Οι όροι που θέτει ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς για να στηρίξει νέα θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν

FILE PHOTO: epa10942292 German Chancellor Olaf Scholz (L) and European Commission President Ursula von der Leyen. EPA, OLIVIER HOSLET




Το ενδεχόμενο να αποσύρει ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς την υποστήριξή του στην τωρινή πρόεδρο της Κομισιόν, επισημαίνει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, Thomas Gutschker, Mona Jaeger, Eckart Lohse, Matthias Wyssuwa.

Επικεντρώνεται σε μια λησμονημένη ρήτρα της συμφωνίας του κυβερνητικού συνασπισμού ορίζει ότι οι Πράσινοι μπορούν να προτείνουν τον Ευρωπαίο Επίτροπο εάν ο Πρόεδρος της Επιτροπής δεν είναι Γερμανός.

Επί του παρόντος, αυτό δεν αποτελεί ζήτημα, καθώς η Ursula von der Leyen, η πρόεδρος της Επιτροπής, είναι Γερμανίδα. Ωστόσο, το SPD, με επικεφαλής τον Kαγκελάριο Olaf Scholz, ενδέχεται να αποσύρει την υποστήριξή του προς την von der Leyen, εάν αυτή συνεργαστεί με τη δεξιά παράταξη των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) μετά τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Το SPD αντιτίθεται σθεναρά στους ακροδεξιούς εξτρεμιστές και προειδοποιεί ότι η συνεργασία μαζί τους θα οδηγήσει την von der Leyen να χάσει την υποστήριξή του. Ο Scholz τονίζει ότι η επόμενη Επιτροπή θα πρέπει να στηριχθεί στις παραδοσιακές κομματικές συμμαχίες και όχι στη στήριξη της δεξιάς.

Οι Πράσινοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αλλά θα μπορούσαν να αποκτήσουν το δικαίωμα να προτείνουν τον Επίτροπο, αν η von der Leyen χάσει την υποστήριξη του SPD, ενώ εξάλλου και το FDP επικρίνει τις επιδόσεις της von der Leyen.

Η επίτευξη πλειοψηφίας για οποιονδήποτε πρόεδρο της Επιτροπής θα απαιτήσει πολύπλοκες διαπραγματεύσεις, εξισορροπώντας διάφορες πολιτικές παρατάξεις και εθνικά συμφέροντα.

Frankfurter Allgemeine Zeitung [Scholz stellt Bedingungen für Unterstützung von der Leyens]

Είναι η Ευρώπη συνεργός σε ανουσιούργημα; Στη βόρειο Αφρική μεταφέρουν και εγκαταλείπουν μετανάστες στη Σαχάρα για να μην φτάσουν στις βάρκες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: