Το πολεμικό ναυτικό έχει χαράξει μια συγκεκριμένη πορεία εισήγησης προς την πολιτική ηγεσία, με ρεαλιστικές λύσεις που αφήνουν πίσω χρόνια προβλήματα στον στόλο. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα
Μετά την υπερψήφιση από την Βουλή του Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, το επόμενο βήμα όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας, θα είναι η εισαγωγή προς συζήτηση στο κοινοβούλιο τόσο των F-35, όσο και του μελλοντικού προγράμματος που αφορά το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κατασκευή φρεγατών κλάσης Constellation για το πολεμικό ναυτικό.
Ο κος. Δένδιας εξήγησε μάλιστα ότι το πρόγραμμα των φρεγατών αφορά το απώτερο μέλλον, δηλαδή από το τέλος της δεκαετίας και μετά. Άλλωστε ήδη το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως ανακοινώθηκε από τους Αμερικανούς, θα καθυστερήσει να υλοποιηθεί, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ανελαστικές ανάγκες που έχουν προκύψει στον ελληνικό στόλο μετά την υπερδεκαετή εγκατάλειψη του.
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι το πολεμικό ναυτικό, όπως πολλά δείχνουν, πιθανά κατευθύνεται σε δυο βασικούς παρόχους πολεμικών πλοίων, τους Αμερικανούς με τις φρεγάτες κλάσης Constellation και τους Γάλλους, με τις ψηφιακές FDI.
Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την συμμετοχή της, ακόμη και στην συν-σχεδίαση της συγκεκριμένης κλάσης που αφορά το USNavy. Η απάντηση που έφτασε στην Αθήνα από τις ΗΠΑ, επί της αρχής δείχνει θετική.
Πάντως σ’ ό,τι έχει να κάνει με το ελληνικό κοινοβούλιο, εκείνο που θα γίνει είναι να ενημερωθεί το σώμα, ώστε να ληφθεί και η έγκριση για την συνέχιση των συνομιλιών ανάμεσα στις δυο πλευρές, οι οποίες σε κάθε περίπτωση, από το πολεμικό ναυτικό χαρακτηρίζονται ως «αρχικές και διερευνητικές».
Μετά τις συνομιλίες κι εφόσον αναλυθεί διεξοδικά από το ναυτικό επιτελείο τι είναι αυτό που συμφέρει τον στόλο για το μέλλον του, θ’ αποσταλεί επίσημη επιστολή πρόθεσης ώστε η Αθήνα να μάθει τιμές και διαθεσιμότητα.
Στρατιωτικές πηγές εξηγούσαν ότι το μόνο βέβαιο είναι πως εφόσον προχωρήσει η Ελλάδα σε ναυπήγηση Constellation, θα είναι δυο εντελώς διαφορετικές φρεγάτες. Η κάθε μια προσαρμοσμένη στις ανάγκες που έχουν το USNavy και το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.
Αυτό σημαίνει εντελώς διαφορετική διαμόρφωση, ίσως άλλα όπλα, ηλεκτρονικά, συστήματα επικοινωνίας και σαφώς τιμή.
Ο υπουργός Εθνικής άμυνας κατά την ομιλία του στην Βουλή ανέπτυξε γι’ ακόμη μια φορά το πλάνο που υπάρχει για το πολεμικό ναυτικό. Και μέσα απ’ αυτό αντιλαμβάνονται στο ναυτικό ότι παρά τις δημοσιονομικές στενωπούς, επιχειρείται να βρεθεί ο χώρος που χρειάζεται ώστε ν’ αναπνεύσει ο στόλος.
Ο κος. Δένδιας θα έλεγε κανείς ότι εξέφρασε αισιοδοξία για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ και το «στοίχημα», όπως έχει εξελιχθεί της αναβάθμισης τους. Και παράλληλα επανέλαβε ότι η Αθήνα είναι ανοιχτή στις συζητήσεις για την τέταρτη FDI, καθώς και για το πρόγραμμα των κορβετών.
Μέχρι πάντως να υλοποιηθεί οτιδήποτε από τα παραπάνω, το υπουργείο θα επιδιώκει τον εντοπισμό της «ενδιάμεσης λύσης». Τα παράκτια περιπολικά LCS, που ονομάστηκαν εκ νέου στην Βουλή ως «φρεγάτες», δεν αποκλείεται να μπουν ξανά στο πλάνο ενδιαφέροντος, αρκεί να τηρηθούν δυο όροι που θέτει η ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα ο κος. Δένδιας.
Ο πρώτος να είναι εντελώς δωρεάν κι αυτό αντιλαμβανόμαστε ότι έχει να κάνει με τα γνωστά «συμβολικά» τιμήματα που ζητούν οι Αμερικανοί. Και ο δεύτερος, τα παράκτια περιπολικά LCS να είναι επιλογή του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και όχι όσα θα ήθελε το USNavy να«αποχωριστεί» άμεσα.
Εκείνο που έχει ιδιαίτερη αξία πάντως είναι ότι ο κος Δένδιας, που δεν το συνηθίζει, αποκάλυψε το υπό επεξεργασία σχέδιο του ναυτικού για τη νέα γενιά υποβρυχίων. Ο ίδιος μέσω του Κέντρου Καινοτομίας είχε μιλήσει για Μη Επανδρωμένα Υποβρύχια, όμως υπάρχει ήδη η ανάγκη εκσυγχρονισμού των υφιστάμεων τύπου 214 αλλά και η προσθήκη νέων μονάδων στον «αθέατο στόλο» που το 2020 έκανε την μεγάλη διαφορά στο Αρχιπέλαγος και την Μεσόγειο.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE