Η ξηρασία απειλεί την Κύπρο: Σε ανησυχητικά επίπεδα η μείωση της στάθμης των νερών, στις Βρυξέλλες “τρέχει” η υπουργός Γεωργίας και Ανάπτυξης

Maria PANAYIOTOU, Minister for Agriculture, Rural Development and Environment, Cyprus. Copyright: European Union




Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε χθες Κυριακή η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ Μαρία Παναγιώτου, η οποία θα λάβει μέρος σήμερα Δευτέρα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας και αναμένεται, μεταξύ άλλων, να ενημερώσει τους ομολόγους της για την συνεχιζόμενη ξηρασία στην Κύπρο και τα δυσμενή αποτελέσματα της μειωμένης βροχόπτωσης σε γεωργία, κτηνοτροφία και περιβάλλον.

Και αυτό ενώ η στάθμη του νερού στα φράγματα έχει μειωθεί δραματικά και μπαράζ πυρκαγιών θέτουν επί ποδός σε 24ωρη βάση την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, τις εργασίες του Συμβουλίου, οι οποίες θα διεξαχθούν σήμερα Δευτέρα, 27 Μαΐου, θα απασχολήσουν θέματα που αφορούν την παρούσα κρίση στη γεωργία, καθώς επίσης και την κατάσταση της αγοράς μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συμπληρώνεται ότι η Δρ Παναγιώτου, μεταξύ άλλων, θα ενημερώσει το Συμβούλιο για τη συνεχιζόμενη ξηρασία στην Κύπρο και τα δυσμενή αποτελέσματα από τη μειωμένη βροχόπτωση σε όλους τους τομείς, γεωργία, κτηνοτροφία και περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παράθεση μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων με στόχο τη διαφύλαξη των μέσων γεωργικής παραγωγής και της αυτονομίας στην παραγωγή τροφίμων, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί ότι στην Κύπρο, οι επιπτώσεις της ξηρασίας αποβαίνουν ολοένα και δυσμενέστερες και κρίνεται ότι προϊόντος του χρόνου θα επηρεάζουν το σύνολο της οικονομίας του τόπου. Βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης που επηρεάζονται περισσότερο, όπως είναι επίσης η Ελλάδα, το Βέλγιο κ.α.

Αυτό εξυπακούει ότι θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα και σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις δραστικά μέτρα προκειμένου τουλάχιστον ν’ αποτραπεί επιδείνωση του φαινομένου, με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα. Ίσως απαιτηθεί και η προσαρμογή σε νέες συνθήκες που να στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης από μεγάλες υποδομές ύδρευσης και από μέτρα διατήρησης των υδάτινων πόρων.

Σημειώνεται ότι η αύξηση της παροχής μέσω αποθεμάτων ταμιευτήρων νερού ή αφαλατωμένου νερού μπορεί να προκαλέσει επιτάχυνση της πορείας προς τη μη βιώσιμη εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Στο μεταξύ, η πληρότητα των φραγμάτων ως προς τις ποσότητες του αποθηκευμένου νερού στο παρόν στάδιο, στην αρχή δηλαδή της καλοκαιρινής περιόδου, παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για το υδατικό στην Κύπρο και την εξέλιξή του.

Συγκεκριμένα, τα επίπεδα της στάθμης των συνολικών ποσοτήτων που είναι αποθηκευμένα στα φράγματα υπολογίζονται στο 43% (125 εκ. 169 κ.μ.) σε σύγκριση με 66.3% (192 εκ. 714 κ.μ.), την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε κάποια φράγματα, μάλιστα, η κατάσταση περιγράφεται ως τραγική δεδομένου ότι είναι θέμα χρόνου να αδειάσουν και να διακρίνεται ο βυθός τους.

Εξάλλου, μπαράζ πυρκαγιών σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, ανάγκασαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία να είναι επί ποδός το Σαββατοκυρίακο.

Χθες αργά το απόγευμα ενισχύονταν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Μουτταγιάκα για αντιμετώπιση μεγάλης πυρκαγιάς. Επιπρόσθετες πυροσβεστικές δυνάμεις ενίσχυαν το έργο πυρόσβεσης πάρα το κοιμητήριο Μουτταγιάκας, ενώ προστατεύτηκαν οικίες και υποστατικά.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αντρέα Κεττή, οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν με άλλα τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα από τους σταθμούς υπαίθρου Επταγώνιας, Μονιάτη, Πάχνας και Κυβίδων. Επίσης συνέδραμε το οργανωμένο εθελοντικό σύνολο Support-Cy με δύο φορητές πυροσβεστικές μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι από αέρος επιχειρούσαν τα δύο ιορδανικά ελικόπτερα και αεροσκάφος του Τμήματος Δασών. Σύμφωνα με τον κ. Κεττή, προστατεύονταν από τις επίγειες δυνάμεις μεμονωμένες κατοικίες και κτηνοτροφικά υποστατικά.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Τι δείχνει η δημοσκόπηση της Καθημερινής της Κύπρου; Ποιο κόμμα παίρνει την πρώτη θέση, ποιο τη δεύτερη και η μεγάλη μάχη του ΔΗΚΟ με το ακροδεξιό ΕΛΑΜ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: