Νέες συλλήψεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Αποφασισμένοι οι διαδηλωτές* Επικρίσεις προς την αστυνομία για καθυστερημένη αντίδραση στη βία [video]

People gather in support of pro-Palestinian protesters in the encampment on the campus of University of California Los Angeles (UCLA) in Los Angeles, California, USA, 01 May 2024. EPA/CAROLINE BREHMAN




Στη σύλληψη εκατοντάδων διαδηλωτών τις τελευταίες 24 ώρες έχει προχωρήσει η αστυνομία καθώς οι διαδηλώσεις κατά των βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζουν να κλυδωνίζουν τις πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ.

Περίπου 300 διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο Σίτι Κολλέγιο της Νέας Υόρκης το βράδυ της Τρίτης και τουλάχιστον δώδεκα άτομα συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον την Τετάρτη. Δεκαέξι άνθρωποι συνελήφθησαν στο Μπάφαλο.

  • Ενώ τα αιτήματα των διαδηλωτών ποικίλλουν σε κάθε πανεπιστήμιο, η πλειονότητα των διαδηλώσεων έχει ζητήσει την αποεπένδυση από εταιρείες που υποστηρίζουν το Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα.

Τη νύχτα επικράτησαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σε μια σειρά από πολιτείες της χώρας. Οι Αρχές της Καλιφόρνια κήρυξαν παράνομη τη συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας, καλώντας όσους βρισκόταν εκεί από τα μεγάφωνα να εγκαταλείψουν το χώρο.

Η αστυνομία προειδοποίησε πως όσοι και όσες δεν απομακρυνθούν θα υποστούν τις συνέπειες.

Το Αστυνομικό Τμήμα του Λος Άντζελες εξέδωσε «τακτικό συναγερμό» σε όλη την πόλη. Σύμφωνα με το CNN, η αστυνομία συνήθως κάνει αυτό το βήμα προτού διατάξει τα άτομα να διαλυθούν ή να συλληφθούν.

Η έξαρση βίας στην πανεπιστημιούπολη της νότιας Καλιφόρνια σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου η αστυνομία της Νέας Υόρκης εκδίωξε φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές από ένα ακαδημαϊκό κτίριο που είχε καταληφθεί στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Την Τετάρτη, το χάος ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες όταν μια ομάδα από μασκοφόρους κατέβηκε σε έναν καταυλισμό που είχαν στήσει φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές στην πανεπιστημιούπολη.

People link arms while gathered inside the ongoing encampment of pro-Palestinian protestors on the campus of University of California Los Angeles (UCLA) in Los Angeles, California, USA, 01 May 2024. EPA/ALLISON DINNER

 

Εναέρια πλάνα έδειξαν ανθρώπους να κρατούν λοστούς ή κοντάρια για να επιτεθούν σε ξύλινες σανίδες που είχαν τοποθετηθεί ως αυτοσχέδιο οδόφραγμα για την προστασία του καταυλισμού, κάποιοι κρατώντας πλακάτ ή ομπρέλες. Τουλάχιστον μια φωτοβολίδα πετάχτηκε στον καταυλισμό.

Ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ των δύο ομάδων, με τους ανθρώπους να παλεύουν με γροθιές και να σπρώχνουν, να κλωτσούν και να χρησιμοποιούν ξύλα για να χτυπιούνται ο ένας τον άλλον. Πέταξαν καρέκλες και άλλα αντικείμενα και κάποια στιγμή μια ομάδα έριξε σε άτομο στο έδαφος, κλωτσώντας και χτυπώντας το με ξύλα μέχρι που επενέβησαν άλλοι και τους απομάκρυναν.

Κριτική προς την αστυνομία

Το γραφείο του κυβερνήτη της Καλιφόρνια επέκρινε την αντίδραση της αστυνομίας στη βία στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Μια μασκοφόρος φιλοϊσραηλινή ομάδα επιτέθηκε σε στρατόπεδο φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών, πριν κληθούν αξιωματικοί στην πανεπιστημιούπολη.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ είπε ότι η «περιορισμένη και καθυστερημένη» επέμβαση της αστυνομίας ήταν «απαράδεκτη».

Εκατοντάδες αστυνομικοί βρίσκονταν στην πανεπιστημιούπολη και περιμετρικά την Τετάρτη.

Κρατικοί αξιωματούχοι και ηγέτες πανεπιστημίων δήλωσαν ότι ανέπτυξαν αμέσως προσωπικό ασφαλείας στον καταυλισμό σκηνής στην πλατεία Dickson Plaza όταν ξέσπασαν συγκρούσεις λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Ωστόσο, αρκετοί άνθρωποι στο χώρο είπαν ότι η επιβολή του νόμου δεν ενήργησε αρκετά γρήγορα.

Με πληροφορίες από CNN, BBC

Καζάνι που βράζει τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ: 300 συλλήψεις στο Columbia και στο City College στη Νέα Υόρκη, συγκρούσεις μεταξύ φιλοπαλαιστινίων και φιλοϊσραηλινών [videos]

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: