεύτηκε με τίτλο “Ghanaian king wants to keep golden treasures”
Ο ηγεμόνας του λαού των Asante διαπραγματεύτηκε την ιστορική συμφωνία για τον προσωρινό επαναπατρισμό των προγονικών του αντικειμένων από τα δύο μουσεία. Παραδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο ενός τριετούς δανεισμού. Ο βασιλιάς θέλει να αποφύγει την επιστροφή των χρυσών αντικειμένων των Asante και ελπίζει ότι μια μελλοντική κυβέρνηση θα αλλάξει τους νόμους [σ.σ. στο ΗΒ] που απαγορεύουν σήμερα στα μουσεία να επαναπατρίζουν μόνιμα αντικείμενα στο εξωτερικό.
Επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου και του V&A συνάντησαν τον βασιλιά στην πρωτεύουσα των Asante, Kumasi, την 1η Μαΐου για να γιορτάσουν την παράδοση των θησαυρών, που περιλαμβάνουν αντικείμενα βασιλικών ενδυμασιών που αφαιρέθηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις τον 19ο αιώνα.
Ο Oheneba Owusu Afriyie IV, πρίγκιπας και μέλος του στενού κύκλου της αυλής των Asante, μίλησε στην Telegraph στο Kumasi, εξηγώντας: “Ελπίζουμε ότι μετά τις δύο τριετείς περιόδους, τα πράγματα θα έχουν εξελιχθεί και οι νόμοι στην πατρίδα σας ίσως έχουν αλλάξει. “Είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Τα πράγματα προχωρούν ώστε τελικά να επιστρέψουν στην πατρίδα τους”.
Ο Ivor Agyeman-Duah, συγγραφέας, ακαδημαϊκός και διευθυντής του μουσείου του βασιλιά Asante στο συγκρότημα του παλατιού Manhyia στο Kumasi, στοχεύει στη μόνιμη επιστροφή τους.
Μιλώντας από το Μουσείο του Παλατιού Manhyia, ο κ. Agyeman-Duah επιβεβαίωσε ότι η μόνιμη επιστροφή των αντικειμένων Asante από τις βρετανικές συλλογές είναι ο τελικός στόχος και «πώς έχει σχεδιαστεί», προσθέτοντας ότι η παραμονή των πνευματικά σημαντικών θησαυρών με τον βασιλιά «είναι αυτό που πρέπει να ισχύει».
Πηγές προσκείμενες στο παλάτι πρόσθεσαν ότι η συμφωνία δανεισμού ήταν «μόνο η αρχή» των σχεδίων επαναπατρισμού των σχεδόν ιερών χρυσών αντικειμένων που θα επιστραφούν στον βασιλιά και ότι ο ηγεμόνας μπορεί να πιέσει να επαναπατριστούν περισσότερα από τα αντικείμενα των Asante που βρίσκονται στο V&A και το Βρετανικό Μουσείο.
«Αρχικά πρόκειται για ένα τριετές δάνειο, ίσως με δυνατότητα ανανέωσης στο μέλλον, αλλά έπειτα θα μπορούσαμε να δούμε μια κατάσταση κατά την οποία ο νόμος του 1963 ή ο νόμος του 1983 θα μεταρρυθμιζόταν στο μέλλον. Η άποψή μου είναι ότι αυτές οι πράξεις πρέπει να μεταρρυθμιστούν και οι διαχειριστές πρέπει να έχουν την ευθύνη για το τι υπάρχει στη συλλογή τους». Και πρόσθεσε: «Αλλά η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε αυτό το σημείο αυτή τη στιγμή και πρέπει να το σεβαστούμε αυτό».
Το μακροπρόθεσμο όραμα για τη μόνιμη διατήρηση των δανεισμένων αντικειμένων μπορεί να βοηθηθεί από τον κυλιόμενο χαρακτήρα της συμφωνίας του V&A, η οποία μπορεί να παραταθεί από την αρχική τριετή της διάρκεια. Οι εκπρόσωποι του Βρετανικού Μουσείου στο Kumasi δεν σχολίασαν επί τυχόν νομικών αλλαγών, αλλά δήλωσαν ότι θα υπάρξουν “μελλοντικά σχέδια” με τους Asante.
Η κυβέρνηση των Τόρις έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να μεταρρυθμίσει τις δύο πράξεις που υποχρεώνουν τα εθνικά μουσεία να διατηρούν ανέπαφες τις συλλογές τους, οι οποίες φυλάσσονται για λογαριασμό του βρετανικού κοινού. Αυτό έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο μια σειρά από αγώνες για τον επαναπατρισμό των Χάλκινων του Μπενίν, των ιερών πινακίδων της Αιθιοπίας και των ‘Ελγίνειων Μαρμάρων’.
The Telegraph [Ghanaian king wants to keep golden treasures]
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE