Αντιδράσεις για τη συναυλία με μπουζούκια σε ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μπράιτον: Η ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου Θυάτειρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα [video]

Στιγμιότυπο από τη μουσική εκδήλωση Πηγή Photo: Screenshot via YouTube




Την αντίδραση του Αρχιεπίσκοπου Θυάτειρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα, αλλά και αρκετών χρηστών των κοινωνικών μέσων έχει προκαλέσει η συναυλία που έδωσε μια ομάδα Ελλήνων μουσικών σε ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Brighton στη Νότια Αγγλία.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τρία ελληνικά γκρουπ, οι Rebetiko Carnival, οι Plastikes Karekles και οι Amagalma, έπαιξαν μουσική την περασμένη Κυριακή 19 Μαΐου μπροστά από το ιερό της εκκλησίας.

Η συναυλία διήρκεσε περίπου δύο ώρες και ακούστηκαν τραγούδια του Θεοδωράκη, του Χατζηδάκι και του Ξαρχάκου. Στον χώρο βρέθηκαν περίπου 100 άτομα, που δεν παρέλειψαν να χειροκροτήσουν τους καλλιτέχνες αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συναυλίας.

Σύμφωνα με το skai.gr o Αρχιεπίσκοπος Θυάτειρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας, δηλώνει ότι δεν είχε καμία γνώση για την εκδήλωση, συμπληρώνοντας πως έχει ήδη σταλεί επιστολή στην αρμόδια Εκκλησιαστική Επιτροπή η οποία έδωσε το πράσινο φως για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Από την πλευρά του ο πάτερ Γερμανός, αιρετικός προϊστάμενος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αγίας Τριάδας του Brighton ανέφερε πως και στόχος της συναυλίας ήταν να αποδώσει φόρο τιμής σε μεγάλους κλασικούς συνθέτες.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα της συναυλίας οι πληροφορίες του skai.gr αναφέρουν πως αξιοποιήθηκαν αποκλειστικά για να καλυφθούν τα έξοδα για τους μουσικούς και το στήσιμο της “σκηνής”.

Η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας εκφράζει την βαθύτατη θλίψη και τον έντονο αποτροπιασμό της αναφορικά με το λυπηρό συμβάν μουσικού χαρακτήρα, το οποίο διενεργήθηκε εντός του σεπτού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Brighton στην Νότια Αγγλία, προϊστάμενος του οποίου τυγχάνει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Γερμανός Κουρκούνης.

Ούτε η Ιερά Αρχιεπισκοπή, ούτε προσωπικώς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Νικήτας, ούτε οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι είχαν ενημέρωση επί του θέματος. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή προέβη στα ενδεδειγμένα μέτρα που προβλέπονται σε ανάλογες περιστάσεις ανυπακοής έναντι της Εκκλησιαστικής Αρχής, ασέβειας και βεβηλώσεως των ιερών χώρων. Ευχόμεθα ο Ύψιστος να διαφυλάττει την Εκκλησία από παρεμφερή δυσάρεστα γεγονότα εις το μέλλον».

Ποιος έδωσε το πράσινο φως

Όπως δήλωσε μιλώντας στο skai.gr ο Αρχιμανδρίτης Γερμανός Κουρκούνης, αιρετικός προϊστάμενος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αγίας Τριάδας του Brighton, η διεξαγωγή της συναυλίας εγκρίθηκε από την Εκκλησιαστική Επιτροπή και έγινε με τη συναίνεση του ιδίου. Η συναυλία, κατά τον πάτερ Γερμανό, είχε στόχο να αποδώσει φόρο τιμής σε μεγάλους κλασικούς συνθέτες, όπως ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Σταύρος Ξαρχάκος. Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μάλιστα, όπως είπε και πολλοί Άγγλοι πολίτες.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε την ελληνική γλώσσα εδώ στην Αγγλία», τόνισε συμπληρώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό κάνουν κι άλλες εκδηλώσεις με ποιήματα και τραγούδια σε συνεργασία με ελληνικά σχολεία στην Αγγλία για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου. 

Αυτές οι συναυλίες γίνονται μία φορά στα πέντε χρόνια κατά τα λεγόμενα του, αλλά δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για το Brighton, αφού πέρσι είχε γίνει παρόμοια εκδήλωση σε εκκλησία του Ανατολικού Σάσεξ, εξήγησε ο πάτερ Γερμανός.

Με πληροφορίες από skai.gr

«Ο παγκόσμιος Καζαντζάκης και η απήχησή του στην Τουρκία»: Εκδήλωση στο ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: