Επιστολή Μητσοτάκη και Τουσκ στην Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν: Η Ελλάδα και η Πολωνία ζητούν τη δημιουργία Eυρωπαϊκής Aσπίδας Αεράμυνας

FILE PHOTO: Polish Prime Minister Donald Tusk (R) and Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L) during their meeting at the Prime Minister’s Office in Warsaw, Poland, 12 April 2024. EPA/Rafal Guz POLAND OUT




Οι ηγέτες της Ελλάδας και της Πολωνίας με κοινή επιστολή τους ζητούν από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, να ηγηθεί πρωτοβουλίας για τη δημιουργία μιας κοινής ασπίδας αεράμυνας που θα χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται ένα νέο «εμβληματικό πρόγραμμα», όπως θα ήταν εκείνο μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας, σημειώνουν στην επιστολή τους οι  Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τουσκ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι δύο ηγέτες ζητούν, μάλιστα, το θέμα αυτό να τεθεί και να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί μετά από τις ευρωεκλογές, στις 27-28 Ιουνίου.

Η επικεφαλής της Κομισιόν, που είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία στις ευρωεκλογές του επόμενου μήνα, φάνηκε να ενστερνίζεται την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας σε ανάρτησή της στο X: «Ας συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και ταυτόχρονα να ενισχύουμε την άμυνά μας. Χρειαζόμαστε λιγότερο κατακερματισμό και περισσότερα κοινά projects, όπως μία αντιαεροπορική αμυντική ασπίδα που προτείνουν ο @kmitsotakis και ο @donaldtusk».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός  είχε θέσει την ιδέα μιας συγκεκριμένης ευρωπαϊκής αμυντικής πρωτοβουλίας όταν συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τουσκ στην Πολωνία τον περασμένο Απρίλιο, δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της επιστολής προς την φον ντερ Λάιεν.

  • Μητσοτάκης και Τουσκ προτείνουν, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg, τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας που θα είναι σε θέση να προστατεύει τον κοινό εναέριο χώρο της Ε.Ε. από αεροσκάφη, πυραύλους και drones.

Οι δύο ηγέτες επισημαίνουν επίσης, σύμφωνα με το Bloomberg, πως η κατασκευή μίας κοινής ασπίδας θα λειτουργούσε καταλυτικά υπέρ της αναβάθμισης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, δρομολογώντας παράλληλα μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Η ανάπτυξη και χρηματοδότηση ενός τόσο μεγάλου κοινού αμυντικού έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έστελνε το μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη και αποφασισμένη να δράσει υπερασπιζόμενη τον εαυτό της.

Η Πολωνία δαπάνησε το 3,92% του ΑΕΠ της για την άμυνα το 2023 και η Ελλάδα λίγο πάνω από το 3%. Μαζί με τις ΗΠΑ, είναι οι τρεις νατοϊκές χώρες με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 

«Στον ουρανό ψηλά η ψυχή, στη θάλασσα το σώμα»: 18 χρόνια από τον θάνατο του ήρωα σμηναγού Κώστα Ηλιάκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: