Το 1991 η πρώτη μαζική πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ: Οι Scuds του Σαντάμ Χουσεΐν και η «πειθώ» του πατέρα Μπους, για να μην υπάρξει κλιμάκωση [videos]

President George H. W. Bush watches TV coverage of the commencement of Operation Desert Storm in the Oval Office




Το… μακρινό 1991 το Ισραήλ δέχτηκε επίσης επιθέσεις με πυραύλους. Ήταν από το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν κατά τον πόλεμο του Κόλπου.

Τότε, υπό την πίεση των ΗΠΑ, για πρώτη και μέχρι στιγμής μοναδική φορά, το Τελ Αβίβ αποφάσισε να μην αντιδράσει, όπως πολλοί ζητούν ακόμη και αυτές τις ώρες.

Όλα συνέβησαν στην αρχή του πρώτου Πολέμου του Κόλπου, όταν τη νύχτα μεταξύ 16 και 17 Ιανουαρίου 1991 ο συνασπισμός άρχισε την επίθεσή του, που ονομαζόταν Desert Storm για να αναγκάσει τους Ιρακινούς να αποσυρθούν από το Κουβέιτ.

Ο Σαντάμ απάντησε εκτοξεύοντας τα Scuds του στη Χάιφα και το Τελ Αβίβ: μια κίνηση που υπαγορεύθηκε από στρατηγικούς και όχι ιδεολογικούς λόγους. Ο στόχος ήταν να σύρει το Ισραήλ σε πόλεμο προκειμένου να απομακρυνθούν άλλα αραβικά κράτη από τη σύγκρουση. Γνώριζε πολύ καλά ότι αν το εβραϊκό κράτος έμπαινε στον πόλεμο, οι Άραβες σύμμαχοι που επιλέγονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον αντι-ιρακινό συνασπισμό θα βρεθούν σε μια εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση και θα απέσυραν την υποστήριξή τους.

Για το λόγο αυτό ο τότε Αμερικανός πρόεδρος, ο Μπους ο πρεβύτερος εργάστηκε σκληρά για να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ δεν θα αντιδρούσε στα Scuds. Και για να αποτρέψουν οι πύραυλοι του Σαντάμ να προκαλέσουν τόση ζημιά ώστε να πυροδοτήσουν μια ισραηλινή απάντηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν γρήγορα συστοιχίες  αντιπυραυλικής άμυνας, το περίφημο Patriot, στη συμμαχική χώρα.

Επιπλέον, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, αφιέρωσαν το ένα τρίτο της πολεμικής τους προσπάθειας στο Ιράκ για να βρουν και να καταστρέψουν τις βάσεις εκτόξευσης του Σαντάμ: δεν ήταν εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι τα Scuds ήταν τοποθετημένα σε κινητές ράμπες διάσπαρτες σε όλη τη δυτική ιρακινή έρημο.

Όταν τα πρώτα Scuds εκτοξεύτηκαν από το Ιράκ στην κεντρική περιοχή του Ισραήλ στις 17 Ιανουαρίου 1991, το εβραϊκό κράτος ήταν ωστόσο έτοιμο να αντιδράσει. Τα αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στην πραγματικότητα άρχισαν να πετούν κοντά στα δυτικά σύνορα της χώρας του Κόλπου, αλλά ποτέ δεν εξαπέλυσαν επίθεση.

Λίγες μέρες μετά τα πρώτα Scuds, ετοιμάστηκε μια μυστική αποστολή κομάντο: επίλεκτα στρατεύματα των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ φορτώθηκαν σε ελικόπτερα για ταχεία επέμβαση στο Ιράκ, αλλά ένα τηλεφώνημα από τα υψηλότερα κλιμάκια της Ουάσιγκτον σταμάτησε τα σταμάτησε στο έδαφος.

Με πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

 «Προστατεύουμε την Ευρώπη από την αυτοκρατορία του κακού»: Επίθεση του Ισραηλινού προέδρου Χέρτσογκ κατά της Τεχεράνης, βολές και κατά των ανταρτών Χούθι

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: