Ο Ερντογάν επιτέθηκε στον Μητσοτάκη για τη Χαμάς! Φανταστείτε αν η διαφωνία ήταν για το Αιγαίο ή την Κύπρο… Η ανάλυση-ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega (videos)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Χθες είδαμε πόσο εύκολα μπορεί να τιναχθεί στον αέρα το “καλό κλίμα” μεταξύ δύο χωρών -αν και στην περίπτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας- δεν γνωρίζουμε αν όντως η ατμόσφαιρα είναι τόσο καλή, όσο διαφημίζεται, κυρίως από την πλευρά της Άγκυρας.

Η απάντηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, για την Χαμάς πάγωσε προς στιγμή την ελληνική αντιπροσωπεία, αλλά και όσους παρακολουθούσαν τις δηλώσεις από τα ελληνικά και τα κυπριακά τηλεοπτικά δίκτυα, διότι ο Τούρκος ηγέτης ανταπάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη με τρόπο απαράδεκτο.

Πρέπει να σημειώσω εδώ ότι παραβίασε και τη συμφωνια που έλεγε ότι ο κάθε ηγέτης θα κάνει τη δήλωση του και δεν θα επανέλθει. Όμως, ο Ερντογάν πήρε αυθαίρετα το λόγο για να υποστηρίξει με πρωτόγνωρο πάθος της Χαμάς. Ούτε οι ίδιοι οι ηγέτες της δεν την υπερασπίζονται με τόσο σθένος, όσο ο Ερντογάν.

  • Οι αναφορές του στη Χαμάς και στο Ισραήλ, δεν βρήκαν σύμφωνο τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς ο Ερντογάν ύμνησε μία οργάνωση, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζουν τρομοκρατική. Άρα, ως μέλη της Ε.Ε., και η Ελλάδα και η Κύπρος την χαρακτηρίζουν το ίδιο: Δηλαδή τρομοκρατική.

Έχουμε υποβάλει σχετική ερώτηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και θα έχει πολύ ενδιαφέρον η απάντηση του Αμερικανού εκπροσώπου στον Ερντογάν για τον Χαμάς. Εικάζουμε πάντως ότι η απάντηση για την Χαμάς θα είναι πολύ σκληρή -όπως συνηθίζεται- αλλά οι Αμερικανοί μπορεί να επιλέξουν να μην απαντήσουν στον ίδιο τον Ερντογάν για τις ανόητες και επικίνδυνες δηλώσεις του.

Είναι …πανέξυπνος τελικά ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας. Ανακοίνωσε μόνος του ότι φιλοξενεί 1000 μέλη της Χαμάς, που βρίσκονται σε νοσοκομεία, προφανώς επειδή τραυματίστηκαν στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Τι σημαίνει αυτό για τους Αμερικανούς …συμμάχους του Ερντογάν; Θα σας δώσω την απάντηση. Αν το έκανε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα είχαν σκίσει τα ιμάτια τους!!!

Όπως και να έχουν τα πράγματα, η Αμερική είναι ικανοποιημένη με την προσέγγιση της Ελλάδας και της Τουρκίας και τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο για 14 ολόκληρους μήνες. Βέβαια η ανθελληνική ρητορική υπάρχει και είναι συνεχής για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

ΕΔΩ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Το Κυπριακό τέθηκε στον Ερντογάν από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και όπως μας είπε μία διπλωματική πηγή, ότι ήθελε να πει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στον Ερντογάν μεταφέρθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη. Είναι πολύ θετικό ότι συνέβη αυτό, και θυμίζω ότι ο Κύπριος Πρόεδρος μίλησε δύο φορές με τον Έλληνα Πρωθυπουργό πριν την επίσκεψη του στην Άγκυρα.

Από τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη αντιλαμβάνεται ο καθένας την απάντηση του Ερντογάν στο ελληνικό αίτημα για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε δημόσια να δοθεί χρόνος στην απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, διότι προφανώς ο Ερντογάν επανέλαβε τα λεγόμενα του κατοχικού ηγέτη, ότι η αποστολή της κ. Ολγκίν-Κουεγιάρ τελειώνει σε ένα μήνα. Οι Αττίλες έχουν θέσει ως στόχο να “σκοτώσουν” την πρωτοβουλία, διότι η απόφαση τους είναι μία και οριστική: Τα δύο κράτη.

Όπως έχουμε σημειώσει πολλές φορές από το δελτίο ειδήσεων του Omega η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σίγουρα θα βοηθήσει και το Κυπριακό. Εάν ο Ερντογάν επιχειρήσει ενέργειες εναντίον της Κύπρου, ως αυτές που ακούμε, δηλαδή για νέα προσβολή της νεκρής ζώνης και άλλες παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο, θα φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη.

Πως θα μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να συνεχίζει την πορεία βελτίωσης των σχέσεων με την κατοχική δύναμη, όταν τίθεται σε κίνδυνο το δήθεν καλό κλίμα με τις τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο;

  • Εάν κοντραρίστηκαν για ένα θέμα όπως η Χαμάς, μπορεί να φανταστεί ο καθένας τι θα συμβεί εάν το θέμα αφορά το Αιγαίο ή την Κύπρο…

Στη σημερινή Τουρκία του Ερντογάν δεν μπορεί να έχει κανείς εμπιστοσύνη. Εκεί που υμνεί ένα ξένο ηγέτη. ο Τούρκος πρόεδρος -με την ίδια ευκολία- μπορεί να τον καθυβρίσει και να δημιουργήσει “εμπόλεμη κατάσταση”. Ο Ερντογάν, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να προκαλέσει στα ίσια την Ελλάδα, με πολεμικά αεροπλάνα, διότι οι Αμερικανοί έχουν μάτια και βλέπουν.

Σύμφωνα με την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στους προέδρους των πιο σημαντικών Επιτροπών του Κογκρέσου, η επανάληψη των υπερπτήσεων μπορεί να σταματήσει την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία…

Βέβαια, ο Ερντογάν πνέει τα μένεα εναντίον των Αμερικανών. Ανάλογα με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και επειδή προφανώς έχει καταλάβει ότι ο αντισημιτισμός και ο αντιαμερικανισμός του τον ωφελεί στο εσωτερικό μέτωπο, θα αντιμετωπίσει και το θέμα των σχέσεων του με την Ουάσιγκτον και γενικότερα με τη δύση. Προσωπικά δεν είμαι βέβαιος ότι η υπόθεση της πώλησης των αμερικανικών μαχητικών F-16 θα έχει αίσιο τέλος…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Πρωθυπουργός στο “Στόμα του Λύκου”: Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η πραγματική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναγκαστικά περνά από την Κύπρο μας (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: