«Ελλάδα-Ευρώπη, η Επόμενη Μέρα»: Η εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε)

Στο βήμα ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, Πρόεδρος της Ε.ΕΝ.Ε. Πηγή φωτογραφίας ΕΕΝΕ




Εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε) με θέμα «Ελλάδα-Ευρώπη, η Επόμενη Μέρα» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 09/05 στο BCA College.

Την εκδήλωση προλόγισε ο κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς, Πρόεδρος της Ε.ΕΝ.Ε. και συντόνισε ο κ. Παύλος Ευθυμίου, Γενικός Διευθυντής της Ε.ΕΝ.Ε, ενώ κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, π. Πρόεδρος Νέα Δημοκρατίας και Επικεφαλής Ευρωβουλευτών Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, η κα. Έλενα Κουντουρά, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, η κα. Μαρινίκη Θεοδώρου, Υποψήφια Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Πρόεδρος του κόμματος Δημοκράτες, ο κ. Ορέστης Ομράν, Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ, η κα. Έφη Καζαντζή, Υποψήφια Ευρωβουλευτής Πλεύση Ελευθερίας, και η κα. Αφροδίτη Λατινοπούλου, Πρόεδρος Φωνή Λογικής.

Η σημασία της επίκαιρης εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ε.ΕΝ.Ε έγκειται, όπως αναγνώρισαν όλοι οι συμμετέχοντες, στη σπάνια ευκαιρία που δόθηκε για τη διεξαγωγή παραγωγικής συζήτησης για θέματα που αφορούν ευρωπαϊκές πολιτικές, οικονομικές πολιτικές, την επιχειρηματικότητα, την Ελλάδα και το μέλλον της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πραγματοποιήθηκε ανοικτός διάλογος και προβληματισμός, με όλους τους συμμετέχοντες εστιάζοντας στην ουσία των θέσεων που υπερασπίζονται αφενός οι πολιτικοί τους χώροι, αφετέρου οι ίδιοι ως μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα. Ειδική αξία για την Ε.ΕΝ.Ε αποτέλεσε το γεγονός πως μεταξύ άλλων καίριας σημασίας ζητημάτων, συζητήθηκαν σε βάθος οι θέσεις της Ε.ΕΝ.Ε για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα, τομείς που η Ένωση θεωρεί κρίσιμο να ενταχθούν στην εθνική πυξίδα για την επαναβιομηχανοποίηση και την ουσιαστική διαφοροποίηση του εθνικού παραγωγικού μοντέλου και υποδείγματος.

Οι θέσεις της Ένωσης τεκμηριώθηκαν με βέλτιστα παραδείγματα και οικονομικά στοιχεία, τα οποία αποτέλεσαν σημείο γόνιμου σχολιασμού καθ’ όλη τη διάρκεια του διαλόγου. Ακόμη, έγινε αναφορά στις συγκεκριμένες θέσεις της Ένωσης για τις δεξιότητες, καθώς τίποτα από όσα συζητήθηκαν δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την αποφασιστική επένδυση στον πιο πολύτιμο πόρο της χώρας, που δεν είναι άλλος από το έμψυχο δυναμικό της.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεδομένου του ρόλου του ως συνομοθέτη της Ένωσης, καθώς επίσης και του γεγονότος πως το 70% και πλέον των νόμων που υιοθετούνται από τα εθνικά κοινοβούλια αποτελούν οδηγίες, κανονισμούς ή ψηφίσματα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στις καθυστερήσεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων λόγω της ομοφωνίας και στην ανάγκη εξέτασης της άρσης του μέτρου για ορισμένα ζητήματα, τα οποία θα απαιτούν ειδικές πλειοψηφίες. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως η ομοφωνία θα πρέπει να διατηρηθεί για ζητήματα μείζονος σημασίας όπως αυτό της διεύρυνσης. O κ. Μεϊμαράκης μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός αμυντικού αποτρεπτικού βραχίονα στην Ένωση, τονίζοντας πως αυτό θα έφερνε στο προσκήνιο αυτομάτως την ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Το παραπάνω θα εξασφάλιζε στην Ένωση, μια ισχυρή θέση στη γεωπολιτική σκακιέρα, δίνοντάς της τη δυνατότητα να προασπιστεί αγαθά όπως αυτό της Ειρήνης, οι προεκτάσεις της οποίας αγγίζουν και τους τομείς των επενδύσεων και του ανταγωνισμού. Επιπλέον, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υπογράμμισε την ανάγκη η Ένωση να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και αυτάρκεια, καθώς επίσης και αυτάρκεια τροφίμων τα οποία θα χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή, ώστε να καταπολεμηθεί και ο πληθωρισμός.

Τόνισε πως για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και την επίτευξη του παραπάνω στόχου χρειάζεται να ενισχυθούν οι τομείς της βιομηχανίας, της ναυτιλίας και των επενδύσεων. Τέλος, αναφέρθηκε στην επιτυχία της Ένωσης να δανειστεί, το προηγούμενο διάστημα, συνολικά, γεγονός που της επέτρεψε να λάβει περισσότερα κεφάλαια και με καλύτερο επιτόκιο, καθώς και να διαμοιράσει τα χρήματα συμμετρικά στα κράτη-μέλη.

Η κα. Κουντουρά μιλώντας για τις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής τονίζοντας πως η ψήφος δεν αποτελεί μόνο τη δύναμη των ευρωπαίων πολιτών, αλλά προνόμιο και ταυτόχρονα ευθύνη. Έπειτα αναφέρθηκε στα προνόμια τα οποία απολαμβάνει η Ελλάδα ούσα μέλος της Ένωσης, με τα κεφάλαια, τα οποία προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και από ευρωπαϊκά ταμεία όπως το ΤΑΑ, να ενισχύουν την πλειοψηφία των εγχώριων οικονομικών δραστηριοτήτων. Τόνισε τη σημαντικότητα ζητημάτων, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οικονομικά ζητήματα, ζητήματα που αφορούν σε επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα, ενώ ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της σημειώνοντας την ανάγκη για μία Ένωση αλληλέγγυα, κοινωνική, δημοκρατική, της οποίας οι πολιτικές θα έχουν στον πυρήνα τους τον άνθρωπο.

Ο κ. Χριστοδουλάκης στην ομιλία του υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απωλέσει ένα μεγάλο κομμάτι της γεωπολιτικής της δύναμης και της εσωτερικής της συνοχής λόγω της χλιαρής της στάσης σε μια σειρά από ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, τη μη ενιαία και μη συντεταγμένη εξωτερική πολιτική, την άμυνα, την πολύ ισχυρή γραφειοκρατία που οδηγεί σε καθυστερήσεις, την ανεπάρκεια της να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτάρκεια, τη στρατηγική της αμφισημίας στη χρηματοπιστωτική πολιτική. Αυτό το αποτέλεσμα οξύνεται και φαίνεται να οδηγεί στον υπαρκτό κίνδυνο οι ακραίες φωνές της ακροδεξιάς, του λαϊκισμού, του ευρωσκεπτικισμού να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη δυναμική, αμφισβητώντας το ίδιο το οικοδόμημα της Ένωσης.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, από τη μια βρίσκεται ο δρόμος του εθνικού απομονωτισμού και από την άλλη ο δρόμος της ανάγκης για περαιτέρω πολιτική ομογενοποίηση της Ένωσης με μια προοπτική ομοσπονδοποίησης, που ενισχύει την εσωτερική της πολιτική, τον οποίο δρόμο και οφείλει η Ένωση να ακολουθήσει. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε σε κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό του ευρωομολόγου για τις αμυντικές δαπάνες, του μεταναστευτικού, της χρηματοδότησης της Ελλάδας για να μπορέσει να επενδύσει σε θέματα υποδομών και στο σύστημα υγείας, της αγροτικής πολιτικής και της πράσινης μετάβασης, των θεσμών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Στη συνέχεια ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε πως η Ένωση βιώνει μία δύσκολη περίοδο, βουλιάζοντας στον διπλωματισμό και τη σχετικότητα γεγονός που δεν επιτρέπει στους πολίτες να αισθάνονται ως σύνολο. Μίλησε, ακόμη, για τα ψηφοδέλτια όπου επικρατεί σε πολλές περιπτώσεις η διασημότητα και η πολιτικότητα. Όπως επίσης, για το διττό ρόλο του ευρωβουλευτή, ο οποίος μάχεται τόσο για τα μείζονα της ευρωπαϊκής ένωσης και την εξέλιξη της, όσο και για τα αδιαπραγμάτευτα της πατρίδας του.

Τόνισε ακόμη, πως στόχος της πολιτικής του παράταξης είναι να προτάξει καίριας σημασίας θέματα, όπως αυτό της ενιαίας αμυντικής πολιτικής, το ζήτημα του ευρωομολόγου, της δημιουργία του ευρωπαϊκού στρατού, της δημιουργία μιας προωθημένης ευρωπαϊκής ένωσης μέσα στο ΝΑΤΟ, καθώς και της ανάγκης θεσμικών αλλαγών. Τέλος, υποστήριξε πως θα εξέταζε το ζήτημα της άρσης της ομοφωνίας μόνο αν εξασφαλιζόταν ο θεσμικός τρόπος που από τη μία η ομοφωνία θα μπορούσε να ξεπεραστεί γιατί αποτελεί εμπόδιο, αλλά από την άλλη δεν θα έδινε τη δυνατότητα στον κάθε μείζον συσχετισμό να γίνει ο δικτάτωρ για τους υπολοίπους, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν θα μπορούν να αμυνθούν.

Η κα. Έφη Καζατζή στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιστρέψει η Ένωση στις δομικές της αξίες, όπως αυτή της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, της ανεξιθρησκείας, της παιδείας και της προσφοράς. Έπειτα, υπογράμμισε την ανάγκη οι πολιτικές της Ένωσης να θέτουν τον άνθρωπο στο επίκεντρό τους, στηρίζοντας ταυτόχρονα την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.

Η κα. Λατινοπούλου, σημείωσε την ανάγκη για περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίηση, χωρίς τα κράτη-μέλη να χάνουν την ξεχωριστή ταυτότητά τους. Τόνισε πως η ευρωπαϊκή οικονομία έχει ανάγκη από στρατηγικές επενδύσεις συλλογικά, αλλά και κάθε κράτους μέλους ξεχωριστά. Αναφορικά με την Ελλάδα υποστήριξε πως πέραν της ισχυρότατης τουριστικής της πρότασης, οφείλει να έχει και μια ισχυρή βιομηχανία, με υψηλή προστιθέμενη αξία, με αιχμή την έρευνα και την καινοτομία, με αλυσίδες υπεραξίας σε όλο το φάσμα της παραγωγής εθνικά και συλλογικά ως Ένωση και σε ζώνες συνεργασίας όπου η γεωγραφική εγγύτητα και η εγγύηση του ευρωπαϊκού πλαισίου ευνοεί και διευκολύνει τέτοιες συμμαχίες.

Επιπλέον, ανέφερε πως η Ελλάδα οφείλει να είναι αυτοδύναμη, περισσότερο αυτάρκης με μία ανταγωνιστική και εξαγωγική βιομηχανία, που να παρέχει πλούτο και ταυτόχρονα να ενισχύει την ανθεκτικότητα της οικονομίας, μέσα από την διαφοροποίηση το εθνικού παραγωγικού υποδείγματος. Στη συνέχεια τόνισε τη σημαίνουσα διάσταση της υψηλής τεχνολογίας, της καινοτομίας και της εξαγωγής του ελληνικού know-how. Έπειτα, τόνισε πως το υψηλό μη μισθολογικό κόστος, αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και στερεί ταυτόχρονα από τους εργαζόμενους μια καλύτερη ανταμοιβή για τον κόπο και την αξία που παράγουν. Τέλος, ανέφερε πως οι πολιτικοί οφείλουν να σέβονται τους θεσμούς και η δικαιοσύνη να αποδίδεται άμεσα, ορθά, ανεξάρτητα και γρήγορα.

Η κα. Θεοδώρου αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί η ευρωπαϊκή αντζέντα από δημοκρατικές δυνάμεις, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει μια ισχυρή θέση στην Ένωση, δεδομένου πως η τελευταία καλείται να βελτιώσει πλήθος τομέων όπως το κράτος δικαίου, το κοινωνικό κράτος και το εθνικό σύστημα υγείας. Υπογράμμισε, ακόμη, τη σημασία δημιουργίας ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού δικαίου με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ανθρωποκεντρικών πολιτικών.

Ο κ. Ομράν, στην τοποθέτηση του σημείωσε την ανάγκη κοινής πολιτική άμυνας, κοινής εξωτερικής πολιτικής, κοινής ενεργειακής πολιτικής για την διασφάλιση της ομαλούς ενεργειακής μετάβασης, καθώς και την ανάγκη δημιουργίας κοινών δημοσιονομικών πολιτικών.

Τέλος, ακολούθησε παραγωγικός διάλογος, με τα μέλη της ένωσης να θέτουν ερωτήματα και να πραγματοποιούν καίριας σημασίας παρεμβάσεις. Μεταξύ άλλων ο κ. Αρμόδιος Γιαννίδης, αντιπρόεδρος της Ε.ΕΝ.Ε. τόνισε τη σημασία της διακήρυξης της Αμβέρσας, την οποία και συνυπέγραψε, στην αναζωογόνηση του βιομηχανικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη, καθώς και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέο κανονισμό αναφορικά με την καταπολέμηση των καθυστερημένων πληρωμών.

Στην συζήτηση τονίστηκε, επιπλέον, και η ανάγκη να συζητηθεί ακόμα και η πυρηνική ενέργεια αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακριβώς δηλαδή όπως το έχει καταφέρει η Γαλλία.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: