«Είμαι ο βασιλιάς και θα σας καταστρέψω!»: Ο Αργεντίνος πρόεδρος Μιλέι ροκ σταρ σε φρενήρη εμφάνιση σε σόου 8.000 εκστασιασμένων οπαδών του * «Τρώω τις ελίτ για πλάκα!» [videos]

epa11361810 Argentine President Javier Milei speaks during the presentation of his latest book, ‘Capitalism, Socialism, and the Neoclassical Trap,’ at Luna Park arena in Buenos Aires, Argentina, 22 May 2024. EPA/JUAN IGNACIO RONCORONI




Οι Αργεντινοί τον αποκαλούν «τρελό». Αυτή την εβδομάδα, ο Χαβιέρ Μιλέι,  ανακήρυξε τον εαυτό του μονάρχη τους. «Είμαι ο βασιλιάς ενός χαμένου κόσμου! Είμαι ο βασιλιάς και θα σας καταστρέψω!». Ο Μιλέι , ούρλιαζε στο μικρόφωνο το βράδυ της Τετάρτης, καθώς ο άλλοτε σόουμαν και νυν πρόεδρος Αργεντινής πραγματοποιούσε την πρώτη μετά την εκλογή του εμφάνιση επί σκηνής σε συναυλία σε κατάμεστο γήπεδο.

Η συναυλία, σε μια διάσημη αρένα χωρητικότητας 8.000 ατόμων στο Μπουένος Άιρες που ονομάζεται Luna Park, συγκέντρωσε ορδές από θαυμαστές του  – στην πλειοψηφία τους νεαρούς άνδρες – που είχαν έρθει για να δουν από κοντά τον ροκ ελευθεριακό ηγέτη τους να ανεβαίνει κάνοντας πόζες στη σκηνή  φορώντας ένα δερμάτινο πανωφόρι μέχρι το γόνατο. .

  • «Το έκανα γιατί ήθελα να τραγουδήσω», δήλωσε ο 53χρονος Μιλέι, ο οποίος στην εφηβική του ηλικία ήταν ο frontman σε μια μπάντα διασκευών των Rolling Stones που ονομαζόταν Everest και λέγεται ότι ήταν επίσης θαυμαστής του μεγάλου συνθέτη της όπερας Giuseppe Verdi.

Οι πιστοί οπαδοί υποστήριξαν την απόφαση του Μιλέι να εμφανιστεί σε μια σκηνή που στο παρελθόν είχαν κοσμήσει οι Φρανκ Σινάτρα, Duran Duran , Λάιζα Μινέλι και άλλοι – και όπου ο θρύλος του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα είχε παραχωρήσει μια αξέχαστη γεμάτη χλιδή γαμήλια  δεξίωση το 1989.

Ο Σέρχιο Γκόμεζ,  ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης μεταφορών που πέταξε περισσότερα από 700 μίλια για να παρακολουθήσει τη «γιορτή της ελευθερίας» του Μιλέι, παραδέχτηκε ότι οι ριζοσπαστικές οικονομικές πολιτικές του προέδρου είχαν, χωρίς εξαίρεση, «άμεσα επιζήμιες επιπτώσεις για την προσωπική μου δραστηριότητα».

«Έχει αφαιρέσει όλες τις επιδοτήσεις από τις δημόσιες επιβατικές μεταφορές , οι τιμές έχουν αυξηθεί και αυτό έχει επηρεάσει άμεσα τους ανθρώπους», είπε ο Γκόμεζ. «Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε την οικονομική εκκαθάριση – δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε ένα ψέμα», πρόσθεσε, απηχώντας την απογοήτευση των περισσότερων από 14 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που έφεραν τον Μιλέι στην εξουσία.

Η Άνα Εουγένια Κλεμέντε, μια 33χρονη ηθοποιός από τη Βενεζουέλα, σφίγγοντας στην αγκαλιά της το νέο βιβλίο του Μιλέι, λέει. «Αισθάνομαι ένα βαθύ μίσος για την κακή αριστερά που κατέστρεψε τη χώρα μου και νιώθω ότι ο Μιλέι είναι ένα άτομο που ήρθε για να σώσει όχι μόνο την Αργεντινή , αλλά και τον κόσμο»….

Η αντιπολίτευση της Αργεντινής εντυπωσιάστηκε λιγότερο, αντιμετωπίζοντας το σόου ως μια προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή από τα εγχώρια δεινά που επιδεινώθηκαν από την λιτότητα του Μιλέι.

«Με το σόου του στο Λούνα Παρκ, ο Μιλέι καλύπτει μια τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση, την οποία η οικονομική του διακυβέρνηση απλώς επιδείνωσε», δήλωσε ο Ιτάι Χάγκμαν, βουλευτής του κεντροαριστερού συνασπισμού Frente de Todos. «[Δεν υπάρχει] προοπτική βραχυπρόθεσμης ή μεσοπρόθεσμης βελτίωσης. Η ιδέα μιας γρήγορης ανάκαμψης ή μιας έκρηξης ξένων επενδύσεων είναι μόνο στο μυαλό του προέδρου».

Η εφημερίδα La Nación ανέφερε ότι το «εντελώς επιδεικτικό σόου » του Μιλέι δεν έμοιαζε με τίποτα που είχε δει η Αργεντινή στο παρελθόν «πάνω από όλα σε περιόδους κρίσης και [οικονομικής] προσαρμογής».

  • «Ήταν μια δίωρη παγανιστική τελετή που διηύθυνε ένας πρόεδρος σε έκσταση», ανέφερε η εφημερίδα για την παράσταση, η οποία σχεδιάστηκε για να προωθήσει το τελευταίο βιβλίο του Μιλέι, Capitalism, Socialism and the Neoclassical Trap. [Καπιταλισμός, Σοσιαλισμός και η Νεοκλασσική Παγίδα].

Η ροκ συναυλία της Τετάρτης – στην οποία το ειδικά φτιαγμένο για τον πρόεδρο συγκρότημα έπαιξε κομμάτια από το αργεντίνικο συγκρότημα σκληρής ροκ La Renga – θα συμβάλει στην ενίσχυση της διεθνούς φήμης του Μιλέι την οποία απέδωσε προσφάτως το αμερικανικό περιοδικό  Time, ως του “πιο εκκεντρικού αρχηγού κράτους στον κόσμο”.

Θα ενισχύσει επίσης τη θέση του ως ηγετικού στελέχους της παγκόσμιας σκληρής δεξιάς, μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο και τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν.

Στα ντραμς πλάι στον πρόεδρο της Αργεντινής έπαιζε ο Μπέρτι Μπενέγκας Λιντς, ένας βουλευτής υπέρ του Μιλέι του οποίου το μπλουζάκι είχε τον κίτρινο κροταλία Γκάντσεν – σύμβολο του κινήματος του Μιλέι και της ακροδεξιάς των ΗΠΑ – και το μήνυμα: «Μην με πατάτε! ”

Κατά τη διάρκεια του σόου, ο Μιλέι μίλησε εναντίον των «καταραμένων κομμουνιστών» τους οποίους κατηγορεί για την οικονομική ανέχεια της Αργεντινής και τους «εχθρούς που προσπαθούν να ανατρέψουν αυτήν την κυβέρνηση επειδή θέλουν να συνεχιστεί ο σοσιαλισμός και η δυστυχία».

  • «Τρώω τις ελίτ για πρωινό!» τραγούδησε, αλλάζοντας ελαφρώς τους στίχους του κομματιού La Renga Panic Show .

 

Ωστόσο, οι επικριτές του  λένε ότι η παρουσία αυτή του προέδρου δεν θα επιλύσει ζητήματα όπως η αυξανόμενη φτώχεια και η ανεργία και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στον κόσμο.

Η Αργεντινή βιώνει τη σοβαρότερη οικονομική κρίση της εδώ και δύο δεκαετίες – μια κατάσταση που ο Μιλέι υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει μετά την εκλογή του τον περασμένο Νοέμβριο.

Ωστόσο, έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τρεις στους πέντε πολίτες ζουν σε συνθήκες φτώχειας και ο ετήσιος πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί σχεδόν στο 300% – μπροστά από τη Συρία, τον Λίβανο και τη Βενεζουέλα, αν και ο μηνιαίος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε κάπως τους τελευταίους μήνες.

Ώρες πριν ο Μιλέι πάρει το μικρόφωνο, το κυβερνητικό γραφείο στατιστικών ανακοίνωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα είχε υποχωρήσει κατά 8,4% τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η άτυπη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου, γνωστή ως «μπλε δολάριο», έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 1.280 πέσος. Την περασμένη εβδομάδα, ξέσπασαν διαδηλώσεις στη βόρεια επαρχία Misiones, καθώς αστυνομικοί και δάσκαλοι ζήτησαν αυξήσεις στους μισθούς για να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Τουλάχιστον 7 νεκροί και πάνω από 40 τραυματίες μετά από αλυσιδωτές εκρήξεις σε εργοστάσιο χημικών κοντά στη Βομβάη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: