Τιτανομαχίες στο Βερολίνο: Παναθηναϊκος (6) με Φενέρ (1) και Ολυμπιακός (3) με Ρεάλ (11) – 40+40 λεπτά για δυο εισιτήρια τελικού και ένα ακόμη αστέρι της Euroleague [videos]

File Photo epa10644623 Real Madrid’s team celebrates with the trophy after winning the Euroleague Basketball final match between Olympiacos Piraeus and Real Madrid in Kaunas, Lithuania, 21 May 2023. EPA/TOMS KALNINS




H ώρα της αλήθειας για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στο Βερολίνο: Ρίχνονται στη μάχη του Final Four απέναντι σε Φενέρ και Ρεάλ για την πρόκριση στον τελικό

H ώρα της αλήθειας έφτασε για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, με τους «αιώνιους» να μετρούν τις δυνάμεις τους στα ημιτελικά του φάιναλ φορ της Euroleague, στο Βερολίνο.

Οι «πράσινοι» με 6 τίτλους στην ιστορία τους (1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011) ρίχνονται πρώτοι στη «μάχη», διεκδικώντας απέναντι στη Φενερμπαχτσέ του ενός αστεριού (2017) το «εισιτήριο» για τον τελικό της 26ης Μαΐου.

Στον άλλο ημιτελικό αναμετρώνται ο Ολυμπιακός των 3 τίτλων (1997, 2012, 2013)  με την βασίλισσα και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ Ρεάλ Μαδρίτης των 11 τροπαίων ( 1964, 1965, 1967, 1968, 1974, 1978, 1980, 1995, 2015, 2018, 2023).

  • Σε περίπτωση πρόκρισης τότε το «τριφύλλι» θα πάρει μέρος στον όγδοο ευρωπαϊκό τελικό της Ιστορίας του, έχοντας ηττηθεί μόνο σε αυτόν της Σουπρολίγκα το 2001, ενώ για την τουρκική ομάδα θα είναι η τέταρτη συμμετοχή της.

Τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και η Φενερμπαχτσέ επιστρέφουν μετά από χρόνια απουσίας στην καταληκτική φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Τελευταία φορά που το «τριφύλλι» είχε βρεθεί σε φάιναλ φορ ήταν το 2012, όταν και κατέλαβε την τέταρτη θέση.

Στον αντίποδα, η Φενέρμπαχτσε, αφού έγραψε Ιστορία στα πλέι οφ και έγινε η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε με μειονέκτημα έδρας σε Game 5 (ακολούθησε την ίδια ημέρα ο Ολυμπιακός), επιστρέφει και αυτή σε φάιναλ φορ για πρώτη φορά μετά το 2019.

Στις μεταξύ τους αναμετρήσεις εκτός κανονικής περιόδου, μοναδική συνάντηση των δύο ομάδων ήταν στα πλέι οφ του 2017, όταν η Φενερμπαχτσέ είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό και στη συνέχεια είχε φτάσει μέχρι την κατάκτηση του πρώτου και μοναδικού μέχρι σήμερα ευρωπαϊκού τίτλου της Ιστορίας της.

  • Ο δεύτερος ημιτελικός είναι remake του περυσινού τελικού, όταν ο Σέρχιο Γιουλ είχε «αρπάξει» στην εκπνοή το τρόπαιο από τα… χέρια του Ολυμπιακού.

Οι «ερυθρόλευκοι», αν και θεωρούνται αουτσάιντερ απέναντι στην κάτοχο του τίτλου, Ρεάλ, θα ψάξουν την… εκδίκηση απέναντι στους Ισπανούς (24/5, 22:00) για τη δέκατη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκό τελικό, όπου θα διεκδικήσουν τον τέταρτο τίτλο τη Ιστορίας τους.

Για την Ρεάλ θα είναι η 21η συμμετοχή της σε τελικό, θέλοντας να αυξήσει τα τρόπαια της σε 12.

Ρεάλ Μαδρίτης και Ολυμπιακός έχουν μία πλούσια μεταξύ τους προϊστορία, αλλά μόνο σε τελικό και ποτέ σε ημιτελικό.

Εκτός από την περυσινή σεζόν, η Ρεάλ κέρδισε τον Ολυμπιακό στον αγώνα τίτλου του 1995 στη Σαραγόσα, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» θριάμβευσαν στον τελικό του 2013 στο Λονδίνο. Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2015 στη Μαδρίτη η Ρεάλ πήρε… εκδίκηση στο «σπίτι» της.

Αταμάν: «Υπόσχομαι ότι θα φέρουμε το 7ο αστέρι στο ΟΑΚΑ»

Την κατάκτηση του έβδομου ευρωπαϊκού τροπαίου της Ιστορίας του Παναθηναϊκού, υποσχέθηκε ο τεχνικός των «πράσινων», Εργκίν Αταμάν, στη συνέντευξη Τύπου του φάιναλ φορ της Euroleague στο Βερολίνο, με την οποία δόθηκε η άτυπη εκκίνηση της καταληκτικής φάσης της διοργάνωσης.

«Ήταν μια μεγάλη πρόκληση να ανταποδώσω την υπόσχεση που έδωσα. Ο Παναθηναϊκός είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους συλλόγους της Ευρώπης. Είμαι υπερήφανος για τους παίκτες μου. Εύχομαι οι φίλοι του Παναθηναϊκού να απολαύσουν το φάιναλ φορ. Τι να υποσχεθώ. Ξέρω ότι όλοι σκέφτονται το έβδομο αστέρι στη φανέλα. Υπόσχομαι λοιπόν ότι θα φέρουμε το 7ο αστέρι στο ΟΑΚΑ», είπε αρχικά ο Αταμάν και συνέχισε: «Δεν είναι μια διοργάνωση για εθνικές ομάδες. Φυσικά ως προπονητής από την Τουρκία εκπροσωπώ την πατρίδα μου, αλλά ταυτόχρονα εκπροσωπώ τον Παναθηναϊκό. Δεν θεωρώ πως είναι σημαντικό από που προέρχεται ο καθένας. Το μείζον είναι να παίξουμε σκληρά για να κερδίσουμε. Η Φενέρμπαχτσε είναι ένας σπουδαίος σύλλογος. Θα είναι δύσκολο το παιχνίδι, αλλά θα παλέψουμε. Έχω ήδη κερδίσει το τρόπαιο δύο φορές στο παρελθόν, θα προσπαθήσω γι ακόμη μια φορά. Όλοι οι συνάδελφοί μου όμως έχουν το ίδιο πράγμα στο μυαλό τους.

Αν διαλέξεις καλούς παίκτες με καλούς χαρακτήρες, αν δουλεύεις καλά με το επιτελείο σου. Είτε έχεις έναν είτε δέκα νέους παίκτες, δεν κάνει τη διαφορά. Δεν φοβηθήκαμε ποτέ να βάλουμε μεγάλους στόχους. Τώρα που είμαστε εδώ, ο μεγαλύτερος στόχος είναι η κατάκτηση του τίτλου στο φάιναλ φορ.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι ενδιαφέρθηκαν για μένα και την ομάδα, χθες. Δεν θα ήθελα να μιλήσω τώρα για κάτι μικρό που συνέβη, για κάτι που θεωρώ πως δεν αντιπροσωπεύει όλη την οικογένεια της Φενέρμπαχτσε. Είδαμε απλά δεκαπέντε προκλητικούς ανθρώπους, δεν εκφράζουν τον οργανισμό της Φενέρμπαχτσε αυτοί. Εδώ είμαστε μόνο για το μπάσκετ.

Δεν πιστεύω σε κατάρες ή κάτι άλλο. Πιστεύω στους παίκτες μου και το επιτελείο μου. Είναι μια νέα εποχή, με νέο προπονητή και νέους παίκτες».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Κώστας Σλούκας, δήλωσε πεινασμένος, όπως και οι συμπαίκτες του, για την κατάκτηση του τίτλου, ενώ τόνισε ότι ο Παναθηναϊκός του 2009 ήταν η κορυφαία ομάδα στην Ιστορία της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

«Είμαι χαρούμενος και υπερήφανος για τους συμπαίκτες, τον προπονητή και την ομάδα. Ο Παναθηναϊκός αξίζει να είναι εδώ. Του πήρε 12 χρόνια. Δεν υπάρχει γνώση από μέρους μου. Αισθάνομαι σαν να είναι το πρώτο μου φάιναλ φορ. Πρέπει να έχουμε κίνητρο και να είμαστε πεινασμένοι για το τρόπαιο. Είμαι πολύ τυχερός. Σε μια καριέρα 12-13 χρόνων έχω παίξει σε μεγάλες ομάδες, όπως και ο Ολυμπιακός και η Φενέρμπαχτσε. Οι ομάδες προχωρούν, δεν στέκονται σε πρόσωπα. Ο ημιτελικός είναι σαν να είναι η 1η μου φορά. Προσπαθώ να ετοιμάσω τον εαυτό και το κορμί μου. Είναι 40′ αγώνας, όλα μπορούν να γίνουν, χρειάζεσαι και την τύχη. Παλεύεις για το καλύτερο δυνατό, που είναι να βρεθείς στον τελικό. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για εμάς».

Για τον αγώνα με την Φενέρ, είπε: «Έχουμε μεγάλο σεβασμό στη Φενέρμπαχτσε, είναι μια σπουδαία ομάδα με έναν σπουδαίο προπονητή. Σε κάθε αγώνα, έρχονται πολύ καλά προετοιμασμένοι. Βάσει εμπειρίας μπορώ να σου πω ότι η τακτική είναι το ένα κομμάτι, το άλλο είναι πόσο θέλεις να κερδίσεις. Τα ριμπάουντ, οι άμυνες, τα εύκολα καλάθια. Οι προσωπικότητες των παικτών είναι σημαντικές. Ελπίζω πως θα έχουμε την τύχη μαζί μας αύριο, στον ημιτελικό».

Μιλώντας για τον Αταμάν και το κατά πόσο επηρεάζει την ομάδα η μεγάλη αυτοπεποίθησή του, είπε: «Ο Εργκίν Αταμάν είναι γενικότερα αισιόδοξος και έχει αυτοπεποίθηση. Ξέρει τι μπορεί να κάνει. Έχει κάνει το ίδιο με την Αναντολού Εφές. Τις πρώτες ημέρες που μιλούσαμε, είχαμε πει ότι το πιστεύουμε να φτάσουμε ως εδώ. Όλοι οι παίκτες όταν βλέπουν πως ο ηγέτης της ομάδας έχει αυτοπεποίθηση, έχουν κι αυτοί, τους τραβάει όλο αυτό».

Σχετικά με τα φάιναλ φορ του 2009 και του 2016, που επίσης έγιναν στο Βερολίνο και ο ίδιος έδωσε το παρών, είπε: «Πριν λίγα λεπτά του είπα ότι το 2009 ήμουν εδώ, εκτός 12αδας και μπορώ να πω ότι ήταν ένα από τα είδωλά μου (σ.σ. ο Γιασικεβίτσιους). Ήταν κάτι απίστευτο. Αυτή η ομάδα του Παναθηναϊκού ήταν η καλύτερη στην ιστορία της EuroLeague.

Το 2016, με την Φενέρ χάσαμε μετά από ένα απίστευτο τελικό, όπου επιστρέψαμε από το -20 και χάσαμε στην παράταση και θα το θυμάμαι για την υπόλοιπη ζωή μου. Είμαι περήφανος για την ομάδα και θα προσπαθήσω να δώσω τα πάντα για να πάω στον τελικό».

Για το γεγονός ότι βρίσκονται δύο ελληνικές ομάδες στο φάιναλ φορ: «Οι ομάδες παλεύουν στο υψηλότερο επίπεδο. Πέρυσι πήρα μία δύσκολη απόφαση για πολλούς λόγους. Είμαι χαρούμενος που την πήρα. Μία λέξη που με χαρακτηρίζει είναι το κίνητρο. Αυτό είχα πάντα στο μυαλό μου και με ακολουθεί σε όλη την καριέρα μου. Θα σταματήσω όταν δεν έχω κίνητρο.

Με σεβασμό προς όλους τους αντιπάλους μας, είμαστε εδώ επειδή το αξίζουμε. Τα 12 χρόνια χωρίς φάιναλ φορ είναι πολλά. Πρέπει να απολαύσουμε την στιγμή και να τα βάλουμε με μία καλή ομάδα στον ημιτελικό».

  • Μία από τις καλύτερες στιγμές της συνέντευξης Τύπου ήταν η μικρή συνομιλία που είχε ο τεχνικός της Φενέρ, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, με τους Εργκίν Αταμάν και Κώστα Σλούκα, ζητώντας από τον Τούρκο τεχνικό να αφήσει εκτός 12άδας τον Έλληνα διεθνή γκαρντ.

Τα πάντα ξεκίνησαν όταν εκπρόσωπος Τύπου ρώτησε τον Γιασικεβίτσιους τι θυμάται από το φάιναλ φορ του 2009, το οποίο είχε διεξαχθεί επίσης στο Βερολίνο και τον είχε βρει θριαμβευτή με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Τότε ο Γιασικεβίτσιους αποκάλυψε μία συζήτηση που έκανε με τον Κώστα Σλούκα στον δρόμο για την συνέντευξη Τύπου και στην οποία ο Έλληνας γκαρντ του θύμισε ότι το 2009 είχε μείνει εκτός 12αδας του Ολυμπιακού. Από αυτή τη λεπτομέρεια «πιάστηκε» ο Σάρας, ζητώντας χαριτολογώντας από τον Εργκίν Αταμάν να τον αφήσει εκτός 12αδας και στον αυριανό (24/5) ημιτελικό.

«Το φάιναλ φορ του 2009 ήταν το καλύτερο όλων των εποχών θεωρώ. Ήρθα στο γήπεδο, παρατήρησα πως άλλαξε το όνομα του γηπέδου. Πιο πριν, ήταν το Ο2 Arena, μετά ήταν η Mercedes Benz-Arena. Τώρα είναι η Uber Arena. Αυτό που έμαθα πριν έρθουμε είναι πως ο Κώστας Σλούκας ήταν εκτός δωδεκάδας σε εκείνον τον αγώνα.

Εργκίν, μήπως να το σκεφτείς για αύριο;» είπε με τον Αταμάν να παίρνει τον λόγο και να απαντάει: «Στο ΟΑΚΑ που σας κερδίσαμε στην κανονική περίοδο, ο Κώστας έλειπε. Ίσως το ξανακάνουμε», με τον Σάρας να συνεχίζει: «Μια χαρά τότε, μην αλλάζεις κάτι που δουλεύει».

Μπαρτζώκας: «Ήμουν στο Βερολίνο ως φίλαθλος το 2009… φέτος θέλω ως προπονητής τον τίτλο»

O Γιώργος Μπαρτζώκας έχει βρεθεί πολλές φορές στο Βερολίνο και αρκετές εξ αυτών ήταν σε… φάιναλ φορ. Η πρώτη φορά του στο Βερολίνο ήταν το 2009 ως απλός φίλαθλος του Ολυμπιακού, με την ομάδα του Πειραιά τότε να γνωρίζει την ήττα από τον Παναθηναϊκό, στον ημιτελικό. Στη γερμανική πρωτεύουσα, ο νυν τεχνικός του Ολυμπιακού επέστρεψε το 2016 αλλά τότε ήταν προπονητής της Λοκομοτίβ Κουμπάνα και είχε τερματίσει στην 3η θέση, αφού η ρωσική ομάδα ηττήθηκε στον ημιτελικό από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στον τελικό νίκησε την Μπασκόνια.

  • Φέτος, το 2024, ο Γιώργος Μπαρτζώκας και ο Ολυμπιακός βρίσκονται για τρίτη διαδοχική σεζόν στο φάιναλ φορ της Euroleague. O τεχνικός των «ερυθρόλευκων» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου των τεσσάρων προπονητών και των τεσσάρων αρχηγών, στην Uber Arena, πριν από τον αυριανό (24/4, 22:00) ημιτελικό με την κάτοχο του τίτλου, Ρεάλ Μαδρίτης. «Ήμουν στο Βερολόνο ως φίλαθλος του Ολυμπιακού το 2009… φέτος θέλω ως προπονητής του Ολυμπιακού τον τίτλο».

Αναλυτικά ο Γιώργος Μπαρτζώκας δήλωσε στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου του φάιναλ φορ της Euroleague:

«Έχουμε τρομερό κίνητρο που βρισκόμαστε εδώ, στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Δεν χρειάζεται έξτρα κίνητρο για ό,τι έγινε πέρσι, αυτό μας φτάνει. Θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, όπως πάντα. Στην ομάδα έχουμε μαχητές, τους οποίους εμπιστευόμαστε απόλυτα. Μιλάμε για ανθρώπους, το πιο σημαντικό για μας ήταν να είμαστε στην ίδια σελίδα με όλους. Χάσαμε σπουδαίους παίκτες το καλοκαίρι, αλλά ο σύλλογος είναι πάλι εδώ. Δημιουργήσαμε μια ομάδα ανθρώπων που πάλεψε σκληρά και αντιλαμβάνεται πού βρίσκεται, πόσο ταπεινοί πρέπει να είναι. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Ολυμπιακού που φτάνει σε Final Four για τρίτη σερί σεζόν. Τις δύο προηγούμενες χρονιές χάσαμε δύο αγώνες στο σουτ. Αν μπορώ να πω ότι έχουμε ένα μυστικό είναι πως έχουμε παίκτες που δεν είναι εγωιστές, που παίζουν για τον διπλανό τους και νοιάζονται.

Για το ότι ο Ολυμπιακός κατάφερε να προκριθεί στο φάιναλ φορ του Βερολίνου, αν και έχασε τους Βεζένκοφ και Σλούκα, το περασμένο καλοκαίρι, ο Μπαρτζώκας απάντησε: «Θα είναι μεγάλη απάντηση γιατί μιλάμε για ανθρώπους και το πιο σημαντικό ήταν να είμαστε στην ίδια σελίδα. Χάσαμε παίκτες αλλά είμαστε εδώ. Έχουμε ένα γκρουπ ανθρώπων, όχι μόνο μέσα στην ομάδα, αλλά και γύρω από αυτήν, που μπορούν να μεταφέρουν την νοοτροπία του συλλόγου και το πώς πρέπει να παραμένουμε ταπεινοί και με κίνητρο. Χαίρομαι που το κάναμε και είμαστε εδώ. Δεν είναι εύκολο να είμαστε για πρώτη φορά 3 σερί σεζόν στο Final 4. Ήμασταν άτυχοι τις προηγούμενες αλλά είμαστε εδώ. Έχουμε παίκτες ανιδιοτελείς που αντιπροσωπεύουν ό,τι είναι ο Ολυμπιακός».

Για τα σουτ της τελευταίας στιγμής στο Βελιγράδι και στο Κάουνας από τις αντιπάλους του Ολυμπιακού, το τρίποντο του Βασίλιε Μίτσιτς στην εκπνοή του ημιτελικού με την Εφές το 2002 και το δίποντο του Σέρχιο Γιουλ στον τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2024, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είπε: «Δεν βλέπουμε κάποιο video με τα buzzer beater του Μίτσιτς ή του Γιουλ. Αν με ρωτάτε, θα πω στους παίκτες να μην ξαναδώσουν στον Γιουλ το δικαίωμα να πάει από δεξιά με ντρίμπλα. Ως προπονητής της Μπαρτσελόνα έχω χάσει πάλι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο από τη Ρεάλ… με πανομοιότυπο καλάθι του Γιουλ. Ξέρουμε πως έγινε viral το καλάθι που έβαλε πέρσι. Δεν χρειάζεται να τους δείξουμε κάτι, απλά να είμαστε συγκεντρωμένοι. Ας ελπίζουμε πως στο τέλος θα είμαστε πάλι εκεί, αλλά πιο τυχεροί».

Θυμήθηκε και το φάιναλ φορ του 2016 στο Βερολίνο, όταν ήταν τεχνικός της ρωσικής Λοκομοτίβ Κουμπάν: «Ναι πράγματι. Το 2016 ήμουν με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, ήταν άλλη η κατάσταση. Ήταν απίστευτη η πρόκριση, παίξαμε στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ. Όπως λέω πάντα η πρώτη σου συμμετοχή είναι πάντα περίεργη. Όλη αυτή η κατάσταση με τα media, το πώς πρέπει να παίξεις. Χρειάζεται χρόνο και φορές για να πάρεις το τρόπαιο. Είναι πολύ δύσκολο για κάποιον πρωτάρη να τα καταφέρει».

Για να θυμηθεί και το φάιναλ φορ του 2009 στο Βερολίνο: «Ήμουν εδώ και το 2009 ως οπαδός του Ολυμπιακού, βλέποντας τον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό. Το Βερολίνο είναι φανταστικό. Ελπίζω πως φέτος θα δημιουργήσω διαφορετικές αναμνήσεις με την κατάκτηση του τίτλου».

Μποντίρογκα: «Περιμένω ένα πολύ δυνατό φάιναλ φορ»

Με την ολοκλήρωση της συνέντευξη Τύπου του φάιναλ φορ της Euroleague στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της, Ντέγιαν Μποντίρογκα, μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι περιμένει μία δυνατή καταληκτική φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, αρχής γενομένης από τους αυριανούς ημιτελικούς (Παναθηναϊκό-Φενερμπαχτσέ, Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης).

Παράλληλα, ο «ισχυρός άνδρας» της Euroleague τόνισε ότι στα ημιτελικά θα πάρουν μέρος οι τέσσερις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.

Αναλυτικά:

  • «Νομίζω πως μετά από μια σπουδαία σεζόν στην κανονική περίοδο και τα πλέι οφ, είμαστε εδώ στο φάιναλ φορ, με τις τέσσερις καλύτερες ομάδες που κατάφεραν να φτάσουν ως το Βερολίνο.

Τις συγχαίρω όλες και τους εύχομαι το καλύτερο για τους ημιτελικούς και μετά την Κυριακή. Περιμένω πολύ δυνατό φάιναλ φορ μετά από όσα είδαμε στα πλέι οφ.

Έχω σπουδαίες αναμνήσεις από τρία φάιναλ φορ με δύο διαφορετικές ομάδες. Η ατμόσφαιρα είναι πάντα ξεχωριστή, εύχομαι τα καλύτερα στις ομάδες και στους οπαδούς να απολαύσουν τα παιχνίδια».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ

EUROLEAGUE – ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ (ΒΕΡΟΛΙΝΟ 2024)

UBER ARENA (15.000 θέσεις)

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

  • 19:00 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)
  • 22:00 Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κυριακή, 26 Μαΐου 2024

  • 18:00 «Μικρός» Τελικός
  • 21:00 ΤΕΛΙΚΟΣ

Οι τελικοί συνοπτικά

Έτος Πόλη Τελικού Κυπελλούχος Φιναλίστ 1ος αγ. 2ος αγ. 3ος αγ. 4ος αγ. 5ος αγ.
1958 Ρίγα – Σόφια  ΑΣΚ Ρίγα Βουλγαρία Ακαντέμικ Σόφιας 86–81 84–71
1959 Ρίγα – Σόφια  ΑΣΚ Ρίγα Βουλγαρία Ακαντέμικ Σόφιας 79–58 69–67
1960 Τιφλίδα – Ρίγα  ΑΣΚ Ρίγα  Ντιναμό Τιφλίδας 61–51 69–62
1961 Μόσχα – Ρίγα  ΤΣΣΚΑ Μόσχας  ΑΣΚ Ρίγα 87–62 61–66
1962 Γενεύη  Ντιναμό Τιφλίδας  Ρεάλ Μαδρίτης 90–83
1963 Μαδρίτη – Μόσχα (2)  ΤΣΣΚΑ Μόσχας  Ρεάλ Μαδρίτης 69–86 91–74 99–80
1964 Μπρνο – Μαδρίτη  Ρεάλ Μαδρίτης  Σπαρτάκ Μπρνο 99–110 84–64
1965 Μόσχα – Μαδρίτη  Ρεάλ Μαδρίτης  ΤΣΣΚΑ Μόσχας 81–88 76–62
1966 Μπολόνια  Σιμεντάλ Μιλάνο  Σλάβια Πράγας 77–72
1967 Μαδρίτη  Ρεάλ Μαδρίτης  Σιμεντάλ Μιλάνο 91–83
1968 Λυών  Ρεάλ Μαδρίτης  Σπαρτάκ Μπρνο 98–95
1969 Βαρκελώνη  ΤΣΣΚΑ Μόσχας  Ρεάλ Μαδρίτης 103–99
1970 Σαράγεβο  Ίνις Βαρέζε  ΤΣΣΚΑ Μόσχας 79–74
1971 Αμβέρσα  ΤΣΣΚΑ Μόσχας  Ίνις Βαρέζε 67–53
1972 Τελ Αβίβ  Ίνις Βαρέζε  Γιουγκοπλάστικα 70–69
1973 Λιέγη  Ίνις Βαρέζε  ΤΣΣΚΑ Μόσχας 71–66
1974 Ναντ  Ρεάλ Μαδρίτης  Ίνις Βαρέζε 84–82
1975 Αμβέρσα  Ίνις Βαρέζε  Ρεάλ Μαδρίτης 79–66
1976 Γενεύη  Μομπιλτζίρτζι Βαρέζε  Ρεάλ Μαδρίτης 81–74
1977 Βελιγράδι  Μακάμπι Ελίτ Τελ Αβίβ  Μομπιλτζίρτζι Βαρέζε 78–77
1978 Μόναχο  Ρεάλ Μαδρίτης  Μομπιλτζίρτζι Βαρέζε 75–67
1979 Γκρενόμπλ  Μπόσνα  Έμερσον Βαρέζε 96–93
1980 Δυτικό Βερολίνο  Ρεάλ Μαδρίτης  Μακάμπι Ελίτ Τελ Αβίβ 89–85
1981 Στρασβούργο  Μακάμπι Ελίτ Τελ Αβίβ  Σινούντινε Μπολόνια 80–79
1982 Κολωνία  Σκουίμπ Καντού  Μακάμπι Ελίτ Τελ Αβίβ 86–80
1983 Γκρενόμπλ  Φορντ Καντού  Μπίλι Μιλάνο 69–68
1984 Γενεύη  Μπάνκο ντι Ρόμα  Μπαρτσελόνα 79–73
1985 Πειραιάς  Τσιμπόνα  Ρεάλ Μαδρίτης 87–78
1986 Βουδαπέστη  Τσιμπόνα  Ζάλγκιρις 94–82
1987 Λωζάνη  Τρέισερ Μιλάνο  Μακάμπι Ελίτ Τελ Αβίβ 71–69
1988 Γάνδη  Τρέισερ Μιλάνο  Μακάμπι Ελίτ Τελ Αβίβ 90–84
1989 Μόναχο  Γιουγκοπλάστικα  Μακάμπι Ελίτ Τελ Αβίβ 75–69
1990 Σαραγόσα  Γιουγκοπλάστικα  Μπαρτσελόνα Μπάνκα Καταλάνα 72–67
1991 Παρίσι  Ποπ ’84  Μπαρτσελόνα Μπάνκα Καταλάνα 70–65
1992 Κωνσταντινούπολη  Παρτίζαν  Μοντιγαλά Ζουβεντούτ 71–70
1993 Πειραιάς  Λιμόζ Σερκλ Σαιν-Πιερ  Μπενετόν Τρεβίζο 59–55
1994 Τελ Αβίβ  Σεβενάπ Ζουβεντούτ  Ολυμπιακός 59–57
1995 Σαραγόσα  Ρεάλ Μαδρίτης Τέκα  Ολυμπιακός 73–61
1996 Παρίσι  Παναθηναϊκός  Μπαρτσελόνα Μπάνκα Καταλάνα 67–66
1997 Ρώμη  Ολυμπιακός  Μπαρτσελόνα Μπάνκα Καταλάνα 73–58
1998 Βαρκελώνη  Κίντερ Μπολόνια  ΑΕΚ 58–44
1999 Μόναχο  Ζάλγκιρις  Κίντερ Μπολόνια 82–74
2000 Θεσσαλονίκη  Παναθηναϊκός  Μακάμπι Ελίτ Τελ Αβίβ 73–67
2001

2001

Παρίσι  Μακάμπι Ελίτ Τελ Αβίβ  Παναθηναϊκός 81–67
Μπολόνια (3) – Βιτόρια (2)  Κίντερ Μπολόνια  Τάου Θεράμικα 68–85 94–73 80–60 79–96 82–74
2002 Μπολόνια  Παναθηναϊκός  Κίντερ Μπολόνια 89–83
2003 Βαρκελώνη  Μπαρτσελόνα  Μπενετόν Τρεβίζο 76–65
2004 Τελ Αβίβ  Μακάμπι Ελίτ Τελ Αβίβ  Σκίπερ Μπολόνια 118–74
2005 Μόσχα  Μακάμπι Ελίτ Τελ Αβίβ  Τάου Θεράμικα 90–78
2006 Πράγα  ΤΣΣΚΑ Μόσχας  Μακάμπι Ελίτ Τελ Αβίβ 73–69
2007 Αθήνα  Παναθηναϊκός  ΤΣΣΚΑ Μόσχας 93–91
2008 Μαδρίτη  ΤΣΣΚΑ Μόσχας  Μακάμπι Ελίτ Τελ Αβίβ 91–77
2009 Βερολίνο  Παναθηναϊκός  ΤΣΣΚΑ Μόσχας 73–71
2010 Παρίσι  Ρέγκαλ Μπαρτσελόνα  Ολυμπιακός 86–68
2011 Βαρκελώνη  Παναθηναϊκός  Μακάμπι Ηλέκτρα Τελ Αβίβ 78–70
2012 Κωνσταντινούπολη  Ολυμπιακός  ΤΣΣΚΑ Μόσχας 62–61
2013 Λονδίνο  Ολυμπιακός  Ρεάλ Μαδρίτης 100–88
2014 Μιλάνο  Μακάμπι Ηλέκτρα Τελ Αβίβ  Ρεάλ Μαδρίτης 98–86
2015 Μαδρίτη  Ρεάλ Μαδρίτης  Ολυμπιακός 78–59
2016 Βερολίνο  ΤΣΣΚΑ Μόσχας  Φενέρμπαχτσε 101–96
2017 Κωνσταντινούπολη  Φενέρμπαχτσε  Ολυμπιακός 80–64
2018 Βελιγράδι  Ρεάλ Μαδρίτης  Φενέρμπαχτσε Ντόγκους 85–80
2019 Βιτόρια  ΤΣΣΚΑ Μόσχας  Αναντολού Εφές 91–83
2020 Κολωνία Διακόπηκε οριστικά λόγω της πανδημίας κορονοϊού
2021 Κολωνία  Αναντολού Εφές  Μπαρτσελόνα 86–81
2022 Βελιγράδι  Αναντολού Εφές  Ρεάλ Μαδρίτης 58–57
2023 Κάουνας  Ρεάλ Μαδρίτης  Ολυμπιακός 79–78
2024 Βερολίνο
  • Σημ.: Το 2001 υπήρξαν δύο νικητές λόγω διάσπασης και ύπαρξης δύο ξεχωριστών διοργανώσεων. Στη σειρά των αγώνων που κρίθηκαν στις 3 νίκες ανάμεσα στη Κίντερ Μπολόνια και την Τάου Θεράμικα, με μπλε χρώμα σημειώνονται οι αγώνες που διεξήχθησαν στη Μπολόνια και με κόκκινο στη Βιτόρια.
  • Σημ.: Το 2020 το πρωτάθλημα ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Δεν ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια ομάδα.

Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ασπασία Βελονάκη, Θοδωρής Θωμάς
Βερολίνο, Γερμανία

Στην κορυφαία πεντάδα του NBA ο Γιάννης Aντετοκούνμπο για 6η διαδοχική χρονιά: Μόνον ο ένας στους πέντε είναι από τις ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: