Ο Κύπριος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ έκανε μάθημα για την αδούλωτη Κύπρο στον Ελπιδοφόρο και τους Άρχοντες: Ο κ. Τσίβικος μίλησε σε μνημόσυνο στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών

Ο Κύπριος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ κ. Σάββας Τσίβικος μίλησε στην Ιερά Μητρόπολη των Αθηνών για την εισβολή του τουρκικού Αττίλα εναντίον της Κύπρου. Φωτογραφία GOA, DIMITRIS PANAGOS




Ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Σάββας Τσιβικος, μίλησε για τη σημασία της τιμής στη μνήμη των Κυπρίων που έχασαν τη ζωή τους το 1974 και της συνέχισης του αγώνα για την Κύπρο”.

Υπογράμμισε πως στην περίπτωση της άνανδρης και βάρβαρης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, “υπήρξε ένας εθνικός σπαραγμός με 200.000 πρόσφυγες. Και πρέπει να θυμόμαστε ότι η Κύπρος δεν κειται μακράν”, τόνισε, σημειώνοντας ότι δεν θα γονατίσουμε και δεν θα συνθηκολογήσουμε.

Μιλώντας για την 50η μαύρη επέτειο της εισβολής του Αττίλα εναντίον της Κύπρου, στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, ο κ. Τσίβικος σημείωσε και τα εξής:

“Η Τουρκία δοκιμάζει τα όρια μας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι υπό πολιορκία, τα δυο μνημεία μας έχουν μετατραπεί σε τζαμιά.

Όλοι μαζί ενωμένοι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια δικαιώματα του ελληνικού λαού, και περιμένουμε την απελευθέρωση της Κύπρου.

Ο Ελληνισμός έχει μάθει από μακροχρόνιους αγώνες. Μην ξεχνάτε πως οι Έλληνες της Διασποράς ήταν εκείνοι που ξεκίνησαν την επανάσταση του 1821.

Και εμείς οι Έλληνες της Διασποράς διατηρούμε την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, τώρα η υποχρέωση και το καθήκον είναι μεγαλύτερο για μας, από τη στιγμή μάλιστα που είμαστε στην Αμερική.

Είναι κρίμα που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ξεχάσει την Κύπρο. Και ό,τι συνέβη στην Κύπρο συνέβη πριν δυο χρόνια στη Ουκρανία. Οι Ρώσοι δεν έκαναν κάτι καινούριο, χρησιμοποίησαν τα προσχήματα που είχε χρησιμοποιήσει η Τουρκία.

Και εμείς οι Έλληνες αν ξεχνάμε είμαστε καταδικασμένοι να τα ξαναζήσουμε. Ας είμαστε ενωμένοι για να μην μας ξαναβρούν τέτοιες συμφορές. Πρέπει όλοι μαζί να έχουμε κοινούς στόχους και να μην ξεχνάμε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία.

Δεν γονατίζουμε, δεν συνθηκολογούμε, συνεχίζουμε μέχρι ο ήλιος της ελευθερίας να λάμψει πάνω από ολόκληρη την Κύπρο”.

Προηγουμένως, ο Ελπιδοφόρος δήλωσε:

“Από που άλλου θα μπορούσε να ξεκινήσει το Συνέδριο αν όχι από την Αθήνα, από τη Μητέρα πατρίδα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να μας δώσει την άδεια να λειτουργήσουμε στην Αθήνα, και μάλιστα στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

Προσωπικά θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, που μου ανέθεσε να τον εκπροσωπήσω. Αλλά όταν έχουμε το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο να λέει “δεν έχω άνθρωπο”, είναι συγκινητικό να βλέπουμε όλους αυτούς τους Άρχοντες να στηρίζουν, και το απλωμένο χέρι του πατριάρχη δεν μένει ποτέ ανοιχτό.

Εφέτος δεν μπορούσαμε να είμαστε στην Αθήνα και να μη θυμηθούμε την τραγική επέτειο της παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, που συμπληρώνει τα 50 χρόνια. Παρακαλώ τον αντιπρόεδρο της ΑΧΕΠΑ, κ. Σάββα Τσιβίκο να πει δυο λόγια”, είπε ο Ελπιδοφόρος.

Επειδή ομιλούσε σε ελληνικό ακροατήριο φυσικά αναφέρθηκε στην “παράνομη τουρκική εισβολή”. Είναι και αυτό μία κάποια πρόοδος και προφανώς η ευκαιριακή αλλαγή στη φρασεολογία του για την εισβολή του Αττίλα στη Μεγαλόνησο, οφείλεται στον κ. Τσίβικο, ο οποίος δεν θα δεχόταν, ενώπιον του, να μην χαρακτηριστεί η εισβολή όπως πρέπει: Ο εισβολέας ήταν η Τουρκία όχι κάποιοι εξωγήινοι Αρχιεπίσκοπε Αμερικής.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα: Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση στη Μητρόπολη Αθηνών, προς τιμήν της 50ής μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ξεκίνησε την Κυριακή 26 Μαΐου το 4ο Διεθνές Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη Θρησκευτική Ελευθερία.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 26 μέχρι τις 28 Μαΐου και το θέμα του είναι “Προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. Θα ακολουθήσει η 1η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής των Αρχόντων στις 29 Μαΐου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της οργάνωσης “οι Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι μια αφοσιωμένη ομάδα παθιασμένων υποστηρικτών της θρησκευτικής ελευθερίας. Με ρίζες στην ιστορία και την παράδοση, έχουμε κάνει αποστολή μας να προστατεύσουμε το μέλλον της πίστης για όλους. Αφοσιωμένοι στη διατήρηση του ιστορικού Οικουμενικού Πατριαρχείου, δεν είμαστε απλώς υπερασπιστές, αλλά πρωταθλητές της ελπίδας, της ισότητας και των θετικών δυνατοτήτων της πίστης”.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο για την προσφορά της Μητρόπολης για την ευοίωνη περίσταση.

Ο Ελπιδοφόρος παρουσίασε κήρυγμα πάνω στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας για τη θεραπεία του παραλύτου στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ κοντά στα Ιεροσόλυμα.

Όταν ο Χριστός είπε “Θέλεις να θεραπευτείς;”, ο άρρωστος του απάντησε: “Κύριε, δεν έχω κανέναν να με βάλει στην κολυμβήθρα, όταν το νερό αναδεύεται”.

Η ουσία του κηρύγματος ήταν ότι οποιοσδήποτε μπορεί να είναι το άτομο που χρειάζεται βοήθεια και ότι κάθε χριστιανός πρέπει να είναι αυτός που θα βοηθήσει τους ανθρώπους που χρειάζονται θεραπεία – πνευματική, σωματική ή ψυχική.

Πληροφορίες από τον Εθνικό Κήρυκα και από το Βήμα Ορθοδοξίας

Και …ροκ σταρ ο Ελπιδοφόρος!!! Αν δεν τον τρολάρουν τότε ο άνθρωπος έχει μέγα πρόβλημα… “Έντυσε” την παρουσία του στη λειτουργία με το τραγούδι If You Believe!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: