Η αποστολή της απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, η υπόθεση της δολοφονίας του εθνοφρουρού και οι τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο στα πρωτοσέλιδα του Κυπριακού Τύπου

FILE PHOTO: Οι εφημερίδες της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου, οι προεκλογικές δηλώσεις και οι δημοσκοπήσεις για τη δύναμη των κομμάτων, η πορεία της αποστολής της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, η υπόθεση του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου και πληροφορίες για αποβατικές ασκήσεις της Τουρκία κοντά στη Σάμο, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Κυριακής.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εκπνέει το χρονοδιάγραμμα της Ολγκίν Κουεγιάρ, γράφει ότι είναι ανοικτός ο κίνδυνος άδοξης λήξης της προσπάθειας της προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι ο ΠτΔ δηλώνει ότι το «κράτος δεν εκβιάζεται» ενώ οι συμφωνίες για τα μεγάλα έργα ναυαγούν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ζήτησε δικαιοσύνη και διαφάνεια η μητέρα του Θανάση χθες σε συγκέντρωση.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Η αξιοπιστία Χριστοδουλίδη και το βραβείο της ειρήνης» γράφει ότι η αποκάλυψη Αβέρωφ για μια συνάντηση στο Τρόοδος προσθέτουν νέα στοιχεία στο παζλ. Αλλού χαρακτηρίζει Λερναία Ύδρα το έργο στο Βασιλικό, γράφοντας ότι δεν τελειώνουν οι οικονομικές απαιτήσεις των Κινέζων, με την κυπριακή πλευρά να βρίσκεται σε αμηχανία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Volt-Φειδίας ανατρέπουν το σκηνικό για τις εκλογές.

Με τίτλο «Με ανοικτά μέτωπα στην τελική ευθεία», η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», αναφέρεται στις εκλογές της 9ης Ιουνίου γράφοντας στο κύριο του θέμα ότι θα δοθούν τρεις μάχες μέχρι τέλους για την πρώτη, την τρίτη και την πέμπτη θέση. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού στον «Φ» που αναφέρει ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε σωστή πορεία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση σύγχρονης κυπριακής τέχνης “Cast of an island” ανοίγει τις πύλες της στις παλιές αποθήκες χαρουπιών.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ευρώπη», γράφει ότι ψήφος στο ΑΚΕΛ-Αριστερά-Κοινωνική Συμμαχία σημαίνει ενίσχυση της δύναμης διεκδίκησης. Αλλού αναφέρεται σε κίνδυνο να χαθούν και τα €101 εκατ. χορηγίας για το Βασιλικό. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι 59 διαδικασίες επί παραβάσει έχουν κινηθεί εναντίον της Κύπρου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στο κύριο της θέμα με τίτλο «Είδα το σώμα του γιου μου και η ζωή μου σταμάτησε», η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Sunday Mail”, γράφει ότι η μητέρα του Θανάση Νικολάου χαρακτηρίστηκε τρελή που επέμενε ότι ο γιος της δολοφονήθηκε και 19 χρόνια μετά ένα δικαστήριο συμφώνησε. Αλλού γράφει ο Moody’s αναβάθμισε την προοπτική της Κύπρου από σταθερή σε θετική. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προειδοποίησε τις εταιρείες που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» της Κυριακής, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Συσπείρωση και Τουρκοκύπριοι κρίνουν την πρωτιά», αναφέρεται σε δημοσκόπησή της για τις εκλογές και γράφει ότι θρίλερ προμηνύεται η μάχη της τρίτης θέσης μεταξύ ΔΗΚΟ-ΕΛΑΜ. Αλλού γράφει ότι στο στόχαστρο μη κυβερνητικών οργανισμών και ευρωβουλευτών βρίσκεται η Λευκωσία για τη συμφωνία ΕΕ-Λιβάνου. Αλλού αναφέρεται στις εκλογές της 9ης Ιουνίου και γράφει ότι πρόκειται για δύο αναμετρήσεις σε μια με κόστος €6,65 εκατ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Σημερινή» της Κυριακής, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αποβατικές ασκήσεις κοντά στη Σάμο και ενίσχυση της βάσης του Ακσάζ με υποβρύχια», γράφει ότι η Τουρκία διενήργησε πριν από λίγα 24ωρα, στο πλαίσιο της άσκησης Έφεσος 2, αποβατικές ασκήσεις βορείως της Σάμου. Σε άλλο θέμα προβάλλει τις απαντήσεις σε τρία κοινά ερωτήματα της «Σ» των Χρίστου Χρίστου και Νικόλα Παπαδόπουλου. Αλλού γράφει ότι σε συνέντευξη του Υφυπουργού Τουρισμού Κώστα Κουμή στην εφημερίδα, αναφέρει ότι σημασία έχει ο τουρισμός της Κύπρου να αποκτήσει ανθεκτικότητα.

ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΗΦ
Θάλεια Νεοφύτου
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: