Μεταξύ ζωής και θανάτου ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας: Δέχθηκε «πολλές σφαίρες» * Οι πρώτες πληροφορίες για τον δράστη της δολοφονικής απόπειρας [videos]

Άνδρες ασφαλείας απομακρύνουν άρον άρον τον τραυματισμένο πρωθυπουργό Φίτσο από τον τόπο του επεισοδίου. Screenshot via X@BNONews/




“Μεταξύ ζωής και θανάτου” βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

Στην επίσημη σελίδα του Σλοβάκου πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ο Φίτσο δέχθηκε «πολλές σφαίρες» από έναν άνδρα σήμερα το μεσημέρι καθώς έβγαινε από ένα κτίριο έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Το πρωθυπουργικό γραφείο τόνισε ότι ο Φίτσο μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Μπάνσκα Μπιστρίτσα και όχι σε νοσοκομείο της Μπρατισλάβα καθώς η μεταφορά του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας θα διαρκούσε περισσότερο με δεδομένη την άμεση περίθαλψη που χρειαζόταν.

Μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είπε στο Reuters ότι ο πρωθυπουργός διατηρούσε τις αισθήσεις του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της πόλης Χάντλοβα και ότι οι ζωτικές του λειτουργίες είχαν σταθεροποιηθεί.

  • Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ότι η επίθεση ήταν απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού.

Συνελήφθη ο δράστης

 

Το πρόσωπο που πυροβόλησε πολλές φορές σήμερα τον Σλοβάκο πρωθυπουργό  “συνελήφθη” από την αστυνομία, δήλωσε η πρόεδρος της χώρας.

“Η αστυνομία συνέλαβε τον δράστη και θα δώσει περισσότερες πληροφορίες το συντομότερο δυνατόν”, τόνισε η Ζουζάνα Τσαπούτοβα χαρακτηρίζοντας “επίθεση κατά της δημοκρατίας” την επίθεση κατά του πολιτικού της αντιπάλου.

Ένας 71χρονος Σλοβάκος λογοτέχνης, ονόματι Γιουράι Τσιντούλα (Juraj Cintula) είναι σύμφωνα με σλοβακικά μέσα ενημέρωσης ο άντρας που αποπειράθηκε να σκοτώσει τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο στην πόλη Χάντλοβα το μεσημέρι της Τετάρτης.

Κατά πληροφορίες, ο Τσιντούλα φώναξε προς το μέρος του Φίτσο, την ώρα που ο τελευταίος συνομιλούσε με υποστηρικτές του και όταν τον πλησίασε για να του σφίξει το χέρι, τότε άνοιξε πυρ εναντίον του.

Η πρόεδρος της χώρας Ζουζάνα Τσαπούτοβα καταδίκασε τη «βάρβαρη και ανεύθυνη» επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός ενώ σοκαρισμένοι δήλωσαν σε ανακοινώσεις τους Ευρωπαίοι ηγέτες από την επίθεση.

Λίγη ώρα νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο Φίτσο δέχθηκε τουλάχιστον μια σφαίρα στην κοιλιακή χώρα, κατά την εκδήλωση επεισοδίου με τέσσερις και πλέον πυροβολισμούς στην πόλη Χάντλοβα, 180 χλμ βορειοανατολικά της πρωτεύουσας τ, όπου είχε πραγματοποιηθεί κυβερνητική συνεδρίαση.

Οι πυροβολισμοί ακούστηκαν μετά το πέρας της συνεδρίασης. Ακούστηκαν αρκετοί πυροβολισμοί, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο σημείο.

Ένα βίντεο δείχνει πολλούς άνδρες να σπεύδουν να συλλάβουν τον ύποπτο λίγο έξω από το πολιτιστικό κέντρο στη Χάντλοβα, ενώ σε άλλο βίντεο φαίνεται πίσω από άνδρες της ασφαλείας, ο πρωθυπουργός πεσμένος στο εδαφος.

Καταδίκη της δολοφονικής απόπειρας από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε τη «βδελυρή επίθεση» κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.

«Καταδικάζω σθεναρά αυτήν τη βδελυρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πιο πολύτιμο κοινό μας αγαθό. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του» έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο «Χ».

Σοκαρισμένος ο Μητσοτάκης

«Σοκαρισμένος» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την δολοφονική απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτς Φίτσο, σε ανάρτηση του στην αγγλική γλώσσα στο «Χ». Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας, και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Σλοβάκο πρωθυπουργό.

«Σοκαρισμένος από την αποτρόπαια επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο. Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης στην ανάρτηση του.

 

Με πληροφορίες από AFP/Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μπρατισλάβα, Σλοβακία

Σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας μετά την απόπειρα δολοφονίας * Κρατείται ένας ύποπτος [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: