Ένας απλός υπεράνθρωπος: O Σέρπα Κάμι Ρίτα «κατέκτησε» το Έβερεστ για 30η φορά, ανεβαίνει στην κορυφή κάθε χρόνο από το 1984 [videos]

Ο Κάμι Ρίτα Σέρπα που έσπασε το δικό του ρεκόρ αναβάσεων στο Έβερεστ. Photo via You Tube




Ο νεπαλέζος Σέρπα ορειβάτης Κάμι Ρίτα έφθασε σήμερα για 30η φορά στην κορυφή του Έβερεστ σπάζοντας

το δικό του ρεκόρ αναβάσεων στο πιο ψηλό βουνό του κόσμου, ανακοίνωσε ο οργανωτής της αποστολής του.

«Ο Κάμι Ρίτα έφθασε στην κορυφή σήμερα (Τετάρτη) το πρωί. Έκανε ένα νέο ρεκόρ 30 αναβάσεων στο Έβερεστ», δήλωσε ο Μίνγκμα Σέρπα της εταιρείας Seven Summit Treks.

Οδηγός βουνού εδώ και πάνω από 20 χρόνια, ο Κάμι Ρίτα Σέρπα ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή του Έβερεστ, σε ύψος 8.849 μέτρων, το 1994. Το είχε κάνει τότε για μια εμπορική αποστολή.

Έκτοτε ανεβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο στο ψηλότερο βουνό του κόσμου, ως οδηγός πελατών.

«Είμαι ευτυχής γι’ αυτό το ρεκόρ, όμως τα ρεκόρ στο τέλος σπάνε», είχε δηλώσει ο Κάμι Ρίτα Σέρπα στο Γαλλικό Πρακτορείο στις 12 Μαΐου, αφού είχε ανέβει στην κορυφή του Έβερεστ για 29η φορά.

«Το γεγονός ότι οι αναβάσεις μου βοηθούν το Νεπάλ να αναγνωρίζεται στον κόσμο μού δίνει επιπλέον χαρά», είχε πει.

Το 2023 είχε ανέβει δύο φορές στην κορυφή του Έβερεστ, κάνοντας κάθε φορά νέο ρεκόρ, αφού τον είχε ισοφαρίσει ένας άλλος οδηγός, ο Πασάνγκ Ντάουα Σέρπα.

Ο Κάμι Ρίτα Σέρπα είχε διαβεβαιώσει στο παρελθόν ότι το μόνο που κάνει είναι να «εργάζεται» και ότι δεν έχει στόχο να κάνει ρεκόρ.

Δικό του το ρεκόρ από το 2018

Ο Kami Rita (γεννημένος στις 17 Ιανουαρίου 1970) είναι ένας ξεναγός Σέρπα του Νεπάλ, ο οποίος, από τον Μάιο του 2018, κατέχει το ρεκόρ για τις περισσότερες αναβάσεις στην κορυφή του Έβερεστ .

Ο πατέρας του ήταν μεταξύ των πρώτων επαγγελματιών οδηγών Σέρπα μετά το άνοιγμα του Έβερεστ σε ξένους ορειβάτες στο 1950. Ο αδερφός του Λάκπα Ρίτα, επίσης οδηγός, ανέβηκε στο Έβερεστ 17 φορές.

Το 2017, η Kami Rita ήταν το τρίτο άτομο που ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ 21 φορές, μοιράζοντας αυτό το ρεκόρ με τους Apa Sherpa και Phurba Tashi Sherpa. Οι δύο τελευταίοι αποσύρθηκαν στη συνέχεια.

Στις 16 Μαΐου 2018, σε ηλικία 48 ετών, ο Κάμι Ρίτα έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που ανέβηκε στο Έβερεστ 22 φορές, πετυχαίνοντας το ρεκόρ των περισσότερων κορυφών στην κορυφή των 8.850 μέτρων (29.035 ποδιών).

Τον Απρίλιο του έτους, είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι σχεδίαζε να ανέβει στο Έβερεστ 25 φορές πριν από τη συνταξιοδότησή του, «όχι μόνο για μένα, αλλά για την οικογένειά μου, τους Σέρπα και για τη χώρα μου, το Νεπάλ». Ολοκλήρωσε την 26η σύνοδο κορυφής του Έβερεστ στις 7 Μαΐου 2022.

Ο Κάμι Ρίτα κατέχει αυτή τη στιγμή το ρεκόρ για τις περισσότερες κορυφές 8.000 μέτρων, με 38 συνολικά. Εκτός από τις ολοκληρώσεις του στο Έβερεστ, τα σύνολά του περιλαμβάνουν τον Cho-Oyu οκτώ φορές, τρεις φορές στο Manaslu και τόσο τον Lhotse όσο και τον K2 από μία φορά το καθένα.

Καριέρα

Σύμφωνα με τον αδελφό του Kami Rita, Lakpa Rita, η πρώτη δουλειά του Kami σε ένα βουνό ήταν το 1992, βοηθώντας έναν μάγειρα Base Camp. Μια άλλη αναφορά, ωστόσο, αναφέρει ότι εργαζόταν ήδη ως αχθοφόρος, μεταφέροντας εξοπλισμό στο στρατόπεδο βάσης του Έβερεστ, σε ηλικία 12 ετών. Στα 24 του είχε σκαρφαλώσει στο Έβερεστ.

Το 2018, ο Κάμι Ρίτα είπε σε δημοσιογράφο ότι η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει τους Σέρπα. «Είμαστε διάσημοι σε όλο τον κόσμο. Πολλοί ξένοι μας γνωρίζουν, αλλά η κυβέρνησή μας δεν νοιάζεται για εμάς». Είπε ότι όταν η Ang Rita Sherpa νοσηλεύτηκε στο Κατμαντού το 2017 μετά από εγκεφαλική αιμορραγία, η κυβέρνηση δεν παρείχε καμία υποστήριξη. Αν και η αναρρίχηση είναι ασφαλέστερη από ό,τι στο παρελθόν λόγω του ανώτερου εξοπλισμού και των μετεωρολογικών προγνώσεων, η κατάληψη εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη, είπε σε δημοσιογράφο το 2018. (η χιονοστιβάδα πάγου στο Έβερεστ το 2014 σκότωσε 16 Σέρπα, το 2015, 10 Σέρπα πέθαναν στο στρατόπεδο βάσης του Έβερεστ μετά τις χιονοστιβάδες στον απόηχο του σεισμού του Απριλίου 2015 στο Νεπάλ. Συνολικά, 118 Σέρπα έχουν πεθάνει στο Έβερεστ μεταξύ 1921 και 2018.)

«Οι ρωγμές είναι βαθιές και οι πλαγιές είναι απρόβλεπτες», είπε ο Κάμι Ρίτα. Μια αναφορά του Απριλίου 2018 από το NPR ανέφερε ότι οι Σέρπα ευθύνονται για το ένα τρίτο των θανάτων στο Έβερεστ.

Το 2018, ο Kami Rita κέρδιζε περίπου 10.000 δολάρια για κάθε ανάβαση στο Έβερεστ λόγω της εκτεταμένης προηγούμενης εμπειρίας του. Οι υψηλότερες κορυφές στο Νεπάλ είναι ασφαλείς μόνο γύρω στο Μάιο κάθε έτους. το φθινόπωρο, ξεναγεί τους πελάτες στις μικρότερες κορυφές της χώρας.

Από τον Μάιο του 2019, εργαζόταν στην Seven Summit Treks, μια εταιρεία που οργανώνει αναρριχητικές αποστολές. Πριν από το 2018, είχε απασχοληθεί σε μια αμερικανική εταιρεία, την Alpine Ascents International.

Από τον Αύγουστο του 2019, έχει υπηρετήσει ως Brand Ambassador και Chief Adventure Consultant της Himalayan Glacier Adventure and Travel Company. Δεν σκοπεύει να αποσυρθεί εφόσον το σώμα του είναι σωματικά ικανό να αντέξει την αναρρίχηση.

Προσωπική ζωή

Ο Kami Rita γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Thame , ένα μικρό χωριό στην περιοχή Solukhumbu του Νεπάλ, ζώντας με την πολυμελή οικογένειά του σε ένα σπίτι ενός δωματίου. Το Τάμε είναι επίσης η γενέτειρα άλλων διάσημων ορειβατών Σέρπα, συμπεριλαμβανομένου του Τένζινγκ Νοργκάι που (μαζί με τον Σερ Έντμουντ Χίλαρι) πέτυχε την πρώτη ανάβαση στο Έβερεστ το 1953.

Στα νιάτα του, σκέφτηκε να γίνει μοναχός και πέρασε λίγο χρόνο Το μοναστήρι Thame Dechen Chokhorling αλλά αποφάσισε να μην μείνει.

Μια έκθεση του 2018 ανέφερε ότι ο Kami Rita ζει με τη σύζυγό του, Lakpa Jangmu, και δύο παιδιά στο Κατμαντού. Έχει εξασφαλίσει ότι τα παιδιά του λαμβάνουν εκπαίδευση για να μπορούν να επιλέγουν επαγγέλματα που είναι λιγότερο επικίνδυνα από την καθοδήγηση ορειβατών.

«Ήμασταν αναλφάβητοι και φτωχοί και δεν υπήρχαν άλλα μέσα επιβίωσης [τότε]. Ως αποτέλεσμα, αναγκαστήκαμε να σκαρφαλώσουμε επικίνδυνα βουνά για να βγάλουμε τα προς το ζην», είπε σε δημοσιογράφο.

Σε μια άλλη έκθεση του 2018, η Lakpa Jangmu φέρεται να είπε ότι επιθυμούσε ο σύζυγός της να αποσυρθεί από την ορειβασία. «Του λέω συνέχεια ότι θα μπορούσαμε να ψάξουμε για άλλες δουλειές, να ξεκινήσουμε μια μικρή επιχείρηση. Αλλά δεν με ακούει καθόλου». Επιβεβαίωσε επίσης ότι τα παιδιά τους δεν θα γίνουν οδηγοί βουνού.

Οι νεπαλέζοι οδηγοί, εν γένει Σέρπα που προέρχονται από τις κοιλάδες που περιβάλλουν το Έβερεστ, θεωρούνται οι στυλοβάτες του ορειβατικού τομέα στα Ιμαλάια. Αναλαμβάνουν τεράστιους κινδύνους για να μεταφέρουν εξοπλισμό και τρόφιμα, να τοποθετήσουν τα σχοινιά και να επισκευάσουν τις σκάλες.

Οι Σέρπα (Sherpa) είναι ορεινός λαός του Νεπάλ και της Πολιτείας Σικίμ της Ινδίας. Οι Σέρπα έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη ως οδηγοί και αχθοφόροι στα Ιμαλάια. Ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που έφθασαν στην κορυφή του όρους Έβερεστ (1953), και του όρους Κ2 το χειμώνα (2021).

Στο Νεπάλ υπάρχουν οι οκτώ από τις δέκα υψηλότερες κορυφές του κόσμου και η χώρα φιλοξενεί κάθε άνοιξη εκατοντάδες ορειβάτες, όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ζεστές και οι άνεμοι γενικά πιο ήρεμοι.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κατμαντού, Νεπάλ

ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024: Η Ελλάδα και το ποδήλατο σε πρώτο πλάνο μέσα από μία εντυπωσιακή αγωνιστική διαδρομή 757,02 χλμ. με την υποστήριξη της ΔΕΗ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: